جلبک ها مرا مشهور کردند
زهراساکی با ایدههای خود توانسته برای اهالی لرستان بهصورت مستقیم فرصت شغلی ایجاد کند
محمود مولایی-روزنامهنگار
زهرا ساکی، جوان اهل لرستان هرچند به عنوان کارآفرین 21ساله و موفق شناخته شده، اما حالا 23ساله است و از روزی که نخستین ایده خود را اجرا کرد 2سال میگذرد. ساکی این روزها مشغول اجرای دومین ایده خود است تا همه را شگفتزده کند. اولین بار که مزارع جلبک را در سفر دانشجویی به خوزستان دید، جرقه این ایده در ذهنش زده شد. در آزمایشگاه به استخراج مواد مغذی جلبک پرداخت و بعد، نخستین فرآورده خوراک آبزیان بر پایه جلبک را در ایران تولید کرد. در مسیر کارآفرینی توانست برای جوانهای استان یک قدم کوچک بردارد و برای ۴۰نفر بهصورت مستقیم و برای بیش از ۲۰۰نفر بهصورت غیرمستقیم فرصت شغلی ایجاد کند. زهرا ساکی، اهل شهرستان درود لرستان که کارشناس مهندسی شیلات است، در این گفتوگو پاسخگوی روزنامه همشهری است.
از شما بهعنوان کارآفرین جوان لرستانی یاد میشود که در حوزه شیلات و بهویژه خوراک آبزیان کارهای بزرگی کردهاید. چگونه سر از این حوزه درآوردید؟
وقتی20-19ساله بودم و زمان فارغالتحصیلی در یک آزمایشگاه شرکت خوراک آبزیان کار میکردم. مسئولیت من در این آزمایشگاه آنالیز خوراک بود و دغدغهام اینکه فرمولاسیون خوراک را تقویت کنم. آن موقع خوراک آبزیان مبتنی بر جلبک با گریدبندی تولید میشد و اینکه از گریدی استفاده کنیم که مفید باشد. یعنی برای من همهچیز از دوران دانشجویی آغاز شد و با مطالعاتی که داشتم این موارد به ذهنم خطور کرد.
نخستین ایده شما تولید خوراک آبزیان مبتنی با جلبک بود. چگونه این ایده به سرانجام رسید؟
تولید خوراک آبزیان مبتنی بر جلبک نخستین ایده من بود که 2سال پیش اجرا کردم. این خوراک در حال حاضر تجاریسازی شده و صادرات آن هم صورت گرفته است. خوشبختانه بازخوردهای خوبی از خوراک آبزیان داشتم، ولی برای کاهش هزینهها دستگاهی اختراع کردم که الان در دست تولید قرار دارد.
2سال بعد از اجرای این ایده سراغ اختراع دستگاهی رفتید که حالا خیلی مورد توجه قرار گرفته است. در اینباره توضیح دهید.
دستگاهی که اختراع کردم با سیاست جذابیت خوراک برای آبزیان تولید شده است. با فشار هوا و کمپرسورها روی خوراک اسپری میشود و روی آن لایه نازکی به وجود میآید. با این کار، علاوه بر افزایش بهرهوری، جذابیت خوراک را برای آبزیان بیشتر کردیم.
آیا این فعالیتها به صادرات آبزیان و بهویژه ماهی هم کمک میکند؟
یکی از مواردی که در بازار و ارزآوری پرورش ماهی خیلی اهمیت دارد بهبود کیفیت لاشه آبزی است، طوری که رنگ و بافت لاشه ماهی را کاملا تقویت میکند و آن انسجام لازم در بافت لاشه رؤیت میشود. البته اختراعی که من کردم هم برای پرورشدهنده ماهی مفید است و هم برای تولیدکننده خوراک.
بهعنوان یک جوان کارآفرین چه آیندهای برای خودتان متصور هستید؟
همین که بتوانم ایدههایم را اجرا کنم خوب است. در حال حاضر هدفم این است که ایدههایی را که در ذهن دارم به نتیجه برسانم. همه این ایدهها هم در مورد حوزه تولید و پرورش آبزیان است.
زهرا ساکی:
تولید خوراک آبزیان مبتنی بر جلبک نخستین ایده من بود که 2سال پیش اجرا کردم. این خوراک در حال حاضر تجاریسازی شده و صادرات آن هم صورت گرفته است