خلوتگاه راز و نیاز اوینیها
آستان امامزاده مطیبع
خیابان کچویی، کوچه حسینیه
اهالی اوین احترام ویژهای برای امامزاده مطیب(ع) قائلند. آستان مقدس این امامزاده از گذشته تا امروز با زندگی اوینیها گره خورده و میزبان بسیاری از مراسم مذهبی و آیینی آنها بوده است. پابهپای هم تاریخچه، ویژگیهای بنا و نقش محوری امامزاده مطیب(ع) را در زندگی اهالی اوین مرور میکنیم. از میدان دانشگاه که عبور کنید با گذر از پسکوچههای باصفای اوین، به آستان مقدس امامزاده مطیب(ع) میرسید. محوطه ساده و بارگاه بیآلایش این امامزاده دهههاست که میزبان مراسم آیینی اوینیها و خلوتگاه راز و نیاز آنها بوده و زائران بسیاری از دیگر آبادیهای شمیران و تهران نیز برای زیارت آن به اوین سفر کردهاند.
قدمت آستان این امامزاده را از روی درختان کهنسال و قدبرافراشته محوطه و سنگقبرهای قدیمی آن میشود حدس زد. امامزاده مطیببن زیدبن محسن(ع) برادرزاده امامزاده عزیز(ع) دیگر امامزاده محله اوین است و نسب آنها نیز به امام موسی کاظم(ع) میرسد. سیدمهدی اعرابی، شمیرانپژوه و یکی از اهالی قدیمی اوین، میگوید: «امامزاده مطیب(ع) بهدلیل فشار خلفای عباسی به اوین آمد. طایفههای سادات اوین نیز خود را از نسل این امامزاده میدانند.»
بنای بقعه امامزاده مطیب(ع) در دورههای مختلف بازسازی شده است. شبستان بقعه که درماه مبارک رمضان میزبان روزهداران است و در ایام و مناسبتهای مذهبی سال نیز همواره مملو از جمعیت میشود، در جهت قبله قرار دارد و ضریح ساده آن نیز در ضلع شمال ساخته شده است. سادگی و بیپیرایگی بقعه امامزاده از همان محوطه سرسبز آن تا داخل شبستان و بقعه بیش از هر چیز دیگری به چشم میآید. در داخل بقعه، تنها اثر باقیمانده از بنای قدیمی این آستان دری با تزیینات خاتمکاری و آیینهکاری است که جلوهای خاص به این بقعه بخشیده است. زندگی اوینیها از گذشته با آستان مقدس این امامزاده چنان پیوند خورده بود که مانند دیگر امامزادههای شمیران اموات خود را در نزدیکی بارگاه امامزاده مطیب(ع) و در محوطه این امامزاده به خاک میسپردند. هنوز هم در بخشی از محوطه امامزاده مطیب(ع) گورستانی وجود دارد که شماری از اهالی اوین در آن دفن شدهاند.