• یکشنبه 4 آذر 1403
  • الأحَد 22 جمادی الاول 1446
  • 2024 Nov 24
شنبه 30 تیر 1403
کد مطلب : 230408
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/qj1Rk
+
-

عقربه‌های اسرارآمیز معلق در هوا

اتاق ساعت‌های خاص روایتگر گذشت زمان در لحظه‌لحظه زندگی است

عقربه‌های اسرارآمیز معلق در هوا

در موزه‌ اتاق‌هایی ویژه برای نمایش ساعت‌های خاص وجود دارد. یکی از این ساعت‌ها که در این موزه‌ به نمایش گذاشته شده، ساعت جیبی با طراحی منحصربه‌فرد و زیباست. این ساعت‌ به شکلی طراحی شده‌ که وقتی آویزان می‌شود، قسمت پشتی آن قابل مشاهده است و موتور ساعت که به شکل نیم‌دایره‌ای در اطراف قرار گرفته، دیده نمی‌شود. حرکت عقربه‌ها در این ساعت‌ به شکلی اسرارآمیز و معلق در هواست و توجه بینندگان را جلب می‌کند. یکی دیگر از زیباترین ساعت‌های موزه، ساعتی به شکل پاراوان است که به‌تازگی به نمایش گذاشته شده است. این ساعت یکی از آثار باارزش خزانه‌ بوده و به‌عنوان نمونه‌ای از هنر و صنعت زمان قاجار و پهلوی شناخته می‌شود. در این اتاق، ساعت‌های مختلفی ازجمله ساعت‌های انگشتری، ساعت‌های رومیزی بزرگ، ساعت‌های جیبی، ساعت‌های گردنبندی و آویز و حتی ساعت‌های جا‌کلیدی به نمایش گذاشته شده‌اند. این ساعت‌ها غالبا توسط رجال سیاسی دوره پهلوی استفاده می‌شدند و هر کدام دارای تاریخچه و داستان خاص خود هستند. کارخانه‌های سلطنتی مانند یونیورسال، رولکس، واشرون کنستانسین و پتک فیلیپه ازجمله سازندگان این ساعت‌های خاص هستند. ساعت‌های این کارخانه‌ها اغلب به‌صورت اتوماتیک طراحی شده‌اند و با هر حرکت دست، چرخ‌دنده‌های آنها کوک می‌شوند. این ساعت‌ها بسیار گران‌قیمت بوده و در داخل آنها سنگ‌های بسیار ریزی که شبیه یاقوت‌های مصنوعی هستند، کار گذاشته شده است. این سنگ‌ها در آزمایشگاه‌ها تولید شده و در نقاطی که فلزها با یکدیگر برخورد می‌کنند، به‌کار رفته‌اند تا به مکانیسم ساعت، زیبایی و کارایی بیشتری ببخشند.


گنجینه‌ای از یادگاری‌های فرهنگی ایران
اتاق ساعت‌های اهدایی در موزه دارای مجموعه‌ای از ساعت‌های خاص است که از نظر ارزش ریالی سنجیده نمی‌شوند، بلکه بیشتر به‌دلیل ارزش تاریخی، فرهنگی و ارتباطات شخصی مورد توجه قرار گرفته‌اند. این اتاق شامل ساعت‌هایی است که توسط افراد مشهور و برجسته به موزه اهدا شده‌اند. در این اتاق، می‌توان ساعت‌های اهدایی از بازیگران معروف، شاعران، نویسندگان و دانشمندان ایرانی را مشاهده کرد.
 به‌عنوان مثال، ساعت‌های اهدایی از مصطفی رحمان‌دوست، هوشنگ مرادی‌کرمانی، جمشید مشایخی، مرضیه برومند و پروفسور حسابی در این مجموعه وجود دارند.
این ساعت‌ها گونه‌های مختلفی دارند و هر کدام دارای ویژگی‌های خاصی هستند. به‌عنوان مثال، ساعت ژاله‌آموزگار، استاد و پژوهشگر فرهنگ و زبان‌های باستانی  به‌صورت گردنبندی طراحی شده و دارای ظاهری زیبا و منحصربه‌فرد است.

ساعت 350ساله در اتاق ساعت‌های جیبی
قدیمی‌ترین ساعت مجموعه در اتاق ساعت‌های جیبی قرار دارد. این ساعت متعلق به قرن17 است و ساخت اتریش و فرانسه بوده و  350سال قدمت دارد. این ساعت از مواد با ‌کیفیت بالا ساخته شده است، ازجمله فلزات گرانبها مانند طلا یا نقره که پایه و قاب ساعت را تشکیل می‌دهند. میناکاری روی این فلزات انجام شده تا زیبایی و دوام بیشتری به ساعت ببخشد. مکانیسم این ساعت کوکی فنری است که به دقت و قابلیت اعتماد بالا معروف است. با هر بار کوک‌کردن، ساعت قادر به نمایش زمان به‌صورت دقیق برای مدت طولانی است. طراحی داخلی این ساعت نشان‌دهنده مهارت بالای سازندگان آن است. ساعت دارای طراحی ظریف و جزئیات زیادی است. ازجمله این جزئیات می‌توان به نقش‌و‌نگارهای دقیق میناکاری، عقربه‌های زیبا و قاب بیرونی ساعت اشاره کرد که همه با دقت و هنرمندی بالا ساخته شده‌اند.
یکی دیگر از منحصربه‌فردترین ساعت‌های موزه، ساعت رومیزی ساخت اتریش است که میناکاری شده و با هر بار باز و بسته‌شدن، کوک می‌شود.
ساعت‌های جیبی این مجموعه دارای طراحی‌های مختلفی هستند که از تک‌در تا 3در وجود دارند. برخی ساعت‌ها دارای یک در پشت برای دسترسی به موتور ساعت و برخی دیگر دارای 2در (یکی در جلو و یکی در پشت) هستند. همچنین ساعت‌هایی به‌صورت گردنبندی با 3در وجود دارند که بیشتر توسط سربازان جنگی استفاده می‌شدند تا عکس عزیزانشان را درون ساعت نگه دارند.






 

این خبر را به اشتراک بگذارید