رونالدو به قلعهحسنخان میرود
گزارشی از شهری کوچک که بهزودی میزبانمشهورترین فوتبالیست جهان میشود
فاطمه عسگرینیا- روزنامه نگار
وقتی رونالدو با النصر عربستان قراردادش را میبست، کسی فکرش را هم نمیکرد که به واسطه حضور او در این تیم عربی، روزی روزگاری شهر قدس یا قلعهحسنخان سابق هم میزبان حضور این ورزشکار جهانی در ورزشگاه خود باشد. هرچند این روزها گمانهزنی برای حضور یا عدمحضور رونالدو در ورزشگاه شهدای شهر قدس خودش داستان بزرگی شده است، اما باور کنید حتی خبر این حضور هم برای اهالی قلعهحسنخان شیرین و جذاب است؛ جوانهایی که همه رؤیاهای این روزهایشان میزبانی از رونالدو شده و در برابر موضعگیریهای کارشناسان مبنی بر اینکه مجموعه ورزشی شهدای شهرقدس نمیتواند میزبان خوبی برای میزبانی از رونالدو باشد، محکم میایستند و معتقدند که این میزبانی میتواند برای همیشه تأثیرش را در منطقهای که آنها زندگی میکنند، بگذارد. حالا با توجه به سروصدایی که احتمال حضور رونالدو در شهرقدس بهپا کرده، تصمیم گرفتیم سری به این شهر کوچک بزنیم تا برایتان بگوییم رونالدو قرار است کجا برود.
قلعهحسنخان کجاست؟
فاصله میدان آزادی تا ورودی شهر چیزی حدود 20کیلومتر است اما از آنجا که در میانه 2 استان تهران و البرز قرار گرفته، موقعیت جغرافیایی و سوقالجیشی خوبی دارد. همین مسئله باعث شده تا به هر دو طرف بزرگراه تهران -کرج، اتوبان حکیم، جاده مخصوص، جاده قدیم یا فتح و همچنین بزرگراه همت دسترسی داشته و تعامل خوبی هم با شهرستانهای ملارد، مارلیک، اسلامشهر، احمدآباد مستوفی و... داشته باشد. در واقع برخلاف اینکه خیلیها میگویند قلعهحسنخان یا شهرقدس جزو منطقه22 است، باید بگوییم این شهر کوچک هیچ ربطی به آخرین منطقه شهری تهران ندارد؛ بلکه در جنوبیترین قسمت این منطقه واقع شده است و برای خودش شهرداری و فرمانداری و تشکیلات مجزا دارد.
کاروانسرای سنگی
ورودی شهرقدس به کاروانسرای سنگی مشهور است؛ جایی که در گذشته اتراقگاه و استراحتگاه کاروانیان بود و این روزها شاهد فعالیت مکانیکهای ردیفشده پشت سر هم است. قدیمیهای قلعهحسنخان میگویند علت اینکه به آن کاروانسرای سنگی میگفتند دیواره سنگی آن بوده که اینروزها جزء کوچکی از آن باقی مانده است البته از آنجا که این کاروانسرا بین جاده قدیم کرج و جاده مخصوص قرار داشتبه سهراهی کاروانسرای سنگی هم شهرت دارد. پای قصه ریشسفیدان این منطقه که مینشینیم، حرفهای زیادی برای روایت تاریخ این منطقه دارند اما گلایهمندند که کسی برای ثبت این روایتها پا پیش نمیگذارد. الان در کنار این کاروانسرای قدیمی که دیگر رد و نشانی جز نامش از آن باقی نمانده، پلهای بزرگ و چندطبقهای در ورودی شهرقدس ساخته شده و نمای این سهراهی قدیمی را که به سهراه کاروانسرا مشهور است، کلی مدرن کرده است.
شهرک صنعتی اسماعیلآباد
یکی از جاذبههای مهم این شهر، بافت صنعتی آن است؛ صنایعی که همگی در شهرک صنعتی اسماعیلآباد قرار دارند. این شهرک صنعتی یکی از بهترین شهرکهای صنعتی غرب تهران است که بهخاطر دسترسیهای خوبش به میدان فتح، جاده مخصوص، بزرگراه تهران-کرج و بزرگراه شهید همدانی باعث شده تا کارگران زیادی هر روز برای کار در شرکتهای صنعتی آن راهی شهرقدس شوند. ناگفته نماند که همین مسئله یکی از مهمترین علل زندگی کارگران در شهرقدس هم هست. بافت صنعتی در این شهرک آنقدر متراکم است که پیداکردن قطعه خالی در آن این روزها از محالات است. آلیش گاز، تهرانسبحان، چیچک، طوس، کولسامر و... ازجمله مهمترین صنایع فعال در این شهرک صنعتی هستند. البته در میان همه صنایعی که کلی اسم و آوازه بلند دارند، شرکت نفتپارس در شهرقدس در میان رقبای صنعتی خودش یکهتازی میکند و وجود این صنعت در این شهر باعث شده تا نام شهرقدس با صنایع تأثیرگذار بزرگی گره بخورد.
قشرکارگر در شهرقدس
از شهرک صنعتی اسماعیلآباد که وارد شهر میشویم، بافت شهری ساده با سکونت مردمانی که اغلب از قشر کارگر هستند، شروع میشود. اغلب این مردم چه زن چه مرد، چه پیر و چه جوان در واحدهای صنعتی شهرقدس مشغولند و اغلب مهاجرانی هستند که از شهرهای بزرگ و کوچک کشور به امید زندگی بهتر در تهران دل از شهر و دیارشان کندهاند اما از آنجا که زندگی در شهر پرزرقوبرق تهران گران و سخت بوده، زندگی در شهرقدس را بهعنوان نزدیکترین شهر به تهران با امکان اشتغال انتخاب کردهاند. در گفتوگویی که با بومیهای منطقه داشتیم، معتقدند طی یکی دوسال گذشته که هزینههای اجاره مسکن در تهران سربهفلک کشید، اغلب مستأجران این شهر برای سکونت راهی شهرقدس شدهاند و همین مسئله باعث شد کمی تغییرات فرهنگی و اجتماعی در آن اتفاق بیفتد.
مسجد جامع شهرقدس
یکی از بزرگترین و قدیمیترین مساجدی که در شهرقدس وجود دارد و اغلب برنامههای فرهنگی و مذهبی در آن برگزار میشود، مسجد جامع شهرقدس است. البته قدمت این مسجد به سالهای خیلی قبل برمیگردد؛ اما به مرور زمان و با تبدیل روستای قلعهحسنخان به شهرقدس، این مسجد هم طی عملیاتهای نوسازی و بازسازی بزرگ و بزرگتر شد تا جایی که حالا لقب مسجد جامع شهرقدس را گرفته است.