کرونا هم به فهرست بیماریهای ویروسی اضافه شده که مردم دیگر به زندگیکردن با آن عادت کردهاند؛ درست شبیه آنفلوآنزا و سرماخوردگی که حتی اگر مبتلا شوند، بعد از طیکردن یک دوره درمانی، کمخطرتر از گذشته بهبود پیدا میکنند، اما این بیماری نوظهور، یک عارضه عجیب را برای برخی به یادگار گذاشته است. متخصصان از این عارضه به نام لانگ کووید، نام میبرند که حتی با گذشت بیش از 2 تا 3 سال از زمان ابتلا و بهبود، برخی بیماران را با چالشهایی مواجه کرده است؛ از آسیبهای قلبی گرفته تا آسیب به بخش اعصاب، آسیبهای مغزی، آسیب سیستم گوارشی و آسیبهای روانی و... . مینو محرز، متخصص بیماریهای عفونی، استاد دانشگاه علومپزشکی تهران و عضو فرهنگستان علومپزشکی ایران در اینباره به همشهری میگوید: «سندروم بعد از کووید، واکنشی است که در بعضی از افراد رخ میدهد؛ نه در همه. عوارض هم بسته به اینکه ویروس کدام ارگان را درگیر کرده، متفاوت است، اما در بخش سیستم عصبی عوارضی مثل فراموشی، آلزایمر و پارکینسون خیلی شایع و تاکنون در افراد متعددی مشاهده شده است. البته لانگ کووید وجود دارد و واقعیت دارد، اما شایع نیست؛ چون خیلیها بعد از ابتلا به سلامت کامل میرسند.»
بهگفته محرز، بسته به اینکه ویروسها به کدام اندامها و ارگانهای بدن حمله کردهاند، لانگ کووید هم در همان جا خودش را نشان میدهد که در سیستم عصبی و گوارشی شایعتر است و به حس چشایی و بویایی صدمه میزند. در دنیا هم هیچ ویروس دیگری مشابه ویروس کووید نبوده که این میزان عوارض بدهد یا عوارض طولانیمدت داشته باشد.
او ادامه میدهد: «مراجعان زیادی داشتیم که میگفتند بوی قرمهسبزی را مثل بوی توالت حس میکنند یا بوی سایر خوراکیها را شبیه بوی لجن دریافت میکردند و این برایشان خیلی آزاردهنده بود.»
البته به تأکید این پزشک، کار خاصی برای بهبود لانگ کووید نمیتوان انجام داد. درمانهایی وجود دارد، اما لزوما روی همه جواب نمیدهد. لانگ کووید در پیر و جوان دیده میشود، اما در سالمندان بیشتر است؛ بهخصوص عوارضی مثل آلزایمر. اما مسئله مهم این است که بعضیها یک هفتهای خوب میشوند و هیچ ردپایی از بیماری باقی نمیماند، اما در بعضیها عوارض طولانیمدت رخ میدهد.
یادگاری کرونا برای برخی بیماران
در همینه زمینه :