صد دقیقه پرسکته
چگونگي استفاده از VAR در ليگ ايران به يک معضل تبديل شده؛ از وقفههاي طولاني در مسابقات تا تصميمات بحثبرانگيز، مثل غائله قائمشهر
غائله در شهر خسته
تصاویر ناقص VAR و تصمیمات عجیب داوری، باز هم جنجال آفرید
امیرمحمد یعقوبپور- روزنامهنگار
پیش از این بارها نوشته بودیم که حضور فناوری کمکداور ویدئویی در فوتبال ایران، نقطه دگردیسی جنجالهای این حوزه است. دلیلش هم روشن بود؛ وقتی داور وسط بازی اشتباه میکرد، میگفتند یک نفر است و حالا در کسری از ثانیه نتوانسته تشخیص درست بدهد، اما حالا با این سیستم، درصورت بروز اشتباه، مجموعه زیاندیده میتواند کل فوتبال ایران را زیر سؤال ببرد و بگوید از عمد علیه آنها قضاوت شده است. شبیه این اتفاق در جریان مسابقه این هفته نساجی و خیبر خرمآباد رخ داد. ابتدا بازیکن خیبر اخراج شد، اما در ادامه VAR در حالی 2گل و یک پنالتی نساجی را برگرداند که تقریبا هیچکس متوجه چرایی این ماجرا نشد. درنهایت هم بازی با تساوی بدون گل به پایان رسید. پس از پایان مسابقه مالک نساجی اعتراض بسیار تندی به قضاوت داور داشت و حتی مدعی شد اظهارنظر جنجالی مهرداد محمدی در پایان فصل گذشته را تأیید و تکرار میکند!
حالا اصلا کاری نداریم تصمیمات امیرعرببراقی در این بازی تا چه اندازه درست یا غلط بود، اما وقتی از سیستم کمک داور ویدئویی استفاده میشود، غیراز احقاق حق، هدف این است که از همین جنجالها هم جلوگیری به عمل بیاید و مخاطب هم قانع شود. اصلا به همین دلیل است که در موارد ملتهب، مکالمه داوران حاضر در اتاق VAR منتشر میشود و گاهی حتی در جریان برگزاری بازی هم چکیده نظر آنها روی تابلوی ورزشگاه به نمایش درمیآید. در فوتبال ایران اما خبری از این داستانها نیست، بنابراین تنها چیزی که برای مخاطب باقی میماند، سرگیجه است؛ درست مثل مسابقه استقلال و ملوان که اصلا کسی نفهمید چرا آن 2تا پنالتی به سود آبیها اعلام شد. آیا واقعا تعداد دوربینها و تصاویر ضبط شده برای تصمیمگیری درست کافی است؟ مسلما نه. پس این داستانها ادامه خواهد داشت.
خوابمان گرفت!
کمکداور ویدئویی نهتنها حواشی را جمع نکرده بلکه با وقفههای طولانیاش روی ریتم بازیها هم تأثیر منفی گذاشته است
کمکداور ویدئویی که در سالهای اخیر نبودنش دردسرهای زیادی برای فوتبال ایران ایجاد کرده بود، حالا با حضورش هم برای لیگ برتر دردسرساز شده است. در این هفته دیدار نساجی و خیبر با وجود برخورداری از کمکداور ویدئویی با مشکلات و حاشیههای داوری فراوانی روبهرو بود. در 2گل و یک پنالتی که توسط VAR از تیم نساجی پس گرفته شد، جدا از اینکه خیلیها بابت درستی این تصمیمات قانع نشدند، نکته مهم دیگر، بلایی است که این قطعشدن بازی بر سر ریتم مسابقه میآورد و بر سر تیمهایی که بر حریف برتری دارند. در همین مسابقه نساجی با خیبر، وقفههایی که VAR در مسابقه ایجاد کرد باعث شد زمان بازی از 100دقیقه هم فراتر برود و مسابقه بارها ریتم اصلی خودش را از دست بدهد. کمکداوران ویدئویی در لیگ برتر ایران -احتمالا بهدلیل تازهکار بودن در این حوزه- به وضوح کندتر از همکاران اروپایی خودشان تصمیم میگیرند و به همین دلیل پای هر صحنه داوری دقایق زیادی بازی را متوقف میکنند که این وقفههای طولانی موجب سردشدن 2تیم و حتی تماشاگران مسابقه میشود. همین اتفاق هفته گذشته نیز در بازی پرسپولیس با نساجی رخ داد و بر سر صحنهای که از ابتدا هم تصمیم درست در آن صحنه مشخص بود، دقایق زیادی از بازی تلف شد.
نکته دیگر این است که این وقفهها به سود تیم ضعیفتر و به ضرر تیمی تمام میشود که بر حریف برتری دارد. در همین مسابقه نساجی و خیبر، تیم میزبان به وضوح بر حریف خرمآبادی برتری داشت و خیبریها هر بار با متوقفشدن بازی نهتنها از گل خورده و شکست میگریختند بلکه نفسی هم تازه میکردند و از زیر فشار حریف خارج میشدند. در فوتبال ایران که خیلی از تیمهایش از ضدفوتبال و کشتن زمان بازی هیچ ابایی ندارند، کمکداور ویدئویی هم هرازگاهی به شکلی عمل میکند که به سود تیم ضعیفتر تمام میشود. شاید حالا دیگر برخی از مربیان نیاز نداشته باشند به دروازهبان خودشان دستور بدهند روی زمین بخوابد، چون VAR خودش این کار را برای آنها انجام میدهد و بازی را برای دقایق زیادی میخواباند.