آب روی آتش «دشتیاری»
با گذشت 3ماه از سیل جنوب سیستان و بلوچستان، خیران سلامت برای کنترل بیماریهای پوستی به میدان آمدهاند
راحله عبدالحسینی-روزنامهنگار
«سیل که تمام میشود و آب فروکش میکند، مشکلات تکراری ما آغاز میشود.» این را اهالی روستاهای جنوب سیستان و بلوچستان میگویند که هرازگاهی با سیل و خسارتهایش دستوپنجه نرم میکنند. حالا که 3ماه از سیل اسفند1402 میگذرد، سقفی بالای سرشان دارند و اجاق خانهشان روشن است؛ اما از مشکلاتی حرف میزنند که بیسروصداست؛ بیماریهای پوستی که با آب آلوده دستبهیکی کرده و جمعیتی را تحتتأثیر قرار دادهاند. این بار هم خیران پا به میدان گذاشتهاند و با خرید پماد و قرص، بیماریهای پوستی گال و سالک را قدری کنترل کردهاند. مسئولان شبکه بهداشت هم فعالیتهای ویژهای را انجام دادهاند.
در جستوجوی آب سالم و بهداشتی
«سالک برای ما بیماری جدیدی نیست؛ انگار همیشه اینجا بوده و هست. اما بعد از سیل آنقدر این بیماری واگیردار بیشتر میشود که امان پیر و جوان را میبرد.» این را زینب باهک، از اهالی روستای نوبندیان چابهار به همشهری میگوید و ادامه میدهد: «از شبکه بهداشت برای ما دارو آوردند و گفتند که باید لباسها و ظروف را بجوشانیم. تا زمانی که پمادها را استفاده میکنیم خوبیم؛ اما چون از آب هوتک استفاده میکنیم، پمادها که تمام میشود ممکن است دوباره بیماری برگردد.» بیماری پوستی گال هم که یک بیماری مسری است، کمابیش گریبانگیر اهالی روستاهای جنوب استان شده است. مینا سیاهویی از اهالی دشتیاری به همشهری میگوید: «از شبکه بهداشت به ما میگویند بعد از استفاده از پمادهای پوستی باید لباس و تنمان را با آب تمیز و صابون بشوییم. کدام آب تمیز؟»
همکاری پزشکان
سرپرست مرکز جامع خدمات سلامت نگور در دشتیاری، یکی از خیرانی است که در روزهای سیل پابهپای امدادگران در میدان حضور داشته است. بعد از سیل، ستاری و همکاران پزشک او دستبهکار شدند تا داروهای لازم را تامین کنند. فاطمه ستاری میگوید: «افراد مبتلا به گال باید تمام لباسهای خود و اعضای خانوادهشان را با آب داغ بشویند. روستائیانی که از آب هوتک استفاده میکنند و سطح بهداشتی کمتری دارند، همچنان مجبور به استفاده از دارو هستند. حدود 70میلیون تومان جمعآوری و برای تهیه دارو هزینه شده است.» هوتکها گودالهاییاند که آب باران را در خود جمع میکنند و علاوه بر کشاورزی و تامین آب آشامیدنی احشام، برای آشامیدن و سایر مصارف اهالی مناطق دشتیاری، پلان و برخی روستاهای چابهار استفاده میشوند.
خرید دارو از شیراز
فریبا رهبر، کارشناس شبکه بهداشت روستای نوبندیان به همشهری میگوید: «روستاهای دشتیاری، چابهار، کنارک و زرآباد بیشترین آسیب را از سیل دیدهاند. بعد از رصد روستاهای باهوکلات در شهرستان دشتیاری متوجه شدیم که بیش از 50درصد اهالی به بیماری پوستی گال مبتلا شدهاند که واگیردار هم هست.» رهبر ادامه میدهد: «تعداد هزار پماد پوستی، چند بسته قرص و حدود 40بسته لوسیون شستوشوی پوست برای کنترل بیماری سالک و گال را از شیراز خریدیم.»