اصل ماجرای عوارض 10 یورویی
عوارض جدید 10یورویی از مسافران پروازهای خارجی دریافت و صرف توسعه فرودگاههای کشور خواهد شد
احمد میرخدایی- روزنامهنگار
سازمان هواپیمایی کشوری بخشنامهای به شرکتهای هواپیمایی ابلاغ کرده که براساس آن، مسافرانی که برای مقاصد خارجی بلیت هواپیما خریداری میکنند، باید معادل 10یورو بهعنوان عوارض به خزانه واریز کنند که البته رقمی حدود 540هزار تومان میشود و برای مسافران پروازهای خارجی هزینه سنگینی محسوب نمیشود. به گزارش همشهری، براساس بند ت ماده ۵۷ قانون برنامه هفتم توسعه، بهمنظور تأمین منابع مالی اجرای طرحهای توسعهای و ارتقای خدمات فرودگاهی در فرودگاههای بینالمللی، از مسافران پروازهای خارجی معادل ۱۰ یورو به نرخ مرکز مبادله به ازای هر مسافر بهصورت جداگانه در بلیت، درج و از مسافرین اخذ میشود و در ادامه به حساب مربوط در خزانهداری کل کشور واریز خواهد شد؛ البته پروازهای با مقاصد زیارتی از این حکم مستثناست.
عوارض خروج مضاعف
عوارض جدیدی که قرار است روی بلیت پروازهای خارجی اعمال شود، جدای از عوارضی است که برای خروج از کشور پرداخت میشود. جعفر یازرلو، سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری با اشاره به ابلاغ بخشنامه دریافت این عوارض که به شرکتهای هواپیمایی، به ایسنا گفت: این عوارض که روی قیمت بلیت همه پروازهای خارجی اضافه میشود و با عوارض خروج از کشور فرق دارد و هدف از دریافت آن، توسعه زیرساختهای فرودگاههای کشور و خدمات مسافری است.
عوارض 10یورویی
مشمولان عوارض 10یورویی
در ماده 57قانون برنامه هفتم توسعه، به صورت کلی، اخذ عوارض 10یورویی مطرح شده و بهجز مستثنا شدن پروازهای زیارتی، هیچ جزئیات دیگری در مورد آن ارائه نکرده است، اما مقصود اسعدیسامانی، دبیر انجمن صنفی شرکتهای هواپیمایی ضمن اینکه از آغاز اجرای این قانون از اول سپتامبر (۱۱ شهریور) خبر داده است، میگوید: براساس بخشنامه ابلاغی، از هر مسافر پروازهای خروج از کشور اعم از شرکتهای داخلی و خارجی که بالای 2 سال سن داشته باشد، معادل ۱۰ یورو به نرخ مرکز مبادله بانک مرکزی دریافت و بهحساب خزانهداری کل کشور واریز میشود تا برای توسعه زیرساختهای هوایی کشور هزینه شود.به گفته او، پروازهای زیارتی مستثنا شده از این عوارض به مقصد عراق، عربستان و دمشق سوریه است.
حساب وکتاب عوارض 10یورویی
عوارض 10یورویی بلیت هواپیما برای سفرهای خارجی، با نرخ مبادلهای هفتگی که اکنون معادل ۵۴ هزار و ۴۰۸ تومان برای هر یورو است، محاسبه و دریافت میشود و مستقیماً به خزانه دولت واریز خواهد شد. بنابراین هر مسافر سفرهای خارجی باید حدود 540هزار تومان هم علاوه بر قیمت بلیت پرداخت کند. با توجه به قیمتهای چند دهمیلیون تومانی بلیت سفرهای خارجی و سطح درآمد این نوع مسافران، طبیعی است که رقم فوق هزینه زیادی برای این اقشار محسوب نمیشود. براساس آمارها، جدای از سفرهای زیارتی، سالانه حدود ۵میلیون مسافر از ایران با هواپیما به مقصد سایر کشورها سفر میکنند که این افراد در مجموع باید حدود 50میلیون یورو بابت این ردیف، عوارض جدید پرداخت کنند. با این حساب، از محل عوارض جدید به قیمت امروز معادل 2720میلیارد تومان منابع مالی تأمین خواهد شد که باید صرف اجرای طرحهای توسعهای و ارتقای خدمات فرودگاهی در فرودگاههای بینالمللی شود.