عجایب وارداتی؛ از زیپ تا لاستیک فرغون
گزارش همشهری از واردات کالاهای مصرفی غیر ضروری در7ماه ابتدایی امسال
احمد میرخدایی- روزنامهنگار
واردات کالاهای عجیبوغریب همچنان ادامه دارد؛ کالاهایی نظیر لاستیک فرغون و زیپ لباس که تولید آنها در داخل سخت نیست یا واردات دانه سویای تراریخته که در اصل مجاز بودن واردات آنها شک و تردید وجود دارد.بررسی واردات کالاها به کشور به تفکیک شرح تعرفه، حاکی از این است که در 7ماه امسال، بیش از 46هزار مورد سفارش واردات از مبادی مختلف کشور ترخیص شده که ازنظر ارزش، بیشترین بخش آن به طلا اختصاص دارد. اما در میان این فهرست بلندبالا، اقلامی هستند که ازنظر وزن و ارزش واردات محدودتری دارند؛ اما واردات برخی از آنها، ظاهرا غیرضروری و گاه عجیب است و برخی نیز واردات اقلامی است که از اساس تولیدی ایران بوده و احتمالا بعد از فرآوری به کشورمان صادر شده است.
واردات اقلام ممنوعه
از حوالی سال1397 واردات لوازمخانگی ممنوع شده است؛ اما در کنار قاچاق گستردهای که در این حوزه وجود دارد حالا در فهرست واردات رسمی کشور نیز واردات حداقل یکقلم از لوازمخانگی (ماشین ظرفشویی خانگی) دیده میشود. همچنین واردات جوجه یکروزه در فهرست واردات رسمی عجیب است؛ درحالیکه کشور تا همین چند وقت پیش با معضل معدومسازی تولید داخلی آن مواجه بود. در فهرست واردات 7ماهه در کنار واردات جوجه «اجداد» تخمگذار و «مادر» گوشتی یکروزه، جوجه یکروزه گوشتی نیز ثبت شده است.
شبهه در ارزش محمولههای وارداتی
بررسی اجمالی فهرست کالاهای وارداتی کشور براساس شرح تعرفه چند شبهه را تقویت میکند. نکته اول واردات دانه سویای تراریخته است که از سالها پیش در مورد ممنوعیت واردات آن بحث شده است. نکته دیگر تفاوت بسیار چشمگیر در ارزش واردات اقلام ظاهرا مشابه است که میتواند ناشی از بیش اظهاری باشد. بهعنوانمثال، یک واردکننده 1090کیلوگرم مدادتراش وتیغه آن را از کشور امارات وارد گمرک منطقه آزاد اروند خرمشهر کرده و بهای هر کیلوگرم از این کالا 1.6دلار ثبت شده است درحالیکه یک مورد واردات مدادتراش و تیغه آن از مبدأ اتریش در گمرک فرودگاه امام ثبت شده که کل وزن محموله 2کیلو و ارزش هر کیلوگرم 813.5دلار یعنی 508برابر بیشتر از محموله خرمشهر ثبت شده است. بهعبارتدیگر این محموله 2کیلویی، براساس نرخ ETS (28هزارو500تومان) حدود 46میلیون تومان و براساس نرخ دلار آزاد بیش از 110میلیون تومان قیمت دارد.
برخی کالاهای وارداتی که امکان تولید داخلی آنها وجود دارد: