
کشف رمز از جنگ زرگری
چرا طلا فروشان، کرکرهشان را پایین کشیدهاند؟

بهزاد رنجبر- روزنامهنگار
بار دیگر اعتراض طلافروشان به شیوه اجرایی ثبت دارایی در سامانه جامع تجارت بالا گرفته است. پیش از این هم يعني در زمستان سال قبل طلافروشان به این موضوع اعتراض کرده بودند. اما واقعیت ماجرا چیست؟ آیا طلافروشان به پرداخت مالیات اعتراض دارند؟ به گزارش همشهری، از سال گذشته طلافروشان موظف شدهاند علاوهبر ثبت اطلاعاتشان در سامانه مودیان و پرداخت مالیات، طبق تبصره4 ماده18 قانون جامع تجارت در سامانه جامع تجارت نیز ثبتنام کنند. طبق این تبصره، طلافروشان باید کل موجودی طلای خود را در این سامانه ثبت و اظهار کنند. یعنی اینکه آنها باید در این سامانه بهصورت مستند اعلام کنند که چه میزان طلا دارند و جمع کل موجودی طلای خود را نيز اعلام کنند. سامانه جامع تجارت که متعلق به وزارت صنعت است قرار بود دیماه سال قبل راهاندازی شود اما پس از اعتراض طلافروشان قرار شد برای آشنایی بیشتر آنها با این سامانه و حل مشکلات موجود یک دوره تنفس 3ماهه درنظر گرفته شود. ابتدای امسال این دوره 3ماهه به پایان رسید و وزارت صنعت 7فروردینماه اعلام کرد كه ثبتنام در سامانه جامع تجارت برای طلافروشان اجباری است. آغاز این فرایند بار دیگر مانند زمستان پارسال زمینهساز چالشهای جدید و اعتراض طلافروشان شد.
طلافروشان چه میگویند؟
اعتراض اصلی طلافروشان در خوداظهاری میزان دارایی آنها در سامانه جامع تجارت براساس تبصره4 ماده18 قانون جامع تجارت است. بهزعم آنها این بند، مشمول کالاهای مصرفی میشود و ارتباطی با ثبت کالاهای سرمایهای مانند طلا ندارد. همچنین به عقيده برخی طلافروشان، اعلام دارایی آنها در سامانه جامع تجارت میتواند مقدمهای بر دریافت مالیات بر عایدی سرمایه باشد. ضمن اینکه به نظر آنان اعلام میزان دارایی آنها در سامانه جامع تجارت کنکاش در زندگی آنهاست. یک فعال بازار طلا در اینباره میگوید: چرا باید صنوف طلا و جواهر تمام موجودی خود را در سامانه ثبت کنند و این حتما بهمعنای آن است که قرار است در آینده از کل موجودی طلافروشان مالیات دریافت شود. یک طلا فروش ديگر نیز در اینباره توضیح میدهد: طلا کالای مصرفی نیست بلکه یک کالای سرمایهگذاری است. معنی ندارد که از میزان موجودی ما خبر داشته باشند. یوسف تقیزادگان، رئیس اتحادیه طلافروشان مشهد نیز درباره اعتراض طلافروشیهای مشهد که اخیرا برخی از آنها نيز پلمب شدهاند، میگوید: طلای بنده سرمایه ریالی من است. به چهکسی چه ربط دارد كه من چه میزان سرمایه شخصی دارم؟
سازمان امور مالیاتی چه میگوید؟
با وجود این اتفاقات سازمان امور مالیاتی پیش از این علت دریافت چنین اطلاعاتی را ایجاد شفافیت اقتصادی اعلام کرد و گفت: سازمان امور مالیاتی مکلف است فقط از اجرت و سود طلا، مالیات دریافت کند و اصل طلا معاف است و برای اجرای دقیق این قانون نیاز به شفافیت و اطلاعات دقیق داریم.
توضیحات رئیس اتحادیه
نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا و جواهر تهران به همشهری ميگويد: دیماه سال گذشته و بهدنبال اجراییشدن سامانه جامع تجارت، اعتراضهایی در زمینه ابهامات موجود در این سامانه شکل گرفت. همکاران من در همان زمان پرسشها و سؤالاتی درباره نحوه کارکرد این سامانه داشتند و خواستار برخی اصلاحات در آن بودند. او با بیان اینکه دیماه پارسال قرار شد که پس از یک دوره 3ماهه چالشهای موجود برطرف و به ابهامات پاسخ داده شود افزود: درآن دوره نشستهای مختلفی با مسئولان ذیربط برگزار كرديم و طی نامهنگاریهای زیادی که انجام شد، مسائلی از قبیل ثبت سرمایه و ثبت آنی معاملات و شرایط خاصی که صنعت طلا و جواهر نسبت به سایر صنایع دارد، مطرح شد؛ اما با وجود ابهامات و پرسشهایی که در زمینه کارکرد این سامانه وجود داشت پاسخ مناسبی دریافت نشد. بذرافشان ادامه داد: پس از پایان تعطیلات نوروز وزارت صنعت نامهای به كليه اتحادیهها در تمام استانها ارسال کرد و از پایان مهلت 3ماهه و الزامیشدن ثبت سرمایه و معاملات در این سامانه خبر داد. اما نکته اینجاست که در 3ماه گذشته همکاران من در صنف طلا و جواهر هیچ واکنشی برای پاسخ به ابهامات و اطلاعرسانی در اینباره دریافت نکردند. بذرافشان در ادامه از انتشار اخبار و اطلاعات غلط درباره اعتراض طلافروشان گلايه کرد و گفت: برخی مدعیاند چون قیمت طلا کاهش یافته طلافروشان نمیخواهند طلاهایشان را بفروشند یا بعضی دیگر میگویند طلافروشان مالیات پرداخت نمیکنند و میانگین مالیات پرداختی آنها 9.6میلیون تومان است که هیچکدام از این اطلاعات صحت ندارد و این ارقام مربوط به مالیات ابرازی است. بهگفته او میزان مالیات پرداختی صنف طلافروشان بهطور میانگین رقمی از 15میلیون تومان تا چندینمیلیارد تومان برای هر طلافروش را شامل میشود.