محسن کوهکن؛ نماینده ادوار مجلس، درباره باهنر میگوید:
دنبال مقام و منصب نیست
محسن کوهکن، جزو نمایندگان ادوار مجلس است که در 3دوره نمایندگی با محمدرضا باهنر همراه بوده؛ از اینرو شناخت دقیقی از او دارد. کوهکن که سالها در جبهه پیروان خط امام و رهبری هم حضور فعالی دارد معتقد است باهنر یک اصولگرای به تمام معناست، دنبال پست و مقام نیست و دغدغه حل مشکلات مردم را دارد. گفتوگوی ما با این نماینده پیشین مجلس را در ادامه بخوانید.
سابقه آشنایی شما با مهندس باهنر به چه زمانی برمیگردد؟
آشنایی با مهندس باهنر از زمان تشکیل حزب جمهوری اسلامی است. آن زمان من در اصفهان بودم و در حزب فعالیت میکردم. مراودات تشکیلاتی و حزبی باعث آشنایی ما شد. بعد هم که به مجلس رفتم از دوره چهارم مجلس کار را با ایشان شروع کردم.
اولین جملهای که درباره مهندس باهنر به ذهنتان میرسد چیست؟
بهدنبال مقام و منصب نیستند. با توجه به فهم و درک و ذهن دواری که ایشان در مسائل سیاسی و اقتصادی دارند ازجمله انگشتشمار افرادی است که برای هر مسئولیتی آماده است، اما به هیچ وجه بهدنبال مقام و منصب نیست. من حتی در یک دوره به ایشان پیشنهاد دادم برای ریاستجمهوری کاندیدا شوند ولی نپذیرفتند.
کمی بیشتر توضیح دهید.
من به مهندس باهنر گفتم به 13دلیل ایشان بهتر است برای انتخابات ریاستجمهوری به میدان بیاید. یکی از آن دلایل این بود که مهندس باهنر سالها در مجلس شورای اسلامی حضور داشتهاند. بهدلیل چندجانبه بودن کار مجلس و اینکه در حوزههای مختلف یک شناختی نسبت به مسائل و مشکلات کشور در بخشهای مختلف پیدا کردهاند و حدود 3دهه در جریان ریز مسائل قرار گرفتهاند، معتقد بودم این دانش و تجربه برای بهدست گرفتن سکان اجرایی کشور کفایت میکند. همچنین ایشان به معنی واقعی اصولگراست، یعنی آن چیزی را که تشخیص دهد درست است پای آن میایستد و اصلا برایش مهم نیست کسی خوشش بیاید یا نه! نگران جوسازی علیه خودش نیست. من اصولگرایی ایشان را در عمل میبینم. 2 دوره عملکرد ایشان در هیأت رئیسه مجلس بیانگر این بود که روی موازین اصولی که تشخیص میدهد، میایستد و اصلا و ابدا اهل معامله کردن با کسی نیست.البته این صحبتها به این معنی نیست که بنده همه موضعگیریهای ایشان در رسانهها را در طول این چند دهه قبول دارم. امکان دارد به برخی از مواضعشان انتقاد هم داشته باشم، اما مهم این است که ایشان براساس تشخیص خودش و مراعات نظام و مردم حرف میزند و مصلحت نظام برای ایشان در اولویت است.
میتوانید مثال بزنید؟
بله. نمونههای بسیاری داشتیم. زمانی که مهندس در هیأت رئیسه مجلس بودند بارها پیش آمده که افرادی طرحی صنفی را به مجلس میآوردند و با فضاسازیها تلاش میکردند از هیأت رئیسه رأی بگیرند، ولی مهندس با این استدلال که این طرح به صلاح و مصلحت اقتصاد کشور و مردم نیست، جلوی آن میایستادند و ذرهای عقبنشینی نمیکردند.
زندگی شخصی مهندس را چطور ارزیابی میکنید؟
همانطور که میدانید ایشان جزو مسئولانی است که در موضوعات مالی کاملا بدون حاشیه بوده و زندگی بسیار متوسطی دارند. هیچکدام از فرزندانشان را وارد مناصب دولتی و سیاسی نکردند و در این موضوع هم کاملا کارنامهشان سفید است.
با مهندس باهنر ارتباط خانوادگی دارید؟
خیلی کم. دو سه بار کلا خدمت ایشان بودیم یا اینکه ایشان به منزل ما تشریف آوردند، اما در زمینه کاری هر هفته 2 بار با ایشان جلسه داشتیم؛ یکبار در هیأت رئیسه مجلس و یکبار هم در جبهه پیروان خط امام و رهبری.
همکاران و دوستان مهندس معتقدند که ایشان خیلی بذلهگو و شوخ طبع هستند.
بله کاملا! مهندس ضمن اینکه در بحثهای جدی کاملا سنجیده و فهیم رفتار میکنند اما به وقتش هم با گفتن ضربالمثل یا با چاشنی شوخی و مزاح فضا را تلطیف کرده و از خشکی خارج میکنند.
مهندس باهنر اهل سفارش برای دوست و آشنا هستند؟
به یاد ندارم اهل سفارش و رفاقتبازی بوده باشند. امکان داشته در مواردی مطلبی را به یک دستگاه یا ادارهای منتقل میکردند که مثلا با این فرد خلاف قانون رفتار شده و رسیدگی کنید. اما همین توصیه به اجرای قانون را با آن خط زیبایشان بهگونهای زیرکانه مینوشتند که طرف مقابل متوجه شود این درخواست یک سفارش نیست بلکه یک توصیه است که دقت کنند حقی از طرف ضایع نشود.
پایبند به خرد جمعی
کوهکن در صحبتهایش بارها تأکید میکند که در مهندس باهنر ذرهای شهوت ریاست و مدیریت ندیدهام و برای این حرف دلایلی دارد که بازگو میکند: «ایشان در دورهای که در هیأت رئیسه بودیم، یکبار در فراکسیون برای نایبرئیسی رأی نیاورد، ولی اگر در صحن علنی مجلس داوطلب میشد قطعا رأی میآورد. هر چه با ایشان صحبت کردم حاضر نشد در صحن علنی مجلس برای نایبرئیسی داوطلب شود. میگفت پایبند به خرد جمعی هستم و داوطلب نمیشوم. همچنین یادم هست در دوره چهارم مجلس قرار بر این بود که ایشان وزیر کشور شوند، اما اصلا در مهندس رغبتی برای وزارت ندیدم و قدمی برای این منظور برنداشت.»
خواستههای عجیب از یک نماینده مجلس
مردم از نماینده مجلس شهر و حوزه منتخب خود خواستههای مختلفی دارند، از مطرح کردن مشکلات مربوط به شهر و محله گرفته تا مشکلات قضایی و گلایه از فرماندار و شهردار و.... باهنر میگوید: «از آنجا که دسترسی مردم به نمایندگان به نسبت وزیر و رئیسجمهور راحتتر است، مردم سراغ نمایندگان حوزه انتخابیه خود میروند و این ارتباط نماینده با مردم، سرمایه اجتماعی بسیار ارزشمندی به شمار میرود. نمایندگان هم تلاش میکنند تا این گلایهها و مشکلات را به مسئولان مربوطه منتقل کنند و تاجایی که در حوزه اختیار آنهاست، برای بازکردن گرهای از مشکلات مردم تلاش میکنند. اما گاهی هم خواستههای عجیبی از نمایندگان دارند. یکبار بنده خدایی با من تماس گرفت و گفت فرزندم دانشگاه آزاد قبول شده، اما نتوانسته در موعد مقرر ثبتنام کند. از من خواست برای ثبتنام بچهاش پادرمیانی کنم. من هم پیگیری کردم و مشکل حل شد به او گفتند میتواند ثبتنام کند. اتفاقا زمانی بود که من نماینده مجلس نبودم. چند روز بعد، همان آقا دوباره تماس گرفت و گفت آقای باهنر، نمیشود سفارش کنید دخترم را به جای دانشگاه آزاد در دانشگاه تهران ثبتنام کنند! خلاصه اینکه تعداد اینگونه مراجعهکنندهها هم کم نبود که از ما میخواستند کاری را برخلاف قانون انجام دهیم که امکان نداشت.»