۳روایت از ۳بانی ساخت مسجد در محله
موضوع: مساجد شاخص
ویژگی: واقفان نامی محله راهآهن
***
محله راهآهن ۳مسجد مهم و حائزاهمیت برای اهالی دارد؛ مساجد توحید، صاحب الزمان (عج) و شارعی. علیاصغر فراهانی از اهالی قدیمی محله راهآهن درباره تاریخچه ساخت مسجد شارعی میگوید: آقای شارعی، از ملاکان تهران بود و ملکهای بسیاری در نقاط مختلف تهران ازجمله محله راهآهن داشت. اهالی فراهان سالی چندبار برای بازدید از اقوام خود که ساکن خیابان مختاری بودند به تهران میآمدند و حسابی در این محل برو و بیا داشتند. آنها در مناسبتها و ایام عزاداری در باغی جمع میشدند و در فضای خالی آن، چادری برای سوگواری سالار شهیدان و اهلبیت(ع) برپا میکردند. از آنجا که حرفه و شغل اصلی آنها بنایی بود، صاحب این باغ وقتی متوجه ارادت اهالی به اهلبیت (ع) شد، به آنها پیشنهاد دادکه در این زمین خالی، مسجد بسازند.
دارالایتام در مسجد
مسجد صاحبالزمان(عج) یکی دیگر از مساجد شاخص این محله است. بنا بر تعریف اهالی و تاریخ ثبت شده روی کاشی آبی رنگ دیوار مسجد صاحبالزمان(عج) در خیابان وحدت اسلامی، این مسجد در سال ۱۳۲۸ ساخته شده است. مسجد صاحبالزمان(عج) یکی از قدیمیترین بناهای محله راهآهن است که زمین آن را مرحوم «محمدباقر امینزاده» از اهالی و زمینداران قدیمی برای ساخت مسجد وقف کرد. فراهانی میگوید: «خدا مرحوم حاج آقا امینزاده را رحمت کند. زمین مسجد را ایشان وقف کرد و با کمک و تلاش اهالی و خیران، مسجد صاحبالزمان (عج) ساخته شد. خانه مرحوم امینزاده هم در مجاورت این مسجد قرار داشت. همچنین دارالایتامی را هم برای کمک به خانوادههای نیازمندان در داخل این مسجد راهاندازی کرد.»
مسجد حاجیه ربابه
مسجد «توحید» یا «حاجیه ربابه » مسجدی است که داستان جالبی دارد. حاجعلی مهابادی از معتمدان قدیمی محله مختاری تعریف میکند: «مساحت مسجد ربابهخانم 500 مترمربع است. بانی ساخت آن حاجیه ربابهخانم از ملاکان قدیمی محله بود. کلنگ ساخت مسجد سال1319 به زمین زده شد، اما تا سال1321 زمان برد که این مسجد ساخته شود. در این مدت البته اتفاقی برای ربابهخانم افتاد: مباشرش با حقهبازی اموال او را بالا کشید و ربابهخانم برای ساخت مسجد به معمار، بنا و... بدهکار شد. البته با کمکهای مردمی بدهیهای مسجد صاف شد.» چهرههای شناخته شده و تأثیرگذاری ازجمله دکتر بهشتی و حجتالاسلام ناطق نوری در این مسجد حضور داشته و برای اهالی محل سخنرانی کرد. بهگفته مهابادی، معماری سقف ورودی مسجد به سبک طاقضربی است.