اختلاف میان حامیان صهیونیستها، ائتلاف در جبهه مقاومت
تفرقه در زمین کودککشها
روزنامه صهیونیستی: تعمیق شکافها بین حامیان ما به مرحله بحران رسیده است
بهاره محبی-روزنامهنگار
«تشدید شکافهای داخلی به مرحله بحران رسیده است. درحالیکه صدها هزار سرباز اسرائیلی با حماس و حزبالله میجنگند آخرین چیزی که تلآویو به آن نیاز دارد جنگ یهودی با یهودی است که این روزها شاهدش هستیم.» این بخشی از گزارش هشدارآمیز هفته پیش روزنامه عبریزبان جرزالم پست است که از تقابلهای جریانهای راست و چپ، مذهبی و سکولار، کابینه و سازمانهای اطلاعاتی و گروههای مختلف سیاسی در سرزمینهای اشغالی نوشته است. زمزمههای بروز اختلافات داخلی از زمان تشکیل کابینه تندروی فعلی شنیده میشد اما آنچه این بحران را علنی کرد توییتی بود که بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیمصهیونیستی، چند روز پس از آغاز عملیات طوفان الاقصی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) منتشر و در آن سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی را به بیکفایتی متهم کرد، اقدامی که باعث شد تا موجی از اعتراضها از طرف جریانها و گروههای مختلف سیاسی، مذهبی و نظامی در سرزمینهای اشغالی بلند شود. تارنمای پلیتیکو نوشته، هفتههای پیشرو به یک بازی پایانی بالقوه برای نتانیاهو تبدیل خواهد شد چرا که بسیاری از چهرههای سیاسی او را مسبب و مسئول اشتباه امنیتی فاجعهبارماه گذشته میدانند که منجر به عملیات مقاومت فلسطین علیه اسرائیل در قالب طوفان الاقصی شد.
میدان جنگ کابینه صهیونیستی
اختلافات نخستوزیر و وزیر جنگ: مدتی است که اخبار جسته و گریختهای از تشدید اختلافات نتانیاهو و یوآو گالانت وزیر جنگ رژیمصهیونیستی شنیده میشود. روزنامه یدیعوت آحارانوت با اشاره به بحران اعتماد میان نتانیاهو و گالانت نوشته است که عامل این بحران اختلافات دوطرف بر سر ارزیابیها، طرحها و تصمیمات درخصوص جنگ غزه است. اختلافات در اینباره به حدی بالا گرفته که دوطرف نهتنها از برگزاری کنفرانس خبری مشترک خودداری کردهاند که به نوشته روزنامه اسرائیلهیوم، نتانیاهو دفاتری را که به گالانت در وزارت جنگ اختصاص داده، تعطیل کرده و به همین دلیل گالانت برای دیدار با آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا، در جریان سفر اخیرش به سرزمینهای اشغالی بهدنبال جایی برای این مراسم بوده است.
اختلاف وزرای جنگ و دارایی: اختلافات وزرای دارایی و جنگ رژیمصهیونیستی نیز مدتی است که به تیتر یک رسانههای عبریزبان تبدیل شده است.
گفته شده، بودجه، عامل اصلی این اختلافات است. در شرایطی که وزارت جنگ درخواست کرده تا درآمد مالیاتی تشکیلات خودگردان فلسطین را برای جلوگیری از ناآرامیها در کرانه باختری پرداخت شود، بزالل اسموتریچ وزیر دارایی رژیمصهیونیستی تأکید کرده که اجازه نمیدهد به دشمنان اسرائیل پولی برسد.
اسموتریچ ضمن اشتباه خواندن مواضع گالانت در برابر تشکیلات خودگردان این ایده که تشکیلات خودگردان در سرکوب فلسطینیهای کرانه باختری به تلآویو کمک میکند را رد
کرده است.
تقابل دولت اسرائیل و وزارت دادگستری: روزنامه واشنگتن پست با اشاره به از سرگیری روند محاکمه نتانیاهو به اتهام فساد مالی و سوءاستفاده از قدرت در بحبوحه جنگ غزه مینویسد: ازسرگیری روند محاکمه نتانیاهو توسط یاریو لوین وزیر دادگستری انجام شده و نتانیاهو در میانه جنگ غزه برای حفظ حیات سیاسیاش در میدان دیگری نیز میجنگد. اما واقعیت این است که پایان ماجرا در هر دو جنگ (غزه و حفظ کرسی نخستوزیری) پرمخاطره بهنظر میرسد.
اختلاف بر سر حمله زمینی به غزه: شبکه13 تلویزیون اسرائیل نیز از اختلاف اعضای کابینه امنیتی درباره حمله زمینی به غزه خبر داده است. در این گزارش آمده است که فرماندهان امنیتی خواهان تهاجم گسترده هستند حتی اگر بهای سنگینی در زمینه انهدام تجهیزات یا کشته شدن سربازان داشته باشد. اما سران سیاسی ازجمله نتانیاهو بیشتر تمایل دارند که تهاجم را گسترش ندهند به این دلیل که میدانند بهای آن گزاف خواهد بود. همچنین تعداد زیادی از شهرکنشینان خواستار توقف جنگ و کنارهگیری نتانیاهو هستند
چرا که معتقدند او عامل اصلی شکست جنگ غزه است.
اختلاف دولت و هیأت امور اسرا و مفقودین: رویکرد دولت نتانیاهو در قبال اسرای اسرائیلی و خانوادههای آنان نیز صدای اعتراض بسیاری را در تلآویو بلند کرده است. روزنامه هاآرتص نوشته کهتاکنون شماری از مسئولان بلندپایه در هیأت امور اسرا و مفقودین رژیم صهیونیستی به سبب اختلاف بر سر همکاری با نتانیاهو در زمینه این پرونده، استعفا کردهاند.
