• پنج شنبه 13 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 23 شوال 1445
  • 2024 May 02
دو شنبه 25 دی 1402
کد مطلب : 215632
+
-

مجری طرح احیای مرجان‌های خلیج‌فارس: 10هزار قلمه مرجانی آماده انتقال به مزرعه مرجان‌ها هستند

مزرعه مرجان دارم!

گزارش
مزرعه مرجان دارم!

الهام مصدقی‌راد- روزنامه‌نگار

 مرجان‌ها شروع‌کننده چرخه حیات دریایی هستند. ماهی‌های کوچک در دل آنها پناه می‌گیرند و بعد خوراک ماهی‌های بزرگ‌تر شده و این چرخه ادامه می‌یابد تا دریا زنده بماند. گرم شدن زمین، تردد نفت‌کش‌ها، صید ماهی و لنگراندازی‌های غیرمجاز و متعدد از دلایل از بین رفتن مرجان‌ها در تمام دنیاست و آنها را در لیست قرمز انقراض قرار داده است. کشورهای صاحب مرجان و سواحل مرجانی با احساس نگرانی از به‌خطر افتادن بیولوژی دریا و مرگ مرجان‌هایی که به کندی می‌توانند خودشان را ترمیم و احیا کنند، به فکر تکثیر و قلمه‌زنی آنها افتادند؛ مرجان‌هایی که با درنظرگرفتن تمام آورده‌های اقتصادی‌شان، یک‌مترمربع‌شان بیش از130هزار دلار ارزش‌گذاری شده است. ایران نیز از 5سال قبل، عملیات احیا و رشد و تکثیر مرجان شاخ گوزنی خلیج‌فارس را که مهم‌ترین و مقاوم‌ترین گونه مرجان در تمام دنیاست در جزیره کیش و به همت سازمان منطقه آزاد آغاز کرد. ماکان فریزندی، غواص و مدرس مدیریت منابع دریایی و مرجان‌هاست. او دوره‌دیده احیای مرجان‌ها در کشورهای آسیای‌شرقی است و حالا مسئولیت تیم اجرایی احیای مرجان‌های خلیج‌فارس را برعهده دارد. ماکان فریزندی از 5سال قبل مسئولیت نجات مرجان‌های خلیج‌فارس را برعهده گرفته و حالا پس از راه‌اندازی مزرعه کشت و تکثیر مرجان‌ها در آب‌های نیلگون خلیج‌فارس پای گفت‌وگو با همشهری نشسته و در نخستین جمله می‌گوید: «5سال قبل عملیات احیای مرجان‌های خلیج‌فارس را با 3عدد مرجان که خودمان پیدا کردیم به‌طور آزمایشی آغاز کردیم. در دوران کرونا که حضور گردشگران در آب‌های کیش و خلیج‌فارس بسیار اندک بود، بهترین نتیجه را گرفتیم و حالا بیش از 10هزار قلمه مرجان ‌آماده انتقال به مزرعه زیر آب‌های خلیج‌فارس است.»

کار احیای مرجان‌های خلیج‌فارس را با کدام گونه از مرجان‌ها آغاز کردید؟
مرجان‌های گونه شاخ گوزنی.

مرجان‌های شاخ گوزنی مگر چه مزیتی بر دیگر گونه‌های مرجانی دارند؟
مرجان‌های شاخ گوزنی به‌دلیل بافت و ساختارشان مهم‌ترین گونه مرجانی در دنیا و بهترین مرجان‌ها برای پناه گرفتن ماهی‌ها هستند. در جزیره کیش هم پرجمعیت‌ترین گونه مرجان‌ها همین مرجان‌های شاخ گوزنی هستند که از اهمیت بالای زیستی برخوردارند.

چه تعداد مرجان تکثیر شده و آماده انتقال به بستر خلیج‌فارس هستند؟
از 20آبان‌ماه سال‌جاری نخستین انتقال مرجان‌های تکثیرشده به مزرعه کشت مرجان‌ها زیر آب‌های خلیج‌فارس آغاز شد و تاکنون 1500مرجان به سایت‌های جدید یا سایت‌هایی که گونه مرجانی آنها کاهش یافته بود، منتقل شدند. بیش از 10هزار قلمه نیز آماده انتقال هستند. نکته جالب این است که مرجان‌ها خودشان در مزارع زیر آب دوباره به شیوه طبیعی و تخم‌ریزی یا با شکسته شدن تکثیر می‌شوند. گاهی اوقات مثلا بر اثر برخورد لاک‌پشت به مرجان‌ها، بخشی از آنها شکسته می‌شود و زیر بوته مرجانی می‌افتد، اما همین قطعه بعد از مدتی رشد می‌کند و یک کلونی مرجانی تشکیل می‌شود.

بعد از پایان انتقال و کاشت مرجان‌های شاخ‌گوزنی چه گونه‌ای آماده تکثیر و انتقال است؟
در فاز بعدی قرار است گونه مرجان‌های انگشتی و مرجان‌های مغزی قلمه‌زنی و تکثیر شوند که البته سرعت رشدشان کمتر از مرجان‌های شاخ‌گوزنی است.
مرجان‌های انگشتی و مغزی چه کاربردی در پروژه احیای مرجان‌های خلیج‌فارس دارند؟
هر دوی آنها برای کاور کردن و پوشاندن سازه‌های مصنوعی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این مرجان‌ها وقتی روی سازه مصنوعی قرار گرفته و سطح آن را پرمی‌کنند، شرایط احیای چرخه طبیعی جدید را فراهم می‌کنند. این‌گونه‌ها به چرخه حیات در دریا هم کمک می‌کنند. به این شکل که از واژگون شدن مرجان‌ها در توفان جلوگیری و آنها را حفظ می‌کنند. ماهی‌های کوچک هم برای در امان ماندن از جریان‌های آبی از این مرجان‌ها به‌عنوان پناهگاه کمک می‌گیرند تا زنده بمانند. ماهی‌های بزرگ هم از ماهی‌های کوچک تغذیه و چرخه غذایی را تکمیل می‌کنند.

آیا سازه‌های مصنوعی که برای تکثیر مرجان‌ها در آب‌های خلیج‌فارس ایجاد کرده‌اید و در نهایت با مرجان‌های انگشتی و مغزی پوشیده می‌شوند، اختلالی در حرکت و جریان آب ایجاد نمی‌کنند؟
خیر، ‌این سازه‌ها در جایی قرار می‌گیرند که جریان آبی مناسب باشد. البته ارتفاع و وسعت سازه هم بسیار مهم است و اینکه حفره‌هایی روی آنها ایجاد می‌شود تا تأثیر منفی بر جریان‌های آب نگذارد. این سازه‌ها حتی بسته به نوع کاربری‌اي كه دارند که گردشگری یا زیستگاهی و... است در فاصله 5متری تا 30متری از سواحل خلیج‌فارس احداث می‌‌شوند. سازه‌ها حتی شدت امواج را کاهش می‌دهند و به همین دلیل در دنیا برای جلوگیری از تخریب سواحل هم مورد استفاده قرار می‌گیرند.

احداث این سازه‌ها و تجمعی که ماهی‌ها در اطراف آنها ایجاد می‌کنند، مکان خوبی برای صید و حضور صیادان غیرمجاز خواهد شد. چه تدبیری برای این مسئله اندیشیده شده که جمعیت ماهی‌ها و مرجان‌ها به خطر نیفتد؟
یکی از بزرگ‌ترین مشکلات همین است. البته تا 2مایلی جزیره کیش ‌صیادی ممنوع است، اما گاهی اوقات از اطراف برای صید غیرمجاز در این منطقه حاضر می‌شوند. ما نیز بیشتر در مناطقی کار می‌کنیم که نگهبان دارند و حفاظت می‌شوند. کلوپ‌های غواصی هم که بخشی از مزارع مرجانی با هدف گردشگری در اختیارشان قرار دارد، خودشان محافظت از گستره مرجانی را برعهده می‌گیرند؛ چون برایشان مهم است و نفع اقتصادی دارد. در مجموع کار احیای مرجان‌های خلیج‌فارس سخت و پرهزینه است و نیازمند حفاظت و تامین امنیت بالاست تا به نتیجه برسد. کاشت و تکثیر مرجان‌های خلیج‌فارس نیز باید به‌صورت مستمر انجام شود تا به نتیجه مطلوب برسد.

انتقال مرجان‌ها به سایت اصلی در چه شرایطی انجام می‌شود که مرجان‌ها آسیب نبینند یا نمیرند؟ اصلا آنها را چطور به اعماق دریا منتقل و کشت می‌کنید؟
مرجان‌ها را در فصل پاییز و زمستان، برای انتقال قلمه می‌زنیم. در بهار به‌دلیل تخم‌ریزی و در تابستان به‌دلیل گرما، این کار را انجام نمی‌دهیم. از زمان قلمه زدن تا انتقال مرجان‌ها به سایت اصلی زیر آب هم یک نصف روز فرصت داریم و باید از ظروف مخصوص در بسته و ترجیحا قایق مسقف برای انتقال آنها استفاده کنیم تا مرجان‌ها زنده بمانند. سپس آنها را با چسب‌های مخصوص که زیر آب خشک می‌شوند، روی صخره‌ها می‌چسبانیم. این چسب‌ها از استرالیا وارد می‌شوند. البته قرار است در ایران هم ساخته شوند که دیگر نیازمند واردات آنها نباشیم.

عملیات احیا و قلمه‌زنی مرجان‌ها با چه مشکلاتی روبه‌روست؟
گرما و سرمای آب و ایجاد حساسیت‌های پوستی گاهی اذیت‌کننده است؛ هرچند که شیرینی کار و علاقه مانع حس کردن مشکلات شده است. چندبار بر اثر تردد قایق‌‌های صیادی و لنگراندازی افراد ناآشنا با منطقه، بخشی از مزرعه کشت مرجان‌ها در خلیج‌فارس دچار آسیب شد که باز‌سازی‌ آن حدود ۲هفته زمان برد.

براساس اطلاعات منتشر شده مرجان‌های خلیج‌فارس مقاوم‌ترین گونه‌های مرجانی دنیا هستند که در برابر گرما مقاومند. آیا مرجان‌هایی که در پروژه احیای مرجان‌ها تکثیر می‌شوند، همین مقاومت را دارند یا ضعیف‌تر هستند؟
مرجان‌هایی که برای کاشت و تکثیر در مزرعه زیر آب داریم سازگاری بیشتری با گرما دارند و می‌توانند تا 42درجه گرمای آب را هم تحمل کنند. درخصوص تکثیر این مرجان‌ها هم باید بگویم که راه 3ساله را 6ماهه طی کردیم و با تکنیک‌های خاص تکثیر آنها را افزایش داده‌ایم و رشد و تکثیر آنها به‌صورت قابل‌توجهی افزایش داشته است.

این خبر را به اشتراک بگذارید