من بهترین سخنران جهانم
بهمناسبت 14مارس روز جهانی سخنران
سیدسروش طباطباییپور
فرض کنید تعطیلات عید آغاز شده و شما تصمیم دارید در یکی از مهمانیهای مفصل خانوادگی، درباره موضوعی، چند کلمهای در جمع صحبت کنید. اگر حتی همین الان هم که به این موضوع فکر میکنید به لکنت میافتید و کف دستانتان عرق میکند، بدانید و آگاه باشید که باید این یادداشت را تا انتها بخوانید.
من که قرار نیست سخنران شوم
سخنرانی، یک مهارت است؛ آن هم مهارتی که روی زندگی شخصی و حرفهای شما اثری فراوان دارد؛ شرکت در یک مصاحبه شغلی، سخنگفتن در جمع خانواده، دفاع از حق خود و... نمونههایی از این موارد است.
هدفتان را بدانید
قبل از هر چیز، باید بدانید هدف شما از سخنرانی چیست.شناخت هدف، چارچوب سخنان شما را مشخص میکند و باعث میشود پراکندهگویی نکنید و با انتخاب بهترین واژگان، بهسرعت سراغ اصل مطلب بروید.
تمرین در محیطهای کوچک
تمرین فراوان، برای کسب هر مهارتی لازم است، اما پیشنهاد میکنیم در قدمهای اول، سخنرانی را در جمعهای کوچک تجربه کنید؛ جمعهای کوچک خانوادگی، در جمع دوستان و... میتواند نگرانی شما را در زمان سخنرانی در جمعهای بزرگ، کاهش دهد.
شناخت مخاطب
شناخت مخاطب، درک جمعیتشناسی و دانستن انتظار مخاطب، کمک زیادی در ارائه سخنان شما خواهد داشت. مثلا وقتی مخاطب شما، گروهی نوجوان پر انرژی است، احتمالا از شنیدن اندرزها یا خاطرات ایام جوانی شما لذت نخواهند برد.
زبان بدن
گاهی در سخنرانی شما، یک حرکت دست، چهها که نمیکند؛ اصلا استفاده از زبان بدن، اثر سخنان شما را روی مخاطب، دوچندان میکند.