به روایت آخرین بازم0انده
پای صحبتهای دبیرکل جمعیت فدائیان اسلام در سالروز شهادت نواب صفوی و یارانش
الناز عباسیان- روزنامهنگار
۶۸ سال پیش در روز ۲۷دی۱۳۳۴ سیدمجتبی نواب صفوی، رهبر جمعیت فدائیان اسلام و 3تن از یارانش به نامهای خلیل طهماسبی، سیدمحمد واحدی و مظفرعلی ذوالقدر به جوخه اعدام سپرده شدند. این شهدا و جمعیت فدائیان اسلام، نخستین گروه در تاریخ مبارزات ملت مسلمان ایران علیه طاغوت با هدف تشکیل حکومت اسلامی بودند. برای آشنایی بیشتر با فعالیت این جمعیت انقلابی بهسراغ محمد مهدی عبدخدایی، آخرین بازمانده و دبیرکل جمعیت گروه فدائیان اسلام رفتیم.
زنده ماندنی که بیحکمت نیست
عبدخدایی، آخرین بازمانده گروه فدائیان اسلام معتقد است که زنده ماندنش بیحکمت نیست و رسالت بزرگی بر عهده دارد که باید به نحو احسن آن را انجام دهد. عبدخدایی میگوید: «فکر میکنم زنده هستم تا حقایق ناگفته گروه فدائیان اسلام را برای نسل امروز بگویم و اجازه ندهم سخنان بیهوده و بیپایه و اساس، ارزشهای این گروه و رشادتهای اعضای آن را از بین ببرد.»
بهگفته آخرین بازمانده فدائیان اسلام، دشمنان در کمین نشستهاند تا با وارد کردن انحراف به تاریخ گذشته ما، مبارزه مردان مبارز را بیارزش و ضدانقلاب و اسلام نشان دهند. او تصمیم گرفته تا زمانی که زنده است، اهداف گروه فدائیان اسلام و تلاش اعضای آن را به گوش مردم برساند و نشان دهند که هر مبارزهای که با رژیم شاهنشاهی انجام شده به خواسته مردم و برای نجات از دست زورگویان و مستکبران بوده است: «نسل جوان امروز باید نسبت به مسائل سیاسی آگاه شود تا حق و باطل را از هم تشخیص دهد. اگر بتوانیم این نسل را درست تربیت و هدایت کنیم قطعا در حفظ و نگهداری انقلاب موفقتر خواهیم بود.»
حمایت مراجع از این جمعیت
او درباره حقانیت مسیری که نواب صفوی رفته بود میگوید: «آیتالله سیدصدرالدین صدر به صراحت به من گفت: هر راهی را که نواب صفوی رفته درست رفته، همان راه را ادامه بدهید. آیتالله سیدمحمدتقی خوانساری، مرجع بزرگی است که از نواب صفوی حمایت کرده است. جالب است بدانید تا زمانی هم که این مراجع زنده بودند آنها نمیتوانستند نواب صفوی را اعدام کنند. وقتی این مراجع رفتند، امکان اعدام نواب فراهم شد.» عبدخدایی معتقد است اگر در ایران حضرت امام خمینی(ره) نبودند و شعار «جمهوری اسلامی نه یک کلمه زیاد و نه یک کلمه کم» را بیان نمیکردند، ناسیونالیستها اجازه پیروزی انقلاب اسلامی را نمیدادند. او در این زمینه میافزاید: «کشورهای استعماری برای نابودی حرکتهای دینی،
ملی گرایی را ایجاد کردند؛ در ترکیه پانترکیسم، در افغانستان پان پشتوییزم، در ایران پان ایرانیزم و در کشورهای عربی پان عربیزم را ایجاد کردند تا در مقابل جریان اسلامی بایستند.»
همراهی مردم با فدائیان اسلام
در ادامه عبدخدایی درباره همراهی مردم با گروه فدائیان اسلام و نقش آنها در پیروزی انقلاب میگوید: «مساجد مهمترین پایگاه مبارزه رهبران گروه فدائیان اسلام و بهطور کلی گروههای مبارزه طلبی بود که قصد داشتند در برابر زورگویان قیام کنند. این رهبران اگر حامیانی چون مردم نداشتند، قطعا پیروز نمیشدند و امروز کشوری به نام انقلاب اسلامی نداشتیم. مردم با حضور در مساجد و حمایت از رهبران، راه پیروزی را هموار کردند و رهبران هم به پشتوانه آنها قیام کردند و توانستند زورگویان را به زانو درآورند.»
نگاهی به زندگی آخرین بازمانده
محمد مهدی عبدخدایی در اردیبهشت ماه سال ۱۳۱۵ در مشهد متولد شد. پدرش، شیخ غلامحسین ترک تبریزی از علمای بزرگ آن دوران بود که توسط شاه به مشهد تبعید شده بود. او ۱۰سال داشت که به واسطه دوستی پدرش با شهید نواب صفوی و رفتوآمد وی به منزلشان آشنا میشود. سال۱۳۲۹ به تهران میآید و در بازار تهران مشغول به کار میشود. ۱۴سال داشته که وارد گروه فدائیان اسلام میشود و مدتی بعد ماموریت ترور سید حسین فاطمی هدایتی که آن زمان وزیر امور خارجه کشور بود، را به عهده میگیرد. در این ترور، فاطمی مجروح و عبدخدایی به ۲۰ماه زندان محکوم میشود. او پس از آزادی به تحصیل علوم دینی میپردازد و به فعالیتش در گروه فدائیان اسلام ادامه میدهد. پس از اعدام نواب صفوی، عبد خدایی تحت تعقیب مأموران رژیم شاه قرار میگیرد و پس از دستگیری به ۸سال زندان محکوم و در سال ۱۳۴۲ از زندان آزاد میشود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، با وجود سابقه طولانی مبارزاتی، از پذیرفتن مسئولیتهای دولتی خودداری میکند.