عطر نرگس در شیراز پیچید
راهاندازی صنایع تبدیلی در خانه نرگس ایران منتظر صدور مجوز است
راحله عبدالحسینی-روزنامهنگار
اواخر پاییز تا اواسط زمستان، «جره» و «بالاده» کازرون در فارس میزبان گردشگرانی است که به تماشای نرگسها آمدهاند. این منطقه بهدلیل آب و هوای معتدل و خاک حاصلخیز یکی از مهمترین مراکز تولید و پرورش گل نرگس در کشور به شمار میرود؛ جایی که به خانه نرگس ایران لقب گرفته و جایگاه رویش ژنتیک گل نرگس هم است. حالا با گذشت 2سال از ثبت ملی شدن نرگسزارهای این منطقه، اجرای طرح صنایع تبدیلی برای تهیه اسانس گل نرگس در منطقه جره و بالاده منتظر صدور مجوز است.
بزرگترین دیمزار نرگس
شهرستان کازرون بزرگترین تولیدکننده گل نرگس در ایران است و منطقه جره و بالاده در این شهرستان از سال1395 از سوی انجمن گل و گیاه کشور بهدلیل داشتن بزرگترین گلزار نرگس بهعنوان خانه نرگس ایران شناخته شده است. کارشناس مسئول واحد باغبانی جهادکشاورزی کازرون میگوید: «ارقام متفاوت نرگس در استانهای مختلف کشت میشود، اما بیشترین رقم نرگس شهرستان جره و بالاده، شهلای کمپر و شهلای پرپر است.» بهگفته زهرا بنا، سطح زیرکشت گل نرگس در منطقه جره و بالاده 260هکتار است که 110هکتار آن بهصورت یکپارچه دیمزار کشت میشود؛ متوسط عملکرد در مترمربع بین 50 تا 70 شاخه گل نرگس است.
جایگاه رویش ژنتیک نرگس
منطقه جره و بالاده بهعنوان جایگاه رویش ژنتیک گل نرگس در ایران معرفی شده که به معنای تنوع زیستی و ذخایر ژنتیک ارزشمندی است که در گونههای مختلف گل نرگس وجود دارد. ذخایر ژنتیک امکان پرورش گونههای متنوع گل نرگس را فراهم میکند که از نظر مقاومت به شرایط محیطی، کیفیت گل و عطر قابل توجهاند. افزایش بهرهوری در کشت از دیگر مزایای این ذخیره ژنتیک است که بهگفته زهرا بنا، کارشناس مسئول واحد باغبانی جهادکشاورزی کازرون فرصت توسعه گردشگری را فراهم کرده است.
تولیدکنندگان نرگس
علاوه بر فارس، گل نرگس در خوزستان، خراسان جنوبی، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان، مازندران، سمنان، البرز، ایلام، کرمان، تهران، همدان و مرکزی هم کشت میشود. این استانها در مجموع سالانه حدود 600میلیون شاخه گل نرگس تولید میکنند.
فرصتی برای سرمایهگذاری
فارس بهدلیل کیفیت بالای گل نرگس بخش مهمی از نیاز بازار را که به طور معمول شامل بازار گل تهران، گلفروشیهای شیراز و استانهای مجاور است، تامین میکند، اما با چالشهایی نظیر نبود واحدهای فرآوری روبهروست. کارشناس مسئول واحد باغبانی جهادکشاورزی کازرون میگوید که نرگسکاران از نبود صنایع تبدیلی و خامفروشی گل نرگس ناراضی هستند. زهرا بنا ادامه میدهد: «مطالعات راهاندازی صنایع فرآوری اسانس گل نرگس و عرقیات انجام شده و منتظر صدور مجوز هستیم تا ارزش افزوده بیشتری نصیب نرگسکاران شود.» علاوه بر اسانس و عرقیات موارد دیگری ازجمله صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی، بستهبندی و صادرات نیز شامل صنایع تبدیلی گل نرگس میشود.