• پنج شنبه 13 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 23 شوال 1445
  • 2024 May 02
سه شنبه 14 فروردین 1403
کد مطلب : 221353
+
-

توصیه‌های حجت‌الاسلام سیدجواد بهشتی، استاد دانشگاه و حوزه در شب قدر

۱۰ توصیه برای شب‌های قدر

الناز عباسیان- روزنامه‌نگار

حجت‌الاسلام سیدجواد بهشتی در شب قدر امسال، توصیه‌ای متفاوت برای آشتی با قرآن دارد. او در پاسخ به این سؤال که قرآن از ما مسلمانان چه می‌خواهد؟ می‌گوید وقتی این ۶ هزار آیه را مرور می‌کنیم به جواب می‌رسیم. تا آنجایی که من بررسی کردم قرآن ۱۰ انتظار از ما دارد.
۱ اولین انتظار این است که ما این کتاب را بخوانیم؛ می‌فرماید اقراء یعنی بخوان. از اسمش هم مشخص است؛ یعنی کتابی است برای خواندن. کتابی در تاریخ بشر به ‌عنوان قرآن خوانده نشده است؛ منتها نه فقط در ‌ماه مبارک رمضان که در تمام طول سال، روزها و شب‌ها باید آیات این کتاب خوانده شود. امام رضا(ع) می‌فرمایند: حداقل در طول شبانه‌روز۵۰ آیه از قرآن را بخوانید. اگر بیشتر شود که چه بهتر.
2 دومین انتظار قرآن از ما تلاوت است؛ یعنی به‌ترتیب خواندن آیات از سوره حمد و بقره و آل‌عمران تا الناس. در این ۱۱۴ سوره قرآن به همه مسائل زندگی بشر ازجمله اقتصادی، سیاسی، حقوقی، تعلیم و تربیت، اخلاق، خانواده و… پرداخته شده است. ما باید به همه این مباحث با همین ترتیبی که پیش روی ماست اهتمام بورزیم. نکند قرآن‌های خانه‌های ما به‌صورتی باشد که صفحاتی از آن خوانده شده و صفحاتی دست نخورده بماند.
3 انتظار سوم ترتیل است؛ یعنی با عطش و شوق و علاقه بخوانیم. به دور از شتاب‌زدگی و شمرده بخوانیم. ما وقتی با دقت بخوانیم آماده می‌شویم برای انتظار چهارم که تدبر است.
4 انتظار چهارم همانطور که اشاره کردم تدبیر و تفکر در آیات است. قرآن کریم در مورد خواندن می‌فرماید: اقراء، درباره تلاوت می‌فرماید: اتلو، و باز هم درباره تلاوت می‌فرماید: شمرده بخوان، اما درباره تدبیر در آیات سرزنش می‌کند و می‌فرماید: چرا در قرآن تدبر نمی‌کنند، آیا بر دل‌هایشان قفل زده شده است؟ در چه چیزی تدبر کنیم؟ در زیبایی‌های ادبی قرآن، در پیام‌های تربیتی قرآن در قصه‌ها و مثل‌های قرآن و در تاریخی که قرآن به آن اشاره کرده است.
5 پنجمین انتظاری که قرآن از ما دارد استماع است؛ یعنی کسی قرآن بخواند و ما گوش کنیم. این هم یک اثر دیگری دارد. قرآن می‌فرماید: «هنگامی که قرآن خوانده می‌شود، گوش فرا دهید و خاموش باشید؛ شاید که مشمول رحمت خدا شوید.»
6 ششمین انتظار قرآن از ما تعلیم است. این به آن معناست که ما مسئولیت داریم به دیگران قرآن آموزش دهیم. نخستین کسانی که در اولویت‌اند اعضای خانواده، همسر و فرزندان هستند. بعد همسایه‌ها، اطرافیان، دانش‌آموزان و دانشجویانند. حدیث داریم اذان‌گویان و آموزش‌دهنده‌های قرآن با قامت‌های بلند وارد قیامت می‌شوند. همه ما باید آموزگار قرآن شویم. البته نه آموزگار گواهینامه‌دار بلکه می‌توان در حد توان خود از روی سوز و عشق کتاب آسمانی را به دیگران بیاموزیم.
7 هفتمین انتظار تأثیر است؛ یعنی زندگی ما تحت‌تأثیر آیات قرآنی قرار بگیرد. امامان ما کارهایی را انجام می‌دادند و می‌گفتند تحت‌تأثیر آیات، ما این رفتارها را انجام دادیم. حضرت فاطمه زهرا(س) لباس عروسی خودش را به فقیر داد و فرمود این را قرآن به ما یاد داده است.
8 عمل به قرآن انتظار بعدی است. در قرآن حدود ۲هزار امر و نهی شده و خداوند که خالق و طبیب همه انسان‌هاست نسخه‌هایی را برای سعادت بشر فرستاده است. پس باید به این نسخه‌ها عمل کنیم. حکایت بسیاری از ما این است که نسخه پزشک را می‌خواند، می‌بوسد، روی طاقچه قرار می‌دهد و به آن عمل نمی‌کند، اما منتظراست که خوب شود. هر عاقلی می‌داند که خوب نمی‌شود. این نسخه را روزی 10 بار بخوانیم دردی را دوا نمی‌کند. خداوند فرموده غیبت نکنید! در زندگی دیگران تجسس نکنید! بدبین نباشید! با صداقت و مهربان باشید! چشمان‌تان را از نامحرم دور کنید! از دارایی‌هایتان مقداری به فقرا بدهید.
9  نهمین انتظار تبلیغ است؛ یعنی این کتاب را به مردم دنیا که حدود ۸ میلیارد نفر هستند، معرفی کنیم. خیلی از افراد، زبان‌های غیرفارسی بلد هستند و فضای مجازی هم که آماده است. پس چه خوب است مطالب زیبای قرآن را مثلا به زبان انگلیسی ترجمه و در فضای مجازی منتشر کنیم تا همه بدانند که مسلمانان چه کتابی دارند و جرأت نکنند این کتاب را آتش بزنند.
10 دهمین انتظار قرآن از ما تقویت ایمان است. در سوره نسا آیه ۱۳۶ خداوند می‌فرماید: «یا أَیهَا‌الَذینَ آمَنُوا آمِنُوا بِاللّهِ وَ رَسُولِهِ وَ الْکتابِ…»‌ای کسانی که ایمان آورده‌اید! به خدا و پیامبرش و کتابی که بر او نازل کرده و کتب (آسمانی) که پیش از این فرستاده است، ایمان (واقعی) بیاورید! گاهی ایمان‌های شما تهدید به خطر می‌شود، باید تقویت کنید. آنقدر باید ایمان‌های ما نسبت به خدا و پیامبر قوی باشد که یک پرسش و شبهه ما را سست نکند و به تردید نیندازد.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید