خام فروشی دسترنج روستاییان
یک دامدار: به دلیل حجم انبوه لبنیات و نبود صنایع تبدیلی، آنها را با قیمت اندک وبه صورت خام می فروشیم
روحالله زرین| سروآباد-خبرنگار :
سروآباد دارای بیش از ۴۴ هزار نفر جمعیت است که از این میزان حدود ۳۶ هزار نفر در ۷۲ روستا ساکن هستند. رونق صنایع دستی، کشاورزی، دامپروری و باغداری موجب تثبیت جمعیت روستایی در این شهرستان شده است، چرا که این منطقه از استان دارای ظرفیتهای طبیعی مانند منابع آبی غنی و رودخانههاست. برای توسعه بیشتر این روستاها ضرورت دارد تسهیلات مورد نیاز در اختیار روستانشینان قرار گیرد. این کار با ایجاد صنایع فراوری، تبدیلی و کارخانهها امکانپذیر خواهد بود که نبود آنها به سود حاصل از تولیدات محصولات روستاییان ضربه زده است. دریافت تسهیلات اشتغال پایدار روستایی و عشایری به منظور ایجاد اشتغال فراگیر و پایدار نیز در ماندگاری روستاییان و مهاجرت معکوس تاثیرگذار است.
ظرفیتهای روستایی
یکی از ساکنان روستای قلعهگاه سروآباد میگوید: این روستا ۴۵۰خانوار با بیش از هزار نفر جمعیت دارد که به دلیل وجود منابع طبیعی و بیشهزارها شغل ساکنان آن دامداری و کشاورزی است.
«رحیم مقصودی» ادامه میدهد: در 10سال اخیر شاهد مهاجرت مردم از شهر به قلعهگاه بودهایم، بهطوری که جمعیت این روستا در حال افزایش است. این مسأله موجب عدم دسترسی یکسان به امکانات محدود روستایی مانند آب، برق، گاز، تلفن و راه روستایی شده است. وی میافزاید: تامین سوخت گازوئیل برای ادوات کشاورزی و باغی به صورت آزاد و خارج از سهمیه موجب افزایش هزینه ماشینداران میشود و نهایتا آنها دستمزد بیشتری از کشاورزان و باغداران طلب میکنند.
مقصودی اضافه میکند: محصولات باغی و جالیزی مانند انگور، توت فرنگی، خیار و گوجهفرنگی در حد بسیار فراوانی در روستای قلعهگاه تولید میشود. سهم عمدهای از این محصولات به صورت تازهخوری و خامفروشی با قیمت اندک روانه بازار مصرف سایر مناطق استان میشود، به طوری که قیمت فروش انواع انگور در باغهای این روستا به ازای هر کیلوگرم کمتر از ۳ هزار تومان است. اما این محصول در مرکز استان با نرخ ۱۳ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش میرسد.
وی ادامه میدهد: به دلیل نبود کارخانه تولید کنسرو و رب گوجهفرنگی و خیارشور، عمده محصولات جالیزی به صورت تازهخوری مصرف میشود. این شرایط موحب کاهش محصولات جالیزی شده است. این درحالی است که در زمان نیاز و در فصول سرد سال این محصولات با قیمت چند برابر به دست مردم این روستا میرسد. به همین دلیل، برای رفع موانع تولید به ایجاد صنایع تبدیلی نیاز است.
نبود صنایع تبدیلی
یکی از ساکنان روستای درهکی میگوید: این روستا با جمعیت بیش از هزارو۶۰۰ نفر در ۶۰کیلومتری سروآباد قرار دارد. این روستا به دلیل داشتن آب و هوای مطبوع، کوهستانهای مرتفع و آبشارهای متعدد، علاوه بر اینکه دارای رونق کشاورزی و دامداری است، جزو مناطق گردشگری سروآباد نیز محسوب میشود.
«هژیر قادرزاده» ادامه میدهد: وجود چشمهسارها و آبشارهای این منطقه موجب فراوانی منابع آبی در بیشهزارهای درهکی شده است. مردم روستا نیز از آنها برای دامداری و باغداری استفاده میکنند و انواع درختان گردو، زردآلو، توت و انجیر در روستا وجود دارد.وی میافزاید: به دلیل پوشش گیاهی غنی منطقه شاهد پرورش دام در این روستا هستیم و انواع لبنیات محلی و سنتی در درهکی تولید و روانه ماستبندیهای سروآباد و مریوان میشود.
قادرزاده تاکید میکند: به دلیل عدم خرید تضمینی و نبود صنایع فراوری، اهالی روستا به صورت خودجوش محصولات باغی را جمعآوری میکنند. این محصولات به شکل سنتی در کارگاههای خانگی فراوری میشود و در فصول سرد سال در کنار پیادهروهای شهر به فروش میرسد.وی ادامه میدهد: به دلیل تنوع گیاهان مصرفی دام، لبنیات این منطقه از طعم مطبوع و کیفیت خاصی برخوردار است. به دلیل حجم انبوه لبنیات تولیدشده در روستا، اهالی آنها را با قیمت اندک به ماستبندیهای محلی شهری عرضه میکنند. به همین دلیل، این فروش سود چندانی برای روستاییان ندارد.این روستایی میافزاید: انواع صنایع دستی مانند گیوه، شال، لباس محلی، گلیم و تابلوفرش به دست زنان درهکی تولید میشود. با توجه به موقعیت گردشگری روستا میتوان این تولیدات را در بازارچههای کوچک محلی عرضه کرد که علاوه بر رونق صنایع دستی، جذب گردشگر و رونق اقتصادی خانوادهها را نیز به همراه دارد.
ایجاد تعاونیهای خُرد
یک کارشناس اقتصادی در زمینه توسعه صنایع کوچک و زودبازده میگوید: در کردستان منابع غنی و طبیعی در زمینه صنایع دستی، محصولات باغی، جالیزی، تولیدات دامی، کشاورزی و گردشگری وجود دارد که برای بهرهبرداری از آنها نیاز به شناسایی این ظرفیتهاست.
«زهره میمنت» ادامه میدهد: برخی بانکهای کارآفرین بدون تحقیق تسهیلات کارآفرینی در اختیار برخی افراد سودجو قرار میدهند که در زمینه اشتغالزایی صرف نمیشود. از این رو ضرورت دارد با ایجاد تعاونیهای خرد تمامی افراد واقعی شناسایی و حمایت شوند.
همچنین فعالیت کارآفرینی آنها تحت نظارت دستگاههای متولی مانند میراث فرهنگی و فنی و حرفهای قرار گیرد.وی میافزاید: برخی مناطق روستایی در شهرهای استان مانند سروآباد قطب تولید محصولات باغی و کشاورزی هستند. اما به دلیل نبود صنایع بستهبندی، فراوری، تبدیلی و بازار فروش، شاهد خامفروشی تولیدات با قیمت اندک در بازار سایر مناطق کشور و استان هستیم.
جذب سرمایهگذار بخش خصوصی
میمنت تصریح میکند: ضرورت دارد متناسب با ظرفیتهای هر منطقه، کارگاههای صنایع تبدیلی، فراوری و بستهبندی ایجاد شود. تحقق این مساله نیازمند جذب سرمایهگذار بخش خصوصی و اعطای تسهیلات کمبهره از سوی بانکهای کارآفرین به روستاییان است.
وی ادامه میدهد: در بسیاری از مناطق روستایی کشت محصولات باغی و کشاورزی به صورت فصلی و محدود صورت میگیرد که این شرایط موجب عدم ایجاد صنایع تبدیلی میشود. در این زمینه ضرورت دارد کشت گلخانهای نیز در روستاهای سروآباد ایجاد شود، چرا که این منطقه از استان دارای ظرفیتهای طبیعی، آب و هوایی و خاک مستعد است که نتیجه آن رونق صنعت گلخانهای، ایجاد اشتغال پایدار در طولانیمدت و فراوانی محصول است. در نتیجه سرمایهگذاران رغبت بیشتری برای ایجاد صنایع تبدیلی خواهند داشت.
عرضه محصولات تولیدی روستاییان به فروشگاهها
«زهره میمنت» کارشناس اقتصادی میگوید: برخی روستانشینان میتوانند به صورت خودجوش با ایجاد کارگاههای مختلف در زمینه صنایع دستی فعالیت کنند و یک هیات مدیره برای عرضه محصولات تولیدی، در قالب طرحهای حمایتی، در فروشگاههای مختلف استان داشته باشند. نمونه این طرح در قروه اجرا شده است. همچنین افراد فعال در روستاها میتوانند با سرمایهگذاری شخصی کارخانههای تولیدی راهاندازی کنند. از این طریق علاوه بر فراوری محصولات میتوانند با حمایت بخش دولتی زمینه صادرات آنها را نیز ایجاد کنند که نتیجه آن توسعه صنایع تبدیلی، رونق اقتصادی و کاهش خامفروشی است.