گیاهان به یاری جریان خون میآیند
طب ایرانی با تعیین مزاج بیماران مبتلا به فشار خون و ترکیب چندین گیاه دارویی، توصیههای درمانی ای برای این بیماری دارد
از دیدگاه طب ایرانی بد انباشت اخلاط زائد در بدن، یکی از علل ایجاد فشار خون است و در این طب قابل درمان و پیشگیری است، اما در افراد گرم مزاج یا سرد مزاج، رویکردهای درمانی متفاوت است. بیمار مبتلا به فشار خون میتواند همزمان با دریافت درمانها از متخصص و مصرف داروهای فشارخون، از درمانهای طب ایرانی بهعنوان مکمل، در جهت کنترل بهتر فشارخون یا کاهش دوز دارو یا کنترل عوارض هم بهرهمند شود. طب ایرانی، استفاده از گیاهان دارویی را بهعنوان یک راهحل طبیعی و کمعارضه برای کاهش فشارخون درنظر گرفته است که البته مصرف خودسرانه آنها توصیه نمیشود. به همین دلیل ضرورت دارد که پیش از مصرف این گیاهان با متخصص طب ایرانی دارای مجوز از سازمان نظام پزشکی مشورت بگیرید. این نکته بهویژه درباره افرادی که داروهای شیمیایی برای مدیریت فشارخون مصرف میکنند، اهمیت بیشتری دارد و باید با پزشک خود درباره عدمتداخل این درمانها با گیاهان دارویی و توصیههای طب ایرانی مشورت کنند.
پرهیزهای ضروری
دکتر فاطمه محجوب، عضو هیأت علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر اینکه از نگاه طب ایرانی هم اصلاح سبک زندگی، داشتن فعالیت فیزیکی کافی در کاهش وزن و افزایش متابولیسم و کاهش تجمع مواد زائد در بدن نقش مهمی دارد، عنوان میکند: «براساس مطالعات مختلف، ورزش در کنترل فشارخون و پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی نقش بسزایی دارد. مصرف غذاهای چرب، غذاهای غلیظ و فستفودها هم در افزایش فشار خون نقش پررنگی دارند. همچنین پرهیز از درهمخوری و پرخوری و رعایت اعتدال در خوراکیها و نوشیدنیهای متناسب با مزاج افراد، امر مهمی در پیشگیری از این بیماری است.» محجوب تأکید میکند: «در افراد مبتلا به فشار خون با مزاج گرم توصیه میشود مصرف میوهجات و سبزیجات تازه همچون زالزالک، گیلاس، آلبالو، سیب، انار، نارنگی، پرتقال، گریپ فروت و عناب در برنامه غذایی درنظر گرفته شود. همچنین استفاده از لیموی تازه، تخم گشنیز، سماق و زرشک هم در غذاهای افراد مبتلا به فشار خون با مزاج گرم توصیه میشود.»
توصیه طب ایرانی برای خوردن مایعات
در طب سنتی ایرانی فشارخون به دو نوع قلبی (گرم) و کلیوی (سرد) تقسیمبندی میشود و گرمکردن کلیهها، پرهیز از خوردن سردیها، همچنین اصلاح غلبه بغلم باعث اصلاح فشارخون سرد میشود. جواد خرم، متخصص طب ایرانی با بیان این مطلب میگوید: «بهترین روش کنترل فشارخون، محدودکردن مصرف حجم مایعات و نمک است. مایعات باید دوقلپدو قلپ مصرف و نباید بهصورت یکجا خورده شود، زیرا خوردن حجم بالای آب، باعث سردی معده است.» این پزشک با تأکید بر اینکه دمنوش آویشن، کاکوتی، چای کوهی و زنیان هم گرمکننده کلیه و مُدرهستند و به کاهش فشارخون کمک میکنند، ادامه میدهد: «برای درمان فشارخون ترکیبی از چند دارو باید استفاده شود، اما اول باید طبع و مزاج فرد مشخص شود تا درمان مخصوص به او تجویز شود. این در حالی است که فرد مبتلا به فشارخون علاوه بر طب سنتی باید از علم نوین هم استفاده کند، بنابراین بیمار را به متخصص قلب برای چکاپ ارجاع میدهیم و با متخصصان مربوطه مشاوره میکنیم. با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی باید طب نوین و سنتی در کنار هم به بیماران کمک کنند.»
7گیاه مؤثر در درمان فشار خون