چرا از ایران میترسند؟
عناصر قدرت ایران در مواجهه با تخاصمهای روزافزون منطقهای و جهانی از تنوع بالایی برخوردارند
علیرضا احمدی- روزنامهنگار
اگرچه بازگشت ترامپ به کاخسفید را باید آغاز فصل تازهای از مناسبات ایران با محور واشنگتن – تلآویو دانست، اما «عناصر قدرت» ایران در مواجهه با تخاصمهای روزافزون در سطح منطقه و جهان از تنوع بالایی برخوردارند؛ عناصری که غربیها نیز طی سالهای اخیر به آن اذعان دارند.
در شرایطی که پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری، برخی رسانههای غربی و ضدانقلاب ادعا کردند این موضوع زمینهساز بروز نگرانیهایی در تهران شده و حتی ممکن است ایران را از واکنش به حمله تجاوزکارانه 5آبانماه رژیمصهیونیستی به اهدافی در تهران منصرف کند، اما همانگونه که مقامهای ارشد کشور طی روزهای اخیر تأکید کردهاند، اینکه چهکسی بر صندلی اتاق بیضی شکل کاخسفید تکیه زده باشد، تأثیری بر پیگیری راهبردهای مدنظر ایران در عرصههای منطقهای و بینالمللی نخواهد داشت. با وجود اینکه برخی انتخاب ترامپ را بهعنوان «دست بازتر اسرائیل در مواجهه با ایران» تفسیر کردهاند، اما بررسی عناصر قدرت ایران که سبب ارتقای روزافزون توان بازدارندگی کشور شده، دربرگیرنده عناصر و ویژگیهای متنوعی است که با توجه به دورنزا بودن آنها، تأثیرپذیری چندانی از تحولاتی مانند انتخابات ریاستجمهوری آمریکا ندارد.
بازدارندگی تسلیحاتی ایران
انجام 2عملیات «وعده صادق 1 و 2» علیه اهداف نظامی در سرزمینهای اشغالی، آنهم با بهکارگیری تنوع تسلیحاتی، علاوهبر اینکه نشاندهنده قدرت نظامی ایران بود، از بازدارندگی فزاینده توان تسلیحاتی ایران حکایت داشت؛ موضوعی که ازسوی رسانههای غربی نیز مورد توجه قرار گرفت.
بیزینس اینسایدر: خطای موشکهای ایرانی کمتر از 20متر است؛ این درحالی است که با خطای کمتر از 30متر هم میتوان اهداف راهبردی در اسرائیل را هدف قرار داد. این موشکها عامل تقویت بازدارندگی ایران در مقابل دشمنانش است.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا: ایران نیممیلیون موشک بالستیک دارد؛ یعنی میتواند عملیات اخیر خود را تکرار و 2هزارو500بار اسرائیل را نابود کند.
وحدت فرماندهی
«وحدت فرماندهی» یکی از گزارههای محوری در ارتقای روزافزون توان بازدارندگی ایران بهحساب میآید؛ موضوعی که سبب شده همه بخشهای کلیدی کشور، در چارچوب منسجمی برای مقابله با تهدیدها عمل کنند.
مهرانگیز کار، فعال ضدانقلاب: بسیار از چهرههای آکادمیک شنیدهام که آقای خامنهای بسیار آدم باهوشی است و میداند چه موقعی باید چه کند.
هماهنگی میدان و دیپلماسی
یکی از زمینههای برتری ایران در معادلات منطقهای و بینالمللی و بهویژه در مواجهه با افزایش فزاینده تنشها در منطقه، «هماهنگی میدان و دیپلماسی» بودهاست که همواره نقش 2بال بازدارندگی ایران را ایفا کردهاند.
پایگاه خبری بغداد الیوم: سفر وزیر امور خارجه ایران به بغداد حامل این پیام به آمریکاییها بود که هرگونه تعدی به خاک ایران ازسوی رژیمصهیونیستی با پاسخ شدید، فوری و متقابل مواجه خواهد شد.
همبستگی داخلی
همبستگی ایرانیان در مواجهه با خصومتورزیهای محور واشنگتن – تلآویو یکی از مهمترین گزارههای ایران در داشتن «دست بالا» نسبت به دشمنانش است.
شهرام همایون، مدیر شبکه سلطنتطلب: احزاب سیاسی در ایران وقتی پای حفظ نظام به میان میآید، حاضرند اختلافات را کنار بگذارند و زیر یک عَلم باشند، برخلاف اپوزیسیون که گرفتار اختلافات اساسی است.
هماهنگی روزافزون در محور مقاومت
استمرار قدرتمند فعالیتهای ضدصهیونیستی بخشهای مختلف محور مقاومت، آنهم پس از ترور تعدادی از رهبران مقاومت، بیش از هر چیز نشاندهنده توان راهبردی جمهوریاسلامی ایران در مواجهه با نیروهای متخاصم است.
والاستریتژورنال: با وجود حملات رژیمصهیونیستی به حزبالله لبنان، این جنبش انعطافپذیر، قدرتمند و استوار باقیمانده و نبرد در جنوب لبنان برای اشغالگران بسیار دشوار و پیچیده است.
توسعه تعاملات منطقهای
انجام حدود 12سفر منطقهای طی حدود یکماه توسط وزیر امورخارجه ایران، از یک سو نمود دیگری بر شکست راهبرد غربی «منزویسازی ایران» و ازسوی دیگر نشاندهنده توسعه تعاملات منطقهای ایران است؛ موضوعی که کمک ویژهای به افزایش بازدارندگی ایران کردهاست.
روزنامه صهیونیستی معاریو: واکنش دولت بایدن به عملیات موشکی و پهپادی ایران نشان میدهد واشنگتن اکنون با تهران بهعنوان یک «قدرت منطقهای» برخورد میکند و به عملیات نظامی مستقیم ایران به متحد واشنگتن (رژیم صهیونیستی) مشروعیت میبخشد.
همراهی افکارعمومی جهان
سیاستهای ایران در مقابل رژیمصهیونیستی طی ماههای اخیر با همراهی افکارعمومی جهان مواجه بودهاست. این موضوع از مهمترین عناصر قدرت ایران در شرایط کنونی بهحساب میآید.
۱۲۱ کشور عضو جنبش عدمتعهدحمله تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه ایران را محکوم کردند.
جمعی از جوانان بلژیکی در نامهای به رهبرمعظمانقلاب، از نامه چندی پیش ایشان در حمایت از تظاهرات همبستگی با مردم غزه در دانشگاههای آمریکا و اروپا صمیمانه قدردانی کردند.
برتری ژئوپلیتیک
برخورداری ایران از مزیتهای ژئوپلیتیک، بهویژه داشتن بیشترین مرز با خلیجفارس و تنگه راهبردی هرمز و همچنین قرارداشتن در حلقه پیوند مناطق آسیای جنوبی، آسیای مرکزی، قفقاز، شرق مدیترانه و خلیجفارس از دیگر عناصر قدرت ایران در مواجهه با رویکردهای خصمانه تلآویو بهحساب میآید.
ریچارد هاس، رئیس شورای روابط خارجی آمریکا: اسرائیل گزینههای خوبی در برابر ایران ندارد. توانمندی ایران برای بستن تنگه هرمز، میتواند قیمت نفت را بهشدت افزایش دهد و فشارهای تورمی بیشتری را بر دولت آمریکا وارد کند.
روابط راهبردی با قدرتهای جهانی
گسترش روابط راهبردی ایران با قدرتهای جهانی، بهویژه با روسیه و چین و همچنین تعمیق مناسبات با قدرتهای نوظهور جهان در چارچوبهایی مانند «بریکس» و «سازمان شانگهای» از اصلیترین عوامل افزایش قدرت ایران در مواجهه با محور غربی – صهیونیستی است.
نشریه انگلیسی اکونومیست: 4قدرت چین، ایران، روسیه و کرهشمالی، هراسآور هستند و اوضاع حتی میتواند زمانی که آنها با هم متحد شوند، برای غرب و آمریکا بدتر شود.