خانوادههای اسرای صهیونیست نیز از ابتدای جنگ بارها با تجمع در مقابل اقامتگاه نتانیاهو از او خواستهاند جنگ را متوقف کرده و تمام اسرا را آزاد کند. گفته میشود که نیروهای مقاومت در حال حاضر حدود 200اسیر صهیونیست را در اختیار دارند.
تقابل نتانیاهو با جریان اپوزیسیون
یائیر لاپید: رهبر ائتلاف مخالفان در پارلمان رژیمصهیونیستی نیز بارها با متهم کردن نخستوزیر فعلی رژیمصهیونیستی به نادیده گرفتن وضعیت جنگ غزه گفته نتانیاهو هیچ برنامه سیاسی و حتی تبلیغاتیای برای اداره جنگ ندارد. او با اشاره به اختصاص بودجه به شهرکهای ارتدوکسنشین در راستای تبلیغات انتخاباتی گفته ائتلاف حاکم همچنان به تزریق پول به شهرکها ادامه میدهد، انگار که اصلا جنگی وجود ندارد.
بنیگانتس: اگرچه با آغاز جنگ غزه بنیگانتس در ظاهر اختلافاتش با نتانیاهو را کنار گذاشت و به کابینه جنگ پیوست اما تارنمای پلیتیکو اخیرا در تحلیلی با عنوان «بنی گانتس به لحظه سرنگونی نتانیاهو چشم دوخته» نوشتهکه دشمنیها به قوت خود باقی است و چهرههای سیاسی بسیاری در تلآویو از هماکنون به او چشم دوختهاند تا علیه نتانیاهو دست به اقدام بزنند. در این گزارش با اشاره بهاحتمال ترک کابینه جنگ از سوی گانتس آمده که با این اقدام گفتمان عمومی سیاسی در سرزمینهای اشغالی یکشبه تغییر خواهد کرد.
آویگدور لیبرمن: وزیر جنگ اسبق رژیمصهیونیستی و رهبر حزب اپوزیسیون «اسرائیل خانه ما» نیز از زمان آغاز جنگ غزه بارها رویکرد نتانیاهو در مقابل منتقدان را شرمآور خوانده است. لیبرمن در یکی از این اظهارنظرهایش در شبکههای اجتماعی نوشته: «نتانیاهو بهطور بیشرمانهای قصد شنیدن یا دیدن یا دانستن نظرات مخالف و مخالفان را ندارد. او مسئول شکست و غافلگیری در جنگ اخیر است و باید از قدرت کنارهگیری کند.»
ایهود باراک: نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی نیز در هفتههای گذشته بارها تأکیدکرده است که همتای کنونی او، صلاحیت رهبری ندارد؛ زیرا شکست سختی از حماس خورده و باید برکنار شود. ایهود باراک ضمن حمله به سیاستهای نتانیاهو در جنگ غزه گفته کنترل مجدد غزه میتواند این رژیم را وارد جنگهایی کند که سالها طول خواهد کشید. کما اینکه باعث بحرانهای متعددی با دولت آمریکا خواهد شد و مخاطرات زیادی برای روابط تلآویو با مصر و اردن و عادیسازی روابط با عربستان به همراه خواهد داشت.
اختلاف تلآویو با متحدان
آمریکا: در کنار اختلافات داخلی، پایگاه خبری عبریزبان والا با اشاره به بالا گرفتن اختلافات واشنگتن و تلآویو نوشته که آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا، به اعضای کابینه جنگ اسرائیل هشدار داده که طولانیشدن جنگ در غزه فشارها بر رژیمصهیونیستی و آمریکا را افزایش خواهد داد. علاوه بر این، سناریوهای احتمالی برای آینده غزه نیز ازجمله مواردی است که باعث شده تا اختلافات واشنگتن و تلآویو بالا بگیرد. رسانههای آمریکایی گزارش دادهاند که دولت نتانیاهو قویا با طرح واشنگتن برای سپردن کنترل نوار غزه به یک گروه سوم مخالف است.
اروپا: گذشته از انتقادات گسترده ضدصهیونیستی در آمریکای لاتین و کشورهای مسلمان، روابط تلآویو با برخی از کشورهای اروپایی نیز دستخوش بحران شده است. شبکه فرانس۲۴ گزارش داده که نخستوزیران بلژیک و اسپانیا آشکارا خواستار توقف کشتار و ویرانی در غزه هستند و اعتمادی به اسرائیل ندارند. حتی برخی از متحدان اروپایی تلآویو چون فرانسه نیز بهطور دوپهلو زبان به انتقاد گشوده و تأکید کردهاند که جنایات غزه باید متوقف شود.
اتحاد در جبهه مقاومت
در شرایطی که صدای شکستن و چند پاره شدن تشکیلات سیاسی رژیم صهیونیستی بیش از پیش بلند شده، در جبهه مقاومت گروههای مقاومت فلسطینی، حزبالله لبنان، انصارالله یمن و گروههای مقاومت در عراق منسجمتر از همیشه ظاهر شده و حملات هدفمندی را نهتنها علیه رژیم صهیونیستی بلکه علیه متحدان کلیدی آن یعنی آمریکا در منطقه ترتیب میدهند.
با گذشت بیش از 2ماه از حملات غیرانسانی رژیم صهیونیستی به نوار غزه نهتنها از دامنه حمایت فلسطینیها از جنبش مقاومت اسلامی (حماس) کاسته نشده که گروهها و جریانهای دیگر نیز از لبنان و یمن و سوریه گرفته تا