• یکشنبه 2 دی 1403
  • الأحَد 20 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 22
سه شنبه 20 آذر 1403
کد مطلب : 242747
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/lOBkj
+
-

گورستانی به نام سوگلی پادشاه

گورستانی به نام سوگلی پادشاه

باغ طوطی که آن را باغ توتی هم می‌نویسند، از محل‌های مهم تاریخی و گردشگری منطقه 20شهرداری تهران است. این باغ معروف یکی از گورستان‌های تاریخی پایتخت است که در جوار حرم حضرت عبدالعظیم در ضلع‌غربی آن واقع شده است. قدمت باغ طوطی به زمان قاجاریه برمی‌گردد و علت نامگذاری آن دقیقا مشخص نیست ولی چند روایت متفاوت و جالب در این‌باره وجود دارد.
سید محسن ماجدی، تهران‌پژوه درباره باغ طوطی می‌گوید: «فتحعلی‌شاه‌ قاجار یک سوگلی داشت به نام «طوطی‌خانوم» یا «طوطی شاه» که از لرهای طایفه زند و محبوب دربار پادشاه بود. او در جوانی از دنیا رفت. به‌دلیل علاقه‌ای که شاه به او داشت، دستور داد مقبره‌ای در محل باغ برای او بسازند و همیشه بر سر مزار او یک نفر قرآن بخواند و شمع روشن باشد. بعدها در دهه‌20شمسی و تغییرات این باغ، قبر طوطی‌خانوم تخریب شد و از بین رفت. اما روایت دیگری هم وجود دارد که می‌گویند به‌دلیل وجود درختان توت فراوانی که در این محل بود، این باغ به باغ توتی معروف شد. روایت سومی هم هست که گفته می‌شود به‌خاطر طوطی‌های بی‌شمارش، این محل به باغ طوطی شناخته شده است.»
باغ طوطی که محلی‌ها به آن باغچه طوطی نیز می‌گویند، به‌خاطر اتفاقات تاریخی و حوادثی که در اطراف این محل افتاده است و اشخاص معروفی که در دل گورستان طوطی جای گرفته‌اند، از اهمیت تاریخی ویژه‌ای برخوردار است.
در گذشته باغ طوطی، درنزدیکی مدرسه امین‌السلطان بود که این مدرسه هم بعدها تخریب شد و بخش بزرگی از صحن باغ طوطی، به قبرستان اضافه شد.
حاج‌رضا منفرد، از معتمدین محله سرتخت درباره باغچه طوطی می‌گوید: «‌از نکات مهم باغ طوطی، وجود مشاهیر دفن شده در گورستان آن است. از بین این مشاهیر می‌توان به اشخاصی چون علی‌اصغر حکمت، علی رزم‌آرا، مصطفی عدل، عالم ربانی حاج‌ماشاءالله زمانی، ستارخان از سرداران جنبش مشروطه، سیدابوالقاسم کاشانی فقیه و سیاستمدار،عبدالله مستوفی، ابوالقاسم ناصرالملک، عبدالحسین فرمانفرما، بدیع‌الزمان فروزانفر، میرزا عباس خیاط موسوی و... اشاره کرد.»

این خبر را به اشتراک بگذارید