کنکور دوباره برای جاماندگان مناطق سیلزده
گفتوگوی همشهری با کنکوریهای زیرکوهکه با کمک ارتش به محل آزمون رسیدند
سیدهزهرا عباسی-دبیر گروه ایرانشهر
ویدئوی غمناک پشتکنکوریهای «زیرکوه» دست بهدست در شبکههای مجازی میچرخد؛ 2دختر دانشآموز که بهدلیل سیل و بستهشدن راه نتوانستهاند به نوبت اول کنکور سراسری ۱۴۰۳ که روز پنجشنبه، 6اردیبهشت برگزار شد، برسند بهدلیل این شرایط از مسئولان گلایه میکنند و میگویند: «بعد از 12سال درس خواندن و یک سال پشت کنکور ماندن، سیل همه آرزوهای ما را با خود برد. چرا هیچکس صدای ما را نمیشنود؟ کاش میگفتند خودمان فکری برای رفتن به محل کنکور میکردیم؛ نه اینکه صبح بیایند و بگویند هیچ کاری نمیشود کرد.» حالا اما همه دست بهدست هم دادهاند تا 135دانشآموز جامانده از کنکور شهرستان زیرکوه در استان خراسان جنوبی فرصت دوباره حضور در کنکور را داشته باشند.
همه جادههای روستایی بسته بودند
فعالیت سامانه بارشی جدید از عصر سهشنبه در خراسان جنوبی آغاز شد و در برخی مناطق بهویژه شهرستان زیرکوه شدت گرفت تا اینکه آخر وقت چهارشنبه و روز پنجشنبه، باعث جاری شدن سیل در برخی از مناطق و خسارت به راههای روستایی شد. در همان ساعات اولیه سیلاب، ۶۰ خانوار از اهالی روستای نوده و ۲۵۰خانوار روستای بمرود زیرکوه، 7نفر در بشرویه و 4نفر در سرایان به مکان امن منتقل و اسکان اضطراری داده شدند. مدیرکل مدیریتبحران استانداری خراسان جنوبی اما به همشهری میگوید که باران و سیلاب جاریشده کار را در شهرستان زیرکوه و بخش حاجیآباد به قدری سخت کرد که دانشآموزان کنکوری راهی برای رفتن به مرکز بخش و حوزه امتحانی نداشتند و از کنکور بازماندند. بهگفته محمدعلی آخوندی، همه روستاهای اطراف راهشان بسته شده بود و فقط با کمک لودر و چند ماشین سنگین ارتش،تعدادی از دانشآموزان برای رسیدن به محل آزمون جابهجا شدند.
البته او تأکید میکند که این کار هم بهدلیل شرایط جوی و نوع جابهجایی با ریسک انجام شد، اما بهدلیل اینکه دانشآموزان و والدینشان از لحاظ روانی تحت فشار زیادی بودند، با امکانات موجود تلاش برای جابهجاییشان صورت گرفت؛ هرچند 25درصد پشت کنکوریهای این منطقه از آزمون بازماندند.
روایت فرماندار: حتی درخواست بالگرد هم دادیم
باران و سیلاب در زیرکوه به قدری شدید بود که روستای نوده در این شهرستان بهدلیل اینکه در پاییندست سد قرار داشت چهارشنبهشب (5اردیبهشت) تخلیه شد. فرماندار زیرکوه این خبر را پیشتر اعلام کرده بود که 56خانوار این روستا در خوابگاههای دانشآموزی آبیز اسکان داده میشوند.
او حالا روز آزمون و ماجرایی را که برای پشت کنکوریها پیش آمد، اینطور روایت میکند: «پنجشنبه، 6اردیبهشت بارندگی شدید، سیلابی شدن و طغیان رودخانهها ارتباط روستاهای اطراف با مرکز شهرستان حاجیآباد را قطع کرده بود و حضور دانشآموزان در کنکور بهسختی امکانپذیر شد. در برخی مناطق از ماشینهای سنگین ارتش استفاده شد و برخی دانشآموزان را به محل آزمون رساندیم، اما در کنکور آزمایشی علوم انسانی 135دانشآموز از 90روستای شهرستان نتوانستند به این آزمون برسند. پیگیریهای زیادی صورت گرفت و حتی درخواست بالگرد هم از هلالاحمر دادیم، اما بهدلیل شرایط جوی و باران شدید بالگرد امکان تردد نداشت.»
محمدرضا غیرتی به همشهری توضیح میدهد که در 141ساعت 67میلیمتر بارندگی در زیرکوه ثبت شده است که این باران نهتنها در 12سال طول عمر شهرستان شدن زیرکوه که پیش از آن هم سابقه نداشته است: «با این حال، در نوبت عصر و کنکور زبانهای خارجی و هنر و همچنین در روز جمعه هیچ مشکلی برای حضور کنکوریها در آزمون ایجاد نشد و همه موفق به حضور شدند.»
او تأکید میکند که با پیگیری استاندار و آموزش و پرورش استان، مشکل این 135دانشآموز حل خواهد شد و اصلا جای نگرانی در اینباره وجود ندارد.
آزمون مجدد از جاماندگان
صحبت فرماندار زیرکوه درباره حل شدن مشکل کنکوریها به خبری اشاره دارد که عبدالرسول پورعباس، رئیس سازمان سنجش کشور روز جمعه، 7اردیبهشت به رسانهها داد و گفت: «با اینکه نیروهای ارتش، سپاه پاسداران همه تلاش خود را برای رساندن داوطلبان آزمون سراسری در شهرستان مرزی زیرکوه که دچار سیل شده بود، بهکار بستند، اما تعدادی از این داوطلبان از کنکور جاماندند که با پیگیری فرماندار، استاندار و نمایندگان خراسان جنوبی در مجلس شورای اسلامی قرار شد طی چند هفته آینده آزمون اختصاصی مجددی از این جاماندگان گرفته شود.»
جواد قناعت، استاندار خراسان جنوبی هم با بیان اینکه با پیگیری تلفنی صورت گرفته از طریق رئیس سازمان سنجش کشور قرار شد برای داوطلبان بازمانده از سیل در زیرکوه تصمیم جدید اتخاذ شده و مساعدت لازم صورت گیرد، تأکید کرده است که اگر دانشآموزی نتوانسته به کنکور برسد، نگران نباشد.
فرماندار زیرکوه هم در اینباره تأکید میکند که فهرست همه جاماندگان ناشی از سیل مشخص است و نیازی به نگرانی دانشآموزان از این بابت نیست.
بالاخره رسیدیم
خاطره یوسفی، 18ساله و اهل روستای حسنآباد شهرستان زیرکوه است که بهدلیل بارندگیهای شدید قصد داشته چهارشنبه شب به سمت حوزه امتحانی برود، اما بارندگی زیاد و طغیان رود اجازه تردد را به او نداده است: «روز بعد بارندگی شدیدتر شد. سد بالادست هم لبریز شده و رودخانه آنقدر بالا آمده بود که امکان تردد نداشتیم. به همهجا تلفن کردیم،آن قدر حالمان بد بود که باورتان نمیشود. در نهایت هم با یک ماشین از ارتش به همراه 2دانشآموز دیگر از روستای خودمان و 10دانشآموز دیگر از روستاهای اطراف ساعت 9:30به آزمون رسیدیم که ساعت 8شروع شده بود. خدا را شکر توانستیم آزمون را بدهیم.»
مهتاب نهتانی هم دیگر دانشآموز روستای حسنآباد است که به همشهری میگوید حدود 3ساعت به همراه دوستانش برای تردد معطل ماندهاند: «شب قبل میخواستم بروم، اما گفتند تصادف شده و بارندگی هم شدید بود. استرس کنکور را داشتیم؛ استرس سیل هم اضافه شد. هر طور بود کنکور را دادیم، اما آنطور که میخواستم نشد.»