
جوانههای پژمرده
تیم ملی ایران با میانگین سنی29.7بازی تشریفاتی با ازبکستان را شروع کرد

مسابقه برگشت ایران و ازبکستان در مرحله پیشمقدماتی جامجهانی در حالی بدون گل به پایان رسید که این بازی واجد ارزشهای قابل تحلیل چندانی نبود. هر دو تیم پیش از این صعودشان به مرحله بعد را قطعی کرده بودند و مسابقه تشریفاتی محسوب میشد. ازبکستان به کسب یک تساوی مقابل ایران راضی بود و از اینکه در ادامه مسیر رو به رشدش توانست بعد از 12سال در بازی با تیم کشورمان کلینشیت کند، خرسند بهنظر میرسید. تیم ایران هم نیمهاول را از دست داد و در نیمهدوم کمی جلو آمد که اتفاق مهم و بزرگی را رقم نزد. یکبار شوت طارمی به دیرک دروازه ازبکها خورد و در مجموع تیم ملی در این مسابقه تنها یک ضربه داخل چارچوب داشت. به این ترتیب و با توجه به اینکه ایران در بازی رفت با ازبکستان هم با نتیجه مساوی 2- 2متوقف شده بود، شاگردان امیر قلعهنویی بار دیگر در عبور از سد یک حریف جدی ناکام ماندند. شاید به جرأت بتوان گفت در این مدت، ژاپن تنها رقیب قدرتمندی بوده که مقابل تیم قلعهنویی شکست خورده است.
نکته مهمتر مستتر در این بازی اما چیز دیگری است؛ عقبنشینی فوری از داستان جوانگرایی. پیش از این کاهش میانگین سنی تیم ملی به بعد از مسابقات جام ملتهای آسیا موکول شده بود و در یکی، دو اردو هم شاهد حضور بازیکنان جوانتر بودیم. در دیدار قبلی با هنگکنگ، حتی نفراتی همچون آریا یوسفی و امین حزباوی در ترکیب اصلی قرار گرفتند اما قلعهنویی مقابل تیمی که کمی قدرتمندتر بود، به سرعت به محدوده امن خود بازگشت و کوچکترین ریسکی را کنار گذاشت. میانگین سنی ترکیبی که بازی با ازبکستان را شروع کرد، عدد بسیار بالای 29.7سال بود؛ یک معدل ترسناک که به وضوح نشان میدهد هیچ عزمی برای جوانگرایی در تیم ملی وجود نداشته است. تازه باید به یاد داشته باشیم بهزودی رامین رضاییان هم به این ترکیب باز خواهد گشت! همه اینها در حالی است که بازی با ازبکستان کاملا تشریفاتی بود و اگر تیم ملی 10گل هم میخورد، هیچ فرقی برایش نداشت. بسیار بدیهی است که شما در این شرایط باید به جوانترها بازی بدهید تا کسب تجربه کنند، اما کادرفنی تیم ملی اعتقادی به این قبیل مسائل ندارد. الان که این اتفاق رخ نداد و مطمئن باشید در مرحله بعدی و حساستر انتخابی جامجهانی هم شاهد چنین رویکردی نخواهیم بود!
نکند سوم شویم؟
سیدبندی مرحله بعدی مقدماتی جامجهانی نشان میدهد ایران در گروهش قطعا با 2تیم سخت روبهرو خواهد شد
با تساوی بدون گل تیمهای ملی ایران و ازبکستان در ورزشگاه آزادی، مرحله دوم رقابتهای مقدماتی جامجهانی در منطقه آسیا نیز به پایان رسید و حالا باید منتظر قرعهکشی مرحله سوم بود که در روز هفتم تیرماه برگزار میشود. در این مرحله 18تیم صعودکرده باید در 3گروه 6تیمی به مصاف یکدیگر بروند تا چهره تیمهای صعودکننده به مرحله بعدی مشخص شود. 3گروهیشدن رقابتهای امسال باعث میشود نسبت به دورههای قبلی که بازیها 2گروهی برگزار میشد، تجمع کمتری از رقبای سرشناس را شاهد باشیم و تیم ملی ایران هم در گروه خودش با مدعیان کمتری روبهرو شود. اما از سوی دیگر تعداد تیمهای قدرتمند و مدعی در آسیا بیشتر از قبل شده و نگاهی به تیمهای حاضر در سیدبندی نشان میدهد ایران حداقل 2تیم قوی از سیدهای 2 و 3 را پیش روی خودش خواهد دید. سیدبندی آسیا در مرحله سوم بازیهای مقدماتی احتمالا به شکل زیر خواهد بود:
سید اول..................... ژاپن، ایران و کرهجنوبی
سید دوم......................استرالیا، قطر و عراق
سید سوم....................عربستان، ازبکستان و اردن
سید چهارم...................امارات، عمان و بحرین
سید پنجم.....................چین، فلسطین و قرقیزستان
سید ششم...................اندونزی، کرهشمالی و کویت
چنان که مشخص است از بین سیدهای دوم و سوم هر تیمی به پست ایران بخورد، حریف آسانی برای ما نخواهد بود. سختترین قرعه ممکن شاید برخورد ایران با قطر و عربستان باشد؛ اگرچه اردن شگفتیساز بهتازگی عربستان را شکست داده و استرالیا هم در سیددوم حریف آسانی نیست. عراق و ازبکستان هم که آشناترین حریفان ممکن هستند و البته در سالهای اخیر بردن آنها بهسادگی میسر نشده است. ازبکستان که مسیر پیشرفت خودش را از رده جوانان و امید آغاز کرده بود، حالا به جایی رسیده که ایران در 2بازی رفت و برگشت مرحله دوم نتوانسته مقابل این تیم به پیروزی برسد. تیم ایران در همین دوره سرمربیگری امیر قلعهنویی و در فینال تورنمنت کافا یک بر صفر ازبکستان را برده بود اما بعد از آن سیر صعودی ازبکها فاصله 2تیم را به قدری کم کرد که حاصل 2بازی بعدی در تاشکند و تهران 2تساوی 2-2و صفر-صفر بود. بنابراین اگر ایران با همین روندی که امروز از تیم قلعهنویی میبینیم در مرحله بعدی حاضر شود، حتی احتمال سومشدن در گروه هم برای این تیم غیرممکن نیست، اگرچه نمایندههای آسیا در جامجهانی 2026 آنقدر زیاد هستند که حتی به تیمهای سوم و چهارم گروهها هم شانس صعود داده میشود.