دوگانههای کاذب کاتالیزور مشارکت حداقلی
جواد منصوری؛ تحلیلگر سیاسی
حرکت انقلابی ایران در دهه50 با حمایت و پشتیبانی مردم شکل گرفت و با استمرار و ادامهیافتن آن، در نهایت توانست به پیروزی برسد و نتیجه آن برآمدن نظام جمهوری اسلامی ایران باشد. میتوان بهجرأت گفت این مردم هستند که نیروی اصلی انقلابند و تعهد و آگاهی آنان در طول سالها مبارزه و مقاومت، انقلاب را به پیروزی رسانده و آن را دوام و قوام بخشیده است. امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری در طول این 5دهه بارها بر این رکن اساسی که مردم باشند، اشاره کردهاند و تعیین سرنوشت را بهدست عموم جامعه دانستهاند.
نتیجه این اصرارها از سوی بزرگان انقلاب این بوده که همواره حضور مردم، سرنوشتساز و تعیینکننده بوده و با کمک و مدد آحاد جامعه است که ایران و جمهوری اسلامی توانسته بسیاری از بحرانها و درگیریهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را با موفقیت پشتسر بگذارد و دستاوردهای قابلتوجهی کسب کند. لازمه تداوم این حضور و توجه از سوی مردم در راستای تصمیمگیری برای کشور این است که بایستههای قانونی، اخلاقی و فرهنگی از سوی جناحها و شخصیتهای سیاسی حفظ و رعایت شود.
اساسا ایجاد دوگانههای غیراخلاقی و بعضا بیثمر در انتخابات، درگیرکردن مردم با ابهامات و تضادهای عمل و نظر را نتیجه میدهد. مقام معظم رهبری در باب انتخابات و رقابتهای آن بهکرات اشاره کردهاند که بیاخلاقی، سیاهنمایی و اتهامزدنهای انتخاباتی نهتنها موجب موفقیت انتخابات به شکل درست و اصولی نمیشود، بلکه اساسا با هدف و روح مردمسالاری و انتخابات در تعارض است.
گرچه در این انتخابات تا حد زیادی نامزدها سعی کردند اخلاق را رعایت کنند، با این حال بازهم شاهد آن بودیم که با برجستهسازی دوگانههای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در برخی برهههای این ایام مهم و حساس، کام مردم نسبت به انتخابات تلخ شد. حتی دیده شد که گاهی نامزدها به جای ارائه برنامه و پرداختن به مسائل اصلی، اتهامزنیهای بیمورد را پیگیری میکردند.
این دوگانههای مخرب و بیجهت که فضای انتخابات را از سلامت و اخلاق دور میکند و نتیجهاش بیاعتمادی و دلسردی مردم میشود، متأسفانه تاکنون ادامه پیدا کرده و انتظار این است که نامزدها در قبال چنین سیاهنماییهایی که نسبت به یکدیگر میشود، ورود کرده و تذکرات و هشدارهای لازم را بیان کنند تا مبادا فضای رقابت به دوگانههای کاذب و غیرضروری بدل شود.
این امر ضروری است که دستگاه قضایی در این امر ورود کند و پیگیریهای لازم را برای حفظ سلامت انتخابات بهکار گیرد. دوگانههای غیراخلاقی و سیاهنماگونه موجب میشود مردم نسبت به نامزدها و حتی حضور خودشان در پای صندوقهای رأی دچار تردید و دلسردی شوند و همین امر در وضعیتی که حضور و مشارکت مردم را طلب میکند، مانع از رفتن بخشی از جامعه پای صندوقها میشود.