سرمایهگذاری در صندوقها برای چه کسانی مناسب است؟
طبق تعریف، صندوقهای سرمایهگذاری ابزارهایی متنوع، برای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس هستند. صندوق سرمایهگذاری، مبالغ خُرد را از صاحبان نقدینگی جمعکرده و بهصورت تخصصی، حرفهای و تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار، در حوزههای مختلف سرمایهگذاری میکند.
یک سرمایهگذاری کمدغدغه
یکی از مزیتهای صندوقهای سرمایهگذاری، سرمایهگذاری کمدغدغه است. چون وقتی شما واحدها یا یونیتهای یک صندوق سرمایهگذاری را میخرید، همه کارهای لازم در مدیریت ریسک و بازده را عملا خود مدیران حرفهای صندوقها انجام میدهند، در نتیجه نیازی نیست خودتان مرتب اخبار و تحولات متنوع مرتبط با بازار سرمایه و اقتصاد و حتی سیاست و تحولات جهانی را دنبال کنید. در واقع، شما میتوانید با بهرهگیری از خدمات مدیران صندوقها، یک سرمایهگذاری بلندمدت و با خیال راحت و آسوده را در صندوقهای سرمایهگذاری داشته باشید.
معایب صندوقهای سرمایهگذاری
برای سرمایهگذاران غیرحرفهای و کمتر ریسکپذیر، صندوقهای سرمایهگذاری، نسبت به منافعشان، معایب چندانی ندارند، اما اگر یک سرمایهگذار حرفهای، آشنا به ضوابط سرمایهگذاری در بورس و با ریسکپذیری بالا، خود راسا و مستقیم، سهمی را بهصورت تکسهم بخرد و ریسک بیشتری را تقبل کند، شاید بتواند در مقاطعی بازده بیشتری نسبت به یک صندوق سرمایهگذاری، بهدست آورد. ولی از طرف دیگر همین سرمایهگذار در زمانهای نزول بازار سهام ممکن است زیان بیشتری را نسبت به میانگین صندوقها متحمل شود. در نتیجه عموما اعتقاد بر این است که چون در صندوقهای سرمایهگذاری معمولا نوسان بازده محدودتر است، صندوقها برای سرمایهگذاری افرادی که ریسکپذیری نرمال دارند یا کمریسک هستند یا در حوزه علم سرمایهگذاری، بهویژه در بورس تخصصی ندارند، صندوقها گزینه بهتری هستند.
چگونه صندوق مناسب خود را برای سرمایهگذاری پیدا کنیم؟
برای سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری، ابتدا باید نسبت به روحیات خود شناخت داشته باشید. بهعنوان مثال، اگر فردی با روحیه ریسکپذیری بالا و بهدنبال کسب بازده بالا هستید، بهتر است در صندوقهای سهامی سرمایهگذاری کنید. در مقابل، سرمایهگذاری در صندوقهای با درآمد ثابت برای افراد ریسکگریز و خواهان سود ثابت، مناسب است. برای انتخاب صندوق سرمایهگذاری مناسب، پس از انتخاب نوع صندوق، باید به مقایسه بازده، عملکرد، بازه تقسیم سود و میزان دارایی صندوقهای یک دستهبندی بپردازید. به این منظور میتوانید به سایت fipiran.com مراجعه کرده و از سربرگ صندوقها، نوع صندوق مورد نظر خود را انتخاب کرده و در جدول ظاهر شده، صندوقها را با یکدیگر مقایسه کنید.
انواع صندوقهای سرمایهگذاری
صندوقهای سرمایهگذاری شامل صندوقهای سهامی، صندوقهای با درآمد ثابت، صندوقهای کالایی مبتنی بر طلا، زعفران و سایر داراییها نظیر املاک و مستغلات هستند. هرکدام از این دستهها هم تقسیمبندی مختلفی دارند که به 1- صندوقهای مبتنی بر صدور و ابطال و 2- صندوقهای ETF (صندوق قابل معامله) تقسیم میشوند.
نحوه تعیین قیمت واحدها و یونیتهای صندوقها
قیمت واحدهای سرمایهگذاری در صندوقهای غیرقابل معامله چند روز بعد مشخص میشود اما در صندوقهای ETF میتوان از طریق پنلهای آنلاین کارگزاریها همانند سهام بورسی خرید و فروش کرد. ضمن اینکه قیمت واحدهای سرمایهگذاری این نوع از صندوقها، در طول هر روز معاملاتی تغییر میکند.
دلایل کم ریسک بودن صندوقها
با توجه به حضور تیمهای حرفهای و متخصص، در مدیریت صندوقها، ریسک سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری کاهش مییابد. از طرف دیگر، سازمان بورس بهعنوان نهاد ناظر، در مورد صندوقها یکسری محدودیتها به نفع سرمایهگذاران، تعیین کرده است. برای مثال، وزن نماد هیچ شرکتی در سبد صندوقها نمیتواند از یک حدی بیشتر باشد تا به این ترتیب ریسک صندوقها کاهش یابد. از طرف دیگر، تنوع در سبد صندوقها خیلی بالاست. همه اینها باعث میشود ریسک سرمایهگذاری در صندوقها کاهش پیدا کند.