پروانه بندپی- روزنامهنگار
شاید از این موضوع اطلاع نداشته باشید که در برخی موارد سکته مغزی ناشی از وجود بیماریهای قلبی در افراد است. بهخصوص بیماریهایی که هیچ وقت به خاطرشان به پزشک مراجعه نکردهایم و درمان مناسبی هم نگرفتهایم. فشار خون بالا یکی از مهمترین عوامل مشترک بین سکته مغزی و بیماریهای قلبی است چون باعث آسیب دیدن عروق خونی میشود و خطر لختهشدن خون را افزایش میدهد که میتواند به سکته مغزی منجر شود. موضوعی که بسیاری از افراد - حتی افراد مسن - از آن خبر ندارند. گلاره بنیهاشمی، متخصص مغز و اعصاب درباره ارتباط بین بیماریهای قلبی و بروز سکته قلبی چند نکته را مطرح میکند که آگاهی از آنها ضروری است. البته بهگفته این پزشک در کشورهای توسعهیافتهای مثل آمریکا سالانه حدود ۸۰۰ هزار سکته مغزی در افراد ۱۸ تا ۴۵سال رخ میدهد؛ یعنی حدود ۱۰ تا ۱۵درصد کل سکتهها در آمریکا مربوط به گروههای سنی جوانان است. در کشورهای در حال توسعه هم سکته مغزی در جوانان تا ۳۰درصد میرسد.
کسانی که تعویض دریچه قلب انجام دادهاند اگر داروهای خود را مرتب و منظم مصرف نکنند، ممکن است دچار سکته مغزی میشوند.
یک بیماری به اسم فیبریلاسیون دهلیزی وجود دارد که باعث به هم خوردن نظم ضربان قلب است. خیلی از افراد در سن بالا این بیماری را دارند و خودشان نمیدانند و در نتیجه درمان مناسبی هم نمیگیرند که باعث بروز سکته مغزی است. درحالیکه اگر به موقع مراجعه کنند و درمان مناسبی بگیرند، احتمال وقوع سکته لااقل به این دلیل کم میشود.
ضربان قلب، ریتم منظمی دارد و سر ثانیههایی خیلی منظم میزند. اگر یک فرد مسن (بالای ۶۵سال) میبیند که ضربان قلبش نامنظم میزند و مثلا به جای تق تق تق تق، اینطور میزند؛ تق تق تتتق تق، تتتق تق، باید به پزشک مراجعه کند. این مورد ممکن است در جوانان هم پیش بیاید.
برخی بیماریهای زمینهای عروق هم باعث بروز سکته مغزی میشوند که باید توسط پزشک شناسایی شود. در افراد جوانی که سکته میکنند، کلیههای آنها بهصورت آزمایشی چک میشود. بعضی از آنها معمولا یک بیماری ژنتیک دارند که باعث میشود یا عروقشان زودتر از افراد عادی پاره شود یا خونشان نسبت به افراد دیگر راحتتر لخته شود.
ارتباط قلب با سکته مغزی
در همینه زمینه :