طرح آرمان احیاگر فضاهای تربیتی است
در بیانیه گام دوم انقلاب چنین آمده که روی دیگر دانایی، توانایی است. این به آن معناست که در چله دوم انقلاب یکی از عوامل قدرت نرم قدرت علم و فناوری است. نردبان این پیشرفت به یقین دانشآموزانی هستند که با حضور مؤثر در عرصههای بینالمللی زمینه عزت علمی کشور را فراهم میآورند. حجتالاسلام علی کشورینژاد، مسئول مساجد ستاد طرح شهید آرمان بر این باور است که این طرح باعث احیای فضاهای تربیتی ازجمله مدارس و مساجد برای رشد و تعالی نوجوانان شده است.
30 مدل آزمایشی برای الگوسازی مساجد آرمانی
شناسایی، توانمندسازی و الگوسازی از اقداماتی است که برای تحقق اهداف طرح آرمان در زمینه مساجد انجام شده است. در این طرح مساجد پابهپای مدارس با استفاده از ظرفیتهای خود در محلههای شهر تهران به نقشآفرینی در زمینه احیای فعالیتهای دینی و تربیتی در دل محلهها پرداختند. حجتالاسلام کشورینژاد در اینباره میگوید: «در امر الگوسازی مساجد منتخبی که اقدام ویژهای انجام داده بودند با استفاده از ظرفیت هنر و رسانه این اقدامات را بهصورت الگو و در سطح مساجد تهران منتشر کردیم. این در حالی است که تا به حال بیش از 30 مدل پایلوت از این اقدامات صورت گرفته که پس از الگوسازی در اختیار گروههای تخصصی آموزشی و تربیتی در مساجد قرار گرفته است.» مسئول مساجد طرح شهید آرمان از برنامههای مشترکی که بین مساجد و مدارس ایجاد شده یاد میکند و آنها را آغازی برای همبستگی فضاهای تربیتی و مذهبی در محلههای شهر تهران میداند: «بسیاری از برنامههای شاخص طرح شهید آرمان در مساجد و مدارس با استقبال ویژه نوجوانان روبهرو شدهاند و این نشان از پیشمطالعه در این زمینه میدهد. برگزاری دورههای تابستانه آرمانی شو، راهاندازی مواکب آرمان حسینی در بوستانها، اجرای برنامههای آموزشی و مهارتی تربیت فرزند در مساجد و ویژهبرنامه شبهای آفتابی در مساجد از مهمترین فعالیتهای این دوره از طرح آرمانی شو بودند.»
همبستگی فضاهای تربیتی- مذهبی در محلههای شهر
به گفته حجتالاسلام کشورینژاد در طرحهای شاخص طرح شهید آرمان شاهد حضور اجتماع بالایی از نوجوانان هستیم: «توجه داشته باشید که پیش از این مجموعه مدیریت شهری اقبال چندانی در جذب نوجوانان و مشارکت آنان در اجرای برنامهها و رویدادهای عظیم شهری نداشت، اما حالا میبینیم که اجتماعات هزاران نفری از دانشآموزان و نوجوانانی که مسجد خانه دوم آنها شده است در این مراسم بسیار باشکوه حاضر میشوند. برگزاری جشنهای محلهای در مناطق 22گانه، هیأتهای دانشآموزی در مساجد و مدارس، مشارکت در اجتماع میلیونی امام رضاییها، پویش من لشکر قدسیام، جشن 15هزار نفری دختران آرمان، اجتماع 30هزار نفره نوجوانان آرمانی در نماز عید فطر و حضور فعال هزاران نوجوان در محرم شهر امسال نشانههای تغییر فضای نظام تربیتی و مذهبی ماست و همه اینها از برکت خون شهیدانی مانند شهید مظلوم آرمان علیوردی است.» مسئول مساجد ستاد طرح شهید آرمان از دیگر برنامههای شاخص این ستاد که با مشارکت دانشآموزان و نوجوانان در سطح محلههای شهر تهران برگزار شده یاد میکند و ادامه میدهد: «اکنون به مدد و برکت اجرای طرح شهید آرمان شاهد برگزاری کلاسهایی هستیم که پیش از این در مساجد نام و نشانی از آنها نبود. راهاندازی گروههای سرود و نماهنگ، اجرای برنامه ماهرانه هنری مهارتی و فنی در مساجد، رویدادهای رسانهای دانتک، مسابقات ورزشی جام رمضان وکمپین افطاری ساده از مهمترین برنامههای این جریان نوین در مساجد است.»
مساجد مبدا اردوهای دانشآموزی
مساجد ایستگاه مبدا بسیاری از اردوهای دانشآموزی در محلههای تهران هستند. حجتالاسلام کشورینژاد دراین باره میگوید: «اردوهای تربیتی یک روزه طرح شهید آرمان از مسجد آغاز و در مسجد خاتمه پیدا میکنند. برخی از این اردوها در محیطهای تفریحی دانشآموزی برگزار میشود و برخی دیگر در مساجد و مدارس منتخب مخاطب خود را پیدا میکنند. برگزاری اردوهای مادر و دختری، جلسات خانگی قرآن کریم، نمازهای جماعت در روز طبیعت در بوستانهای تهران و اردوی 4روزه مشهد مقدس ویژه دانشآموزان مساجد ازجمله اردوها و برنامههایی است که مورد استقبال دانشآموزان قرار گرفتهاند.»
حمایت از کلاسهای قرآن کریم در مساجد پایتخت
حمایت از کلاسهای قرآنی تمام مساجد منتخب در دستور کار متولیان ستاد طرح شهید آرمان قرار گرفته است. ستاد طرح شهید آرمان با همراهی شورایعالی قرآن از تمام مساجدی که فعالیت مستمر قرآنی داشتهاند حمایت میکند. این حمایت برای ایجاد پایگاه تخصصی قرآن کریم ادامه خواهد داشت. با توجه به بیانات مقام معظم رهبری که فرمودند مساجد باید تبدیل به پایگاهی برای قرآن کریم و آموزش و تفسیر و ترویج علوم آن شوند سعی براین است که مساجد منتخب طرح آرمان با اجرای طرحهایی مانند طرح کرامت، تربیت مفسر، نمایندههای قرآنی و با ترویج علوم قرآنی تبدیل به پایگاههای شناخته شدهای برای علاقهمندان به یادگیری علوم قرآنی شوند.
پیوند میان فرهنگسرا و مساجد آرمانی
دوره های یک روزه اردو بازی با همکاری مساجد و مدارس مناطق شهر تهران در فرهنگسرای بهمن برگزار شد.در این برنامه نوجوانان با حضور در فرهنگسرای بهمن واقع در منطقه 16 و انجام بازی های دسته جمعی و متنوع ساعات با نشاطی را تجربه کردند.در کنار بازی ها و ورزش های متنوع بخش های تربیتی و فرهنگی نیز برای دانش آموزان در نظر گرفته شد که استعداد یابی و تست شخصیت یکی از پرطرفدار ترین این برنامه ها شد.اجرای این برنامه با آغاز سال تحصیلی در مدارس آرمانی آغاز شده تا دانش آموزان بتوانند در کنار بازی و سرگرمی با اجرای چالش های گروهی به خودآگاهی و مهارت آموزی برسند.