رهبر معتقدند: «خدا یکی، عشق یکی، همسر یکی»
روایتهای دست اول سرتیم پزشکی رهبر انقلاب از سبک سادهزیستانه رهبر و توجه ایشان به تحکیم بنیان خانواده
پریسا نوری
دکتر سیدعلیرضا مرندی، بیش از 30سال است مسئولیت سرتیم پزشکی رهبر انقلاب را برعهده دارد و به همین دلیل ملاقاتهای بسیاری با رهبر داشته و دارد. گفتوگو با دکتر مرندی فرصتی بود تا از او بخواهیم خاطراتش را از سبک زندگی، سبک غذایی، منش و روحیات رهبر انقلاب برایمان بازگو کند. دکتر مرندی روایتهای دست اولی از سالها همراهی با مقام معظم رهبری برایمان نقل میکند که شنیدنش سرشار از لطف است.
بهعنوان سرتیم پزشکی آیتالله خامنهای چقدر با ایشان ارتباط دارید؟
30سال است که توفیق مسئولیت سرتیم پزشکی ایشان را دارم و حداقل هفتهای یکبار خدمت مقام معظم رهبری میرسم.
وضعیت سلامت رهبر انقلاب چگونه است؟
الحمدلله ایشان در سلامت کامل بهسر میبرند و مگر برای معاینات معمولی، نیاز به مراجعه به پزشکان دیگری ندارند.
ایشان رژیم غذایی خاصی ندارند؟
به لطف خدا ایشان رژیم خاصی ندارند.
تا چند سال پیش برنامه کوهپیمایی رهبر انقلاب گاهی از تلویزیون پخش میشد. ایشان هنوز کوهپیمایی میکنند؟
در سالهای گذشته هر هفته به کوه میرفتند ولی الان دیگر به کوه نمیروند و هر روز در خانه پیادهروی میکنند.
آخرین بار چه زمانی ایشان برای سلامتی نیاز به دخالت پزشکی داشتند؟
چند سال پیش ایشان بدون بیهوشی عمومی و فقط با بیحسی ناحیه نخاع، تحت عمل جراحی پروستات قرار گرفتند در حقیقت در تمام طول جراحی که کمتر از نیم ساعت طول کشید ایشان بیدار بودند و با پزشکان صحبت میکردند. خوشبختانه عمل با موفقیت انجام شد و وضعیت عمومی سلامت ایشان خوب بود.
ایشان چقدر به توصیههای پزشکی برای سلامتیشان توجه میکنند؟
خیلی زیاد. هر توصیه پزشکی را کامل و دقیق انجام میدهند البته قبلش دلیلش را میپرسند و اگر قانع شوند که همیشه هم قانع میشوند مو به مو توصیه پزشک را انجام میدهند. یادم هست ایشان مدتی بود بهدلیل نخوردن میوه مشکل گوارشی پیدا کرده بودند، توصیه کردم میوه بخورند.روزهای بعد پرسیدم بعد از رفتن من چه اتفاقی افتاد؟ گفتند شما که رفتید قیمت میوهها را پرسیدند و گفتند ارزانترین میوهای که در بازار هست را تهیه کنید. این نشان میدهد که انتخاب سبک غذایی ایشان همتراز با پایینترین طبقه جامعه است.
رهبر معظم انقلاب بر جایگاه والای زن در خانواده تأکید دارند و این موضوع را در دیداری که با جمعی از بانوان به مناسبت تولد حضرت زهرا(س) داشتند، به صراحت بیان کردند. با توجه به رفتوآمدتان به بیت رهبری، این بینش و نگاه را در زندگی خانوادگی آیتالله خامنهای چطور دیدهاید؟
ایشان به همسرشان بسیار علاقهمند هستند و همواره از ایشان قدردانی میکنند. یادم میآید وقتی من وزیر شدم و ایشان رئیسجمهور بودند، با هم در ریاستجمهوری قدم میزدیم و من یکبار راجع به خوبیهای همسرم تعریف کردم و ایشان هم بهخصوص راجع به دوره تبعیدشان در زمان شاه و زحماتی که همسرشان در تمام طول زندگی، بهویژه زمانهایی که ایشان در زندان رژیم بودند و یا در تبعید به سر میبردند، با دست خالی برای بچهها کشیده بودند، صحبت کردند. علاوه بر اینها حتما شنیدهاید که ایشان بسیار با چندهمسری مخالف هستند و همیشه در صحبتهایشان تأکید میکنند و معتقدند از آنجا که در جامعه و کشور ما ازدواج مجدد مردان غالباً به ضرر استحکام خانواده و موجب تضعیف محبت زوجین و گاه فروپاشی خانواده است، نگاه معظمله به آن خوشبینانه و مثبت نیست و از این روست که این جمله در بیان ایشان تکرار شده است که: «خدا یکی، عشق یکی، همسر هم یکی». همچنین بارها از ایشان شنیدهام که فرمودهاند زن هیچ وظیفهای در انجام کارهای خانه ندارد و اگر زنی کار خانه انجام دهد، مرد باید قدردان این لطف و محبت همسرش باشد.
بهعنوان پزشک متخصص اطفال، سالها پزشک فرزندان رهبر بودید. ویزیت فرزندانشان را در مطب انجام میدادید یا به منزلشان میرفتید؟
زمانی که مطب داشتم بچهها را به مطب میآوردند. البته گاهی هم برای ویزیت به منزلشان میرفتم. یادم هست زندگی خیلی سادهای داشتند. روی موکت مینشستیم و وقتی مشغول معاینه بچهها بودم خود آقا یا همسرشان از سماور برایم چای میریختند و به بنده لطف میکردند. همیشه بسیار متواضع رفتار میکردند.
شما در مراسم ازدواج فرزندان رهبری هم حضور داشتهاید؟
بله. وقتی فرزندان رهبر ازدواج میکردند این توفیق را داشتم که بهعنوان مهمان حضور داشته باشم.
از آداب و مناسبات این مراسم تعریف کنید.
مراسم ازدواج فرزندان رهبر خیلی ساده برگزار میشد. مهمانان زیادی دعوت نداشتند. زنها و مردها در 2اتاق جداگانه دور اتاق مینشستند و با چای و شیرینی پذیرایی میشدند. میخواهم بگویم که به قدری زندگی این بزرگواران بدون تکلف و ساده بود که یکبار همسر رهبر انقلاب به من زنگ زدند و گفتند «قرار شده 3روز دیگر آقا مسعود ازدواج کند و نمیدانیم آزمایش پیش از ازدواج را کجا باید انجام دهد.» و من راهنماییشان کردم. خانواده مقام معظم رهبری خیلی متواضع و ارزشمند هستند. ایشان به فرزندانشان اجازه ندادهاند در هیچ کار سیاسی و اقتصادی دخالت کنند.
میزان ارتباط خانوادگیتان با رهبری چقدر است؟ رفتوآمد خانوادگی دارید؟
خیر رفتوآمد خانوادگی نداریم ولی همیشه هر وقت زحمتی داشتهایم به ایشان دادهایم که همیشه هم برایمان خیر و برکت داشته است. هنگام تولد نوهها، رهبری در گوششان اذان گفتند و خطبه عقد بچهها و نوهها را هم جاری کردند و از همه مهمتر اینکه مشمول دعاهایشان هستیم.
سرنوشت سوغات عبای رهبری چه شد؟
سر تیم پزشکی رهبری خاطرهای مرتبط با سفر به عراق و سوغاتیای که برای رهبر آورده بود برایمان تعریف میکند که نشاندهنده سادگی و دور بودن از تجملات در زندگی رهبرمعظم انقلاب است: «یک بار وقتی از سفر کربلا برمیگشتم دو عبای نسبتا گرانقیمت سوغات آوردم. یکی را به آقای خاتمی که تازه رئیسجمهور شده بود و دیگری را به مقام معظم رهبری هدیه دادم. خب من که عباشناس نبودم فکر میکردم اگر گران باشد حتما کیفیت بهتری دارد. وقتی عبا را به ایشان دادم، تشکر کردند و چند روز یا هفته بعد که با ایشان ملاقات داشتم، گفتند: «اگر این عبا را بدهم و به جایش 3 عبای دیگر بگیرم، ناراحت میشوی؟» و اضافه کردند: «این عبا خیلی گران است و من عبای گران نمیپوشم.» من هم گفتم نه، چرا ناراحت بشوم و ایشان هم همان کار را کردند.»
آیتالله خامنهای در روز چهارم تیرماه ۱۳۶۷ (زمانی که رئیسج هور ایران بودند) در مراسم افتتاح طرح «بسیج سلامت کودکان» ودر حال خوراندن قطره فلج اطفال
خاطره دکترمرندی از معاینه فرزند رهبر معظم انقلاب
همسر رهبر انقلاب ناشناس به مطبم مراجعه کرد!
دکتر مرندی که به واسطه معاینه و درمان فرزندان رهبری بارها با همسر آیتالله خامنهای دیدار داشته، ویژگی بارز ایشان را تقوا دانسته و خاطره نخستین ملاقاتشان را اینطور تعریف میکند: «سال59 بهدلیل سکته قلبی نمیتوانستم در وزارتخانه باشم و به توصیه پزشکان در دانشگاه تدریس کرده و فقط اجازه داشتم 2ساعت در روز طبابت کنم. چون مطب نداشتم در بیمارستان شهید مصطفیخمینی که نام سابقش میثاقیه بود، مریض میدیدم. مطب هم معمولا خیلی شلوغ بود. یک روز خانمی چادری که به منشی نام فامیلشان را «حسینی» گفته بودند، بچهاش را برای معاینه آورد. موقع رفتن گفتند: «دکتر وقت گرفتن از شما خیلی مشکل است؛ برای اینکه میگویند ساعت یک زنگ بزنید و وقت بگیرید و تا قبل از ساعت یک کسی جواب نمیدهد. رأس ساعت یک تلفن اشغال است و چند دقیقه بعد هم نوبتها تمامشده است و...» گفتم: متأسفانه چون در روز بیشتر از 2ساعت نمیتوانم کار کنم، این اتفاق میافتد. وقتی مریض بعدی آمد، گفت: خانم آقای خامنهای هم بچهاش را پیش شما میآورد؟ گفتم: نه. گفت: چرا؛ همین خانمی که رفتند خانم آقای خامنهای بودند و خلاصه اصرار داشتند که ایشان را میشناسند و... . چند هفته بعد دوباره همان خانم آمد. با وجود اینکه مثل دفعه قبل رویشان را با چادر پوشانده بودند، قاب عینکشان در ذهنم مانده بود. از ایشان پرسیدم شما همسر آقای خامنهای، رئیسجمهور هستید؟ کمی جا خوردند و گفتند: «بله، چطور؟» گفتم: چرا خودتان را زودتر معرفی نکردید؟ از این به بعد هر زمان خواستید تشریف بیاورید تا من بدون وقت قبلی کار شما را انجام دهم. ایشان بسیار ناراحت شدند و گفتند: «نه! من نمیخواستم پارتیبازی کنید، فکر کردم راه دیگری برای نوبت گرفتن هست که من بلد نیستم.... از این به بعد هم مثل گذشته میآیم و منتظر میمانم تا نوبتم شود». سالها بعد که فرزندشان بزرگ شد، دیگر مریض من نبودند. یک روز همسر آیتالله خامنهای زنگ زدند و گفتند: « آقای دکتر، دخترم که وقتی بچه بود شما معاینهاش میکردید، حالا خودش مادر شده، میخواهم خواهش کنم که در مطب بپذیریاش.» این تواضع ایشان که بهعنوان همسر رهبر یک کشور تماس میگیرد و خواهش میکند نوهاش را پذیرا شوم بهنظرم خیلی قابل ستایش است.»