• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
سه شنبه 28 آذر 1402
کد مطلب : 212784
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/76kj8
+
-

ناکامی دوباره دشمن برای ایجاد ناآرامی در کشور

تیرشان به سنگ خورد

بازگشت تدریجی جایگاه‌ها پس از هک سامانه هوشمند سوخت

گزارش
تیرشان به سنگ خورد

امیر قشقایی-روزنامه‌نگار

روز گذشته سامانه توزیع هوشمند جایگاه‌های سوخت کشور هدف حمله سایبری قرار گرفت. از ساعات ابتدایی این حمله، جواد اوجی، وزیر نفت و سازمان پدافند غیرعامل با اشراف اطلاعاتی کامل شروع به مدیریت این اتفاق کردند و در نخستین فرصت، این حمله مدیریت شد و اختلال گسترده‌ای در زندگی روزمره مردم به‌وجود نیامد. یک گروه هکری صهیونیستی مسئولیت این حمله را برعهده گرفت، اما هنوز اصل ماجرا مشخص نیست. مبدأ حمله هر چه باشد، شواهدی در دست است که نشان می‌دهد دشمنان این آب و خاک برای عصبانی‌کردن مردم و ایجاد ناامنی در این اتفاق دخیل بوده‌اند. در حقیقت این ماجرا و اتفاقات مشابه، پروژه‌هایی هستند که هر بار به شکل مفتضحانه‌ای شکست می‌خورند و راه به جایی نمی‌برند.

سایبری‌های ناکام!
پیش‌تر در 4آبان‌ماه 1400طی یک حمله سایبری، سامانه سوخت پمپ‌های ‌بنزین‌ دچار اختلال و سوخت‌رسانی به‌خودروها در سراسر کشور برای ساعاتی متوقف شد، اما با اقدام سریع و هوشمندانه وزارت نفت تا پایان همان روز 50درصد از جایگاه‌ها در سراسر کشور به‌صورت آفلاین وارد مدار شدند تا حداقل امکان عرضه بنزین به‌ خودروها وجود داشته باشد. سپس تا ظهر روز چهارشنبه 5آبان‌ماه در کمتر از 24ساعت از وقوع حادثه، بیش از 80درصد از جایگاه‌های سوخت وارد مدار عرضه بنزین آزاد شدند و فرایند اتصال جایگاه‌ها به سامانه هوشمند سوخت نیز به‌طور موازی پیگیری شد. خط رسانه‌ای سنگین دشمن، ناتوان جلوه دادن حاکمیت در تأمین سوخت و به طریق‌اولی، بدیهیات زندگی مردم بود و در رپرتاژهای خبری، تلاش می‌کردند تا ابعاد آن حمله سایبری را به سطح آشوب و ناآرامی بکشانند. با ورود شخص رئیس‌جمهور و پای کار آمدن مسئولان ذیربط در کنار هوشیاری مردم اما این توطئه امنیتی به سرانجام نرسید و خنثی شد.

تبدیل حملات سایبری به فرصت
گرچه این حملات سایبری باعث ایجاد زحمت و بروز اختلالاتی در فرایند عادی زندگی مردم می‌شود، اما در عین حال باعث تبدیل‌شدن تهدیدات به فرصت‌ها نیز می‌شود. به این ترتیب که طبق پروتکل‌های ابلاغی سازمان پدافند غیرعامل، اصول استراتژیک پدافند سایبری شامل «امن‌سازی‌»، «تست نفوذ» و «آمادگی برای پاسخ به تهدیدات» است. با بروز چنین حوادثی که نظایر آن در سایر نقاط جهان  نیز دیده می‌شود، کارشناسان سایبری نسبت به رفع حفره‌های اینترنتی خطرساز اقدام کرده و طبق اعلام کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، بسیاری از این تهدیدات به فرصتی برای ایمن‌سازی‌ و پاسخ مناسب به اختلالات سایبری منجر شده است. این در حالی است که به‌گفته سردار غلامرضا جلالی، رئیس پدافند غیرعامل در سال گذشته 10حمله سایبری مهم به مراکز حیاتی کشور داشتیم که خنثی‌سازی و از بروز خسارت به زیرساخت‌هایی مانند برق جلوگیری شد.

شکست پشت شکست
حملات سایبری در حالی روی داد که جمهوری اسلامی در حوزه بازدارندگی نظامی و سخت‌افزاری موفق عمل کرده و توطئه دشمنان بارها به در بسته خورده بود. مدت زیادی از عربده‌کشی‌های نظامی آمریکا پس از شهادت سردار سلیمانی و لشکرکشی ناوها و بمب‌افکن‌ها به منطقه نگذشته بود و در آن مقطع، انواع و اقسام تهدیدات در اطراف و اکناف کشور ساری و جاری بود، اما طولی نکشید که ورق برگشت و نه‌تنها متحدان آمریکا، بلکه کاخ سفید نیز به‌دست برتر ایران در مناسبات منطقه‌ای اذعان کردند. فرایند دومینووار عادی‌سازی‌ روابط با کشورهای منطقه کلید خورد و با رفع تحریم‌های نظامی و صادرات تجهیزات ایران در این حوزه، جایگاه کشورمان در بخش نظامی تثبیت شد. در چنین شرایطی، دشمن به فکر تغییر استراتژی خود افتاد تا از زاویه‌ای دیگر ضربه وارد کند؛ غافل از اینکه بازی با کارت سوخته را آغاز کرده است!

تغییر راهبرد از جنگ به تهدیدات سایبری و اقتصادی
به بیان دیگر، بازدارندگی ایران در حوزه دفاعی، دشمن را وادار کرده است تا راهبرد خود را به سمت مادون‌جنگ و فشار حداکثری و همه‌جانبه به‌ویژه در حوزه اقتصادی و سایبری سوق دهد. دشمن با اذعان به شکست فشار حداکثری و همه‌جانبه، اکنون در یک جنگ ترکیبی چندلایه صف‌آرایی کرده است. از رهگذر جنگ شهری و اغتشاشات خیابانی نیز طرفی نبسته و آشوب‌های سال‌های اخیر در  98 و 1401 نیز نتوانست آمال و آرزوهای آنها را تحقق بخشد. علاوه بر این، در پروژه تحریم‌ها به‌منظور کشاندن مردم به کف خیابان‌ها - آنگونه که نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل در دولت ترامپ بیان کرد - موفق نبود و دولت سیزدهم، مجموعه‌ای از اقدامات موازی را در سطح منطقه‌ای و جهانی برای جلوگیری از سایه‌انداختن بیشتر تحریم‌ها بر معیشت مردم روی ریل اجرا قرار داد. با ناامید شدن از این اقدامات، می‌توان نتیجه گرفت که اقدامات ایذایی در بخش سایبری، در حقیقت تلاش‌های بیهوده معاندان برای هدف قراردادن امنیت است و به سیاق گذشته، راه به جایی نخواهد برد. از سوی دیگر، فارغ از اینکه این حملات هربار شکست می‌خورد و دشمنان موفق به وارد کردن ضربه به مراکز حیاتی نمی‌شوند، مردم نیز آنان را ناامید کرده و با صبوری و بی‌تفاوتی به جوسازی‌های رسانه‌های ضد‌انقلاب، با صبر و تحمل در برابر این مشکلات، کمک می‌کنند تا این حملات با مدیریت مسئولان خنثی شود و زندگی به جریان عادی بازگردد.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید