عصر عاشورا تقدیم به ایران
تابلوی استاد محمود فرشچیان با عنوان «عصر عاشورا» در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد
تابلوی نقاشی «عصر عاشورا» اثر استاد محمود فرشچیان در آستانه عاشورای حسینی در نشست شورای ثبت ملی آثار تاریخی در شهر مشهد به ثبت ملی رسید. محمود فرشچیان متولد بهمن1308 در اصفهان است و پس از آموزش نزد استاد امامی و بهادری و تحصیل در مدرسه هنرهای زیبای اصفهان به اروپا رفت. به گفته کارشناسان، سبک او به نقاشان دوره صفویه نزدیک است.
نمایش مظلومیت
سیدجواد موسوی، مدیرکل میراث فرهنگی استان خراسان رضوی: نگارگری معروف به «عصر عاشورا»، شاهکار استاد محمود فرشچیان بهعنوان یک اثر هنری که با روش نگارگری ایرانی خلق شده است، در فهرست میراث فرهنگی منقول ایران به ثبت ملی رسید. نقاشی عصر عاشورا در سال۱۳۵۵ توسط استاد محمود فرشچیان خلق و در سال۱۳۶۹ به آستان قدس رضوی اهدا شد. این نقاشی با ترسیم صحنهای حزنانگیز از عصر عاشورا در صحرای کربلا و پس از شهادت سالار شهیدان به گوشهای از مظلومیتهای اهلبیت امامحسین(ع) اشاره دارد. استاد محمود فرشچیان تاکنون ۱4نقاشی نگارگری ایرانی به موزه آستان قدس رضوی اهدا کرده است.
خودم هم گریهام میگیرد
محمود فرشچیان، نگارگر: 4ساله بودم. روی زمین مینشستم و نقشهای قالی را روی کاغذ میکشیدم. پدرم هم راضی بود. او نماینده شرکت فرش در اصفهان بود. استادی برایش نقش فرش میکشید. مرا پیش او برد. استاد نقش یک آهو به من داد و گفت از روی آن نقاشی کن. تا صبح فردا حدود 200طرح در اندازهها و جهتهای مختلف کشیدم. باور نمیکرد. آنقدر رنگ برای استادم سابیدم که کف دستهایم پینه بست.پیش از انقلاب، روز عاشورا، مادرم گفت برو روضه گوش کن تا چند کلام حرف حساب بشنوی. گفتم کار دارم، بعدا میروم. رفتم اتاق و حال عجیبی به من دست داد. قلم را برداشتم و تابلوی «عصر عاشورا» را شروع کردم. قلم را که برداشتم، شد همین تابلو که الان هست. بدون هیچ تغییری. الان که بعد از سالها به این تابلو نگاه میکنم، میبینم اگر میخواستم همین کار را امروز بکشم، باز هم همین تابلو به وجود میآمد. این تابلو چیزی دارد که خودم هم وقتی به آن نگاه میکنم، گریهام میگیرد.