• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 26 آذر 1403
کد مطلب : 243457
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/y8VEw
+
-

وقت تغییر ملی است

نگاه
وقت تغییر ملی است

رضا کربلائی؛ روزنامه‌نگار

ما ایرانی‌ها گرفتار ناترازی در انرژی هستیم و چاره کار هم دست خودمان است و باید باور کنیم که وقت تغییر ملی فرارسیده است. این تغییر تنها به اراده دولت‌ها رخ نخواهد داد؛ مگر اینکه همه همگام با هم بپذیریم که راه رهایی در تغییر مصرف است؛ نه فقط زمستانی که چند روز دیگر فرا می‌رسد که اکنون فرصتی است برای اندیشیدن درباره یک تغییر بزرگ.
اکنون ما نیاز به یک تغییر در ساختار مدیریت انرژی داریم و لازم است از تامین انرژی و عرضه آن با هزینه‌های زیاد و درآمد کم با رفاه شکننده فاصله بگیریم و به سمت مدیریت تقاضا و مصرف بهینه گام برداریم. حتی اگر دومین دارنده منابع و ذخایر گازی جهان هم باشیم، اصلا قابل‌قبول نیست که جزو کشورهای هدردهنده و بدمصرف قرار گیریم.
اکنون وقت آن است که بپذیریم الگوی توسعه ایران برمبنای عرضه هرچه بیشتر انرژی، یک الگوی شکست‌خورده است و قبول کنیم که راه رهایی ما برای افزایش تاب‌آوری انرژی چه در گاز و چه در برق و دیگر حامل‌های انرژی، این است که همه با هم گام در راه اصلاح بگذاریم.
در این روزهای سرد و سخت پیش‌رو، شاید هوای همه شهرها و روستاهای ایران، یکسان نباشد اما همه ما ایرانی‌ها حواسمان به هوای یکدیگر است تا مبادا کسی از سرما بلرزد، بیمار شود یا گازی برای گرم کردن خانه و پخت‌وپز نداشته باشد. همه ما می‌خواهیم خانه‌هایمان گرم باشد، برق قطع نشود، صدای تولید به گوش برسد تا کارگران نانی به خانه ببرند اما وقتی گاز کم باشد، این همه مطالبه و خواسته ما ممکن نیست به‌آسانی محقق شود.
سال‌ها از اصلاحات در ساختار انرژی غفلت کرده‌ایم و همت‌مان شده گازکشی کردن و اکنون بر همه آشکار شده که خط لوله گاز داریم اما گاز کم داریم. همانند آنکه گفته می‌شود: آب هست اما کم است، اکنون می‌دانیم که گاز هست اما کم است. دست‌کم در این روزهای سرد و سخت، ملی بیندیشیم و ملی تصمیم بگیریم و هرکدام 2درجه از مصرف گازمان کم کنیم؛ این یعنی یک سرمایه‌گذاری ملی آن هم معادل 2فاز پارس‌جنوبی و گرم شدن میلیون‌ها هموطن.
پویش 2درجه کمتر را یک مسکن قلمداد نکنیم و به فکر آینده باشیم و اگر بتوانیم در صنعت، در بخش خانگی و عمومی کاری کنیم که 10درصد گاز کمتری هدر برود، آنگاه خواهیم دید که تامین گاز سخت‌ نخواهد بود، برق قطع نخواهد شد، کسی منتظر پیامک هشدار قطع گاز و برق نخواهد بود و صنایع و واحدهای تولیدی هم چراغ تولیدشان روشن خواهد ماند. ما ایرانی‌ها می‌توانیم شگفتی‌ساز شویم و از بحران‌ها، فرصت بسازیم؛ پس فرصت‌سوزی نکنیم و گاز را مفت و بی‌هدف نسوزانیم.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید