چلو و گوشت در دانه برنج
سیدسروش طباطباییپور
اینروزها دانشمندان از نوعی ابرغذای جدید پردهبرداری کردهاند که هم بابطبع گوشتخواران است و هم گیاهخواران؛ برنج گوشتی! دانه برنجی که با ماهیچه گاو ترکیب شده و سرشار از کربوهیدرات و پروتئین، مقرونبهصرفه و سازگار با محیطزیست است.
دانشمندان معتقدند این پیوند جدید غذایی، برای فضانوردان، جیره غذایی سربازان در مناطق سخت عملیاتی و حتی در کشورهای قحطیزده، بسیار مناسب است. پژوهشگران در دانشگاه یونسی
(Yonsei University) در کرهجنوبی، اعلام کردهاند که برای تولید این منبع غذایی غنی، ابتدا دانههای متخلخل برنج را در محیط آزمایشگاهی، با ژلاتین ماهی پوشاندهاند تا بافت سلولهای ماهیچه گاو، به بافت برنج بچسبد و محصول جدید، بعد از 11روز کشت در محیط آزمایشگاهی، بهعمل بیاید. اما پرسش اصلی اینجاست که آیا این محصول پیوندی جدید، برای اولینبار است که توسط بشر، تولید شده یا محصولات ترکیبی و پیوندی مثل برنج گوشتی را تابهحال خوردهایم و خودمان خبر نداشتهایم؟ یک نمونه پرتقال است؛ این میوه آبدار و خوشمزه از ابتدا در طبیعت وجود نداشت.
میگویند قرنها پیش، انسانهایی در جنوب چین، ریشه درختی مشابه گریپفروت بهنام «پوملو» با میوه سبزرنگ را با ریشه نارنگی نارنجی ترکیب کردند و پرتقال دستساز بشر تولید شد. موز نیز میوهای ترکیبی و دستساز بشر است. گویا حدود هزار سال پیش، انسانها فهمیدند با ترکیب 2میوه «گارسینیا اکومیناتا» که داخل آن گوشتی، اما بسیار بدمزه با «بالبیزیانا» که میوهای خوشمزه اما پر از هسته است میتوانند به موز خوشمزه خودمان دست پیدا کنند. کلم بروکلی، بادام شیرین، هویج، توتفرنگی و... از دیگر گیاهانی هستند که دستساز بشرند و آنقدر خوشخوراک و طبیعیاند که به دستسازبودنشان شک نمیکنیم.
حالا باید دید این برنج گوشتی جدید، باب طبع انسانهای جدید در روزگار جدید قرار خواهد گرفت یا نه؟