کاهش پیامهای مردمی هنگام بارندگی درسالجاری
علیرضا جعفری؛ مدیرکل خدمات شهری شهرداری تهران
همزمان با بارش باران و برف در تهران نیروهای خدمات شهری در حالت آمادهباش قرار میگیرند تا شهر به فعالیت خود ادامه دهد. بارندگی روزهای آخر بهمنماه هم این اتفاق رخ داده است و شاهد آبگرفتگی نبودیم. لایروبی به موقع و همزمان آمادگی نیروهای خدمات شهری باعث شد که در بارندگیهای پایان بهمنماه، مشکل خاصی از نظر آبگرفتگی در تهران رخ ندهد. بنا به اعلام هواشناسی با توجه به تناوب بارشها تا 48ساعت در همه نواحی آمادهباش هستیم و رصد دوربینهای شهری و گزارش همکاران شهرداری هم نشان داد که مشکل آبگرفتگی رخ نداده است.
تقریبا 10هزار نیروی خدمات شهری و 7هزار دستگاه ماشینآلات سبک و سنگین در تهران مشغول کار هستند اما همه آنها در یک زمان به خیابانها اعزام نمیشوند. شیوه آمادهباش به این شکل است که همکاران در مناطق بیست و دوگانه، از قبل نقاط حساس را شناسایی کردهاند. در سالهای پیش در این محلها آبگرفتگی رخ داده بود و بنابراین نیاز به مراقبت بیشتری دارند. شهرداران مناطق و معاونان خدمات شهری مناطق بر این نقاط اشراف دارند و همین دقت در سطح شهرداران و مدیران نواحی هم وجود دارد. با شروع بارش تعدادی از نیروها به همراه تجهیزات در این نقاط مستقر میشوند و مراقب هستند تا ظرفیت انهار برای انتقال آب حفظ شود. هر زمان که لازم باشد دیگر نیروها هم برای کمک به آنها میپیوندند چرا که در مواقع خاص تمام نیروهای منطقه فراخوانده میشوند تا در معابر استقرار پیدا کنند.
معمولا نهرها میتوانند آب را منتقل کنند و اگر تمام ظرفیت آنها هم پر از آب شود مشکلی پیش نمیآید اما گاهی اوقات با اندکی افزایش بارندگی ممکن است ظرفیت یکی از نهرهای مجاور خیابان پر شود و آب روی آسفالت جاری شود که در این زمان آبگرفتگی به چشم شهروندان میآید. بیشتر آبگرفتگیها متأسفانه ناشی از زبالههای داخل نهرهاست. یکی از مشکلسازترین نوع زبالهها هم قطعات بزرگی است که همراه آب حرکت و در جایی مانند زیر پلها گیر میکند. بقیه زبالهها پشت آن را پر و دیگر به سختی میتوان این اجسام را خارج کرد.
یک جعبه میوه پلاستیکی، اگر زیر پل گیر کند میتواند مسیر را ببندد. گاهی اوقات یک تایر کهنه درون نهر بتنی کاملا محکم میشود و بیرون آوردن آن چند ساعت طول میکشد. گرچه قبل از فصل سرد، خدمات شهری مناطق این نقاط را بازبینی میکند و زبالههایی که باقی مانده باشد تخلیه میشود. تلههای زبالهگیر هم برای همین کار ساخته شده است تا در نقاط روباز و قابل دسترس بتوانیم زبالههای حجیم را خارج کنیم. خوشبختانه در بارندگیهای اخیر شهروندان با شهرداری همراهی کردند و از این قبیل موارد رخ نداده است.
در مناطق شمالی شهر باید مراقب نقاطی باشیم که شیب زیاد دارد زیرا آب به سرعت در آن جاری میشود و در جنوب شهر هم جایی که تلاقی کانالها را داریم یا نقاطی که کشش نهرها کافی نیست، ممکن است آبگرفتگی رخ دهد.
بخشی از لایروبیها در فصل تابستان انجام میشود اما در فصل سرد هم وقتی یک دوره بارندگی به پایان میرسد، نیروهای خدمات شهری بلافاصله پاکسازی انهار را انجام میدهند زیرا ممکن است بلافاصله بارندگی بعدی شروع شود.
شهروندان درصورت بروز هرگونه مشکلی میتوانند با سامانه ۱۳۷ شهرداری تهران تماس بگیرند و این سامانه پل ارتباط ما با ساکنان تهران است. امسال تعداد پیامهای 137مرتبط با بارندگی کاهش پیدا کرده بود که نشان میدهد مشکلات مربوط به این حوزه کاهش پیدا کرده است. از همشهریان عزیز میخواهیم که اصول جمعآوری زباله را رعایت کنند و از ریختن زباله در سطح معبر و داخل نهرها خودداری کنند. همچنین تقاضا داریم که همه شهروندان در این زمینه همچنان با ما همراهی کنند.