رویش خاطره روی درخت 500 ساله
تک درخت جاده فیروزکوه تابستان های گرم و سوزان و زمستانهای سرد و پربرفی را از سر گذرانده است
راحله عبدالحسینی-روزنامهنگار
تک درخت محبوب جاده فیروزکوه که درخت آشنایی برای مسافران تهران- مازندران است، این روزها به برف نشسته و تصویرش حسابی در فضای مجازی پر بازدید شده است.
به گزارش همشهری، جاده فیروزکوه از تهران شروع میشود و تا قائمشهر در مازندران ادامه دارد. طول مسیر ۲۱۵ کیلومتری جاده فیروزکوه، پرجاذبه و با طبیعتی ماندگار است.
قصه تکدرخت دوستداشتنی جاده فیروزکوه برای مسافران این مسیر، قصهای آشناست. مسافران پس از عبور از شهر دماوند و قبل از رسیدن به روستای زریندشت، تکدرختی را میبینند که به درخت جاده فیروزکوه معروف است. این درخت در طول عمرش که گفته میشود به درازای 5قرن است، تابستان گرم و سوزان و زمستانهای سرد و پربرفی را از سر گذرانده است، اما نه زمستان سرد فیروزکوه از پا درش آورده و نه تابستانهای داغ، ریشههایش را خشک کرده است. برای رسیدن تا پای درخت، یک جاده خاکی فرعی در مسیر وجود دارد.
تینارِ دار
به تکدرخت در زبان محلی مازندرانی تینار دار میگویند؛ تینار یعنی تنها و دار یعنی درخت.
مسافران هم در فصلهای مختلف سال از زیبایی درخت جاده فیروزکوه عکسهای زیادیثبت کردهاند. این درخت، نزد برخی از مسافران، مقدس شمرده میشود و به شاخههایش پارچهای برای برآورده شدن حاجتی گره میزنند؛ به این شکل که برای درخواست حاجت اول نیت میکنند، سپس دخیل یا پارچه سبزی به آن میبندند. در فرهنگ ایرانی درخت، نماد حیات و زندگی است و رمز باروری پایانناپذیر، سرچشمه بیمرگی و مظهر حقیقت مطلق هستی. تکدرخت جاده فیروزکوه هم تا رسیدن نسیم بهاری، به خواب زمستانی میرود و دوباره با سایه گسترده و برگهای سبزش به مسافران جاده فیروزکوه خوشامد میگوید.
نوستالژی فیلمبازها
درخت جاده فیروزکوه برای طرفداران عباس کیارستمی، کارگردان، اهمیت نوستالژیکی دارد و آنان را یاد فیلمی از این کارگردان میاندازد. نکته اینکه تک درخت فیلم «خانه دوست کجاست» کیارستمی در گیلان است. اما این کارگردان از تک درخت جاده فیروزکوه نیز بارها عکاسی کرد و منبع الهام او بود.