• جمعه 7 دی 1403
  • الْجُمْعَة 25 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 27
سه شنبه 8 خرداد 1403
کد مطلب : 226160
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/BgJko
+
-

8روز همدلی فراموش‌نشدنی

8روز همدلی فراموش‌نشدنی

    موضوع: سیل سال1341 در جنوب شهر
    ویژگی: بی‌سابقه بودن میزان ویرانی و کمک‌های انسان‌دوستانه نازی‌آبادی‌ها
بارش‌های بهاری تهران در 62سال پیش خسارت‌های بسیاری، به‌ویژه در مناطق جنوب تهران به‌دنبال داشت و هنوز هم بخشی از خاطرات آن روزها در ذهن اهالی نازی‌آباد مانده است. ماجرا به اردیبهشت سال1341 برمی‌گردد.
آسمان ابری بود و هوای بهاری خبر از باران می‌داد. نهر فیروزآباد از کوه‌های فرحزاد سرازیر می‌شد و پس از عبور از اراضی جی و مهرآباد، آریانا، بریانک و سلیمانیه و خیابان قزوین وارد حریم راه‌آهن می‌شد و از محله‌های رباط‌کریم، کوی مهناز، تیموری، شاه‌آبادنو، امامزاده حسن، اراضی خزانه، اتابک، جوادیه و نازی‌آباد می‌گذشت و به قریه فیروزآباد در آن سوی شهرری می‌رسید. با شدت گرفتن باران، نهر فیروزآباد پرآب شد و از این نهر به سمت منازل مسکونی سیل راه افتاد. جاری شدن سیل و طغیان نهر فیروزآباد نه‌تنها به پل‌های این منطقه آسیب جدی زد، بلکه بسیاری از خانه‌های مناطق جنوبی را نیز ویران کرد.
علیرضا زمانی، تهران‌پژوه می‌گوید: «سیل سال1341 ویرانی بسیاری در جنوب شهر تهران به بار آورد. سیل به‌ خود محله نازی‌آباد نرسید، اما در محله جوادیه امروزی که آن روزها جزو اراضی نازی‌آباد بود، خانه‌های بسیاری تخریب شد. به‌دلیل همجواری با محله نازی‌آباد، اهالی این محله به کمک سیل‌زدگان شتافتند. دانش‌آموزان نازی‌آبادی به همراه دانشجویان چند دانشگاه بزرگ تهران برای تهیه خوراکی و آب آشامیدنی و لایروبی خانه‌ها و کوچه‌ها به همسایه‌های خود کمک کردند. در تصویری که روزنامه اطلاعات از کمک‌رسانی مردم به سیل‌زدگان چاپ کرده است می‌توان حجم خسارت را مشاهده کرد. نقل شده که مرحوم غلامرضا تختی هم که بچه خانی‌آباد بود، برای کمک به سیل‌زدگان از چهارراه پهلوی(ولی‌عصر) به سمت راه‌آهن رفت. او بلندگو دستش بود و یک لنگ هم به گردنش بسته بود. انتهای لنگ را به شکل توبره نگه داشته بود و برای سیل‌زدگان کمک جمع‌آوری می‌کرد. مردم که تختی را می‌شناختند و از سیل در مناطق جنوبی تهران باخبر شده بودند، کمک‌های نقدی خود را برای کمک به سیل‌زدگان به او دادند. تختی توانست پول بسیار زیادی برای کمک به مردم سیل‌زده جمع‌آوری کند.»
قبل از بارندگی، مسئولان شهر اعلام کرده بودند تهرانی‌ها بارانی را که باید در ۶سال از آن برخوردار می‌شدند در یک روز به چشم می‌بینند، اما نمی‌دانستند که باران بهاری در آن سال سیلی خسارت‌بار همراه خواهد داشت.
برپایی درمانگاه موقت و پذیرش رایگان، توزیع اقلام مورد نیاز مردم و کمک‌رسانی روزانه به سیل‌زدگان تا ۸روز ادامه داشت. در این مدت کار لایروبی نهر فیروزآباد و ساختن 3پل روی آن به پایان رسید و همزمان به بیماران و آسیب‌دیدگان در حد توان و امکانات رسیدگی شد. روزنامه اطلاعات با انتشار تصویری از سیل نوشت: «فاجعه عمومی! سیل در تهران هزاران نفر را بی‌خانمان کرد.» براساس آنچه در نشریات‌‌ آن زمان آمده، در سیل تهران درمجموع ۱۳نفر مجروح و ۵نفر، ازجمله یک کودک ۱۲ساله و یک نوعروس، در نقاط مختلف تهران کشته شدند. چند هزار رأس احشام نابود شد، به چند هزار خانه آسیب وارد آمد، هزاران نفر بی‌خانمان شدند و میلیون‌ها تومان خسارت به ‌بار آمد.

این خبر را به اشتراک بگذارید