چهارشنبهسوری ایمن در کنار خانواده
جلال ملکی؛ سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران
چهارشنبهسوری سالهاست که از یک مراسم اصیل، به یک ایده خشن و ضدفرهنگ ایرانی تبدیل شده است؛ هنوز هستند مردمانی که تلاش میکنند این آیین را در پایان سال به درستی اجرا کنند اما در مواجهه با کسانی که این شب را به آشوب کشیدهاند، صدایشان به جایی نمیرسد.
ما آتشنشانان بیش از همه مشاهدهگر آسیبهای بیشمار و جبرانناپذیری هستیم که در این شب به برخی از مردم بهویژه نوجوانان و جوانان وارد میشود؛ آثاری که در بسیاری از موارد تا پایان عمر گریبانگیر افراد است و حسرت یک زندگی معمولی را از آنها میگیرد. در همین راستا نکاتی را برای آخرین بار به شهروندان تهرانی بهخصوص مردم گوشزد میکنم که پیش از این نیز بارها آن را توصیه کردهام.
امسال هفتمین سال برگزاری پویش «نه به چهارشنبهسوری خطرناک» است که در سطح کشوری برگزار شده تا از حوادث احتمالی هنگام برگزاری مراسم چهارشنبهسوری جلوگیری کنیم. «چهارشنبهسوری ایمن در کنار خانواده» شعار امسال است؛ چرا که نباید فراموش کرد با نقشآفرینی والدین میتوان از حوادث آخرین چهارشنبه سال، پیشگیری کرد.
بهتر است در این ایام والدین نظارت بیشتری بر رفتار و کردار فرزندان خود و بهویژه جوانان داشته باشند؛ والدین و مربیان آموزشی، آنان را از خطر نزدیک شدن به مواد محترقه و منفجره آگاه کنند.
شهروندان اگر قصد برپایی جشن و روشن کردن آتش دارند، در کنار فرزندان و سایر اعضای خانواده این مراسم را برگزار کنند؛ چرا که اینگونه علاوه بر کنترل اوضاع، میتوان شیوههای صحیح روشن و خاموش کردن آتش را به کودکان و نوجوانان آموزش داد؛ از سوی دیگر بهتر است که خانوادهها از قرار گرفتن در کنار آتشهایی که خود روشن نکردهاند، خودداری کنند.
ایجاد آتش در فضاهای سبز یکی از مسائل حادثه آفرین در این شبهاست؛ به همین دلیل به شهروندان توصیه میشود که از برپایی آتش داخل بوستانها، باغها، فضای سبز و در کنار درختان خودداری کنند؛ اگر اهالی شهر قصد برپایی آتش دارند، بهتر است که این آتش در محلی دور از مواد قابل اشتعال، روی زمین خشک و نه علفزار و با فاصله از خودروها و پارکینگها برپا شود.
با توجه به سرعت گسترش آتش، توصیه میشود که در این شبها، خاموشکنندههای حاضر در خودرو، منازل و محل کار در دسترس باشند تا در صورت وقوع حادثه، زمان کافی برای خاموش کردن آتش از دست نرود. از سوی دیگر برای پیشگیری لازم است که خانوادهها وسایل آتشزن مانند کبریت، فندک و... را از دسترس کودکان خود دور نگه دارند.
در کنار تمام این نکات، نباید فراموش کرد که مواد محترقه دستساز نیز میتوانند بلای جان خانوادهها شوند؛ این مواد محترقه از انواع بسیار خطرناک و حاصل ترکیب چند ماده قابل اشتعال و انفجار شیمیایی هستند، به همین دلیل لازم است که هنگام خرید مواد محترقه از دستساز نبودن آنها اطمینان حاصل کرد.
یکی از عوامل حادثهساز در این شبها مربوط به پرتاب کردن فشفشه، ترقه و مواد محترقه به سمت آسمان و افتادن آن روی پشت بام و بالکنهاست؛ به همین دلیل شهروندان باید از قرار دادن هر نوع ماده قابل اشتعال در این نقاط خودداری کنند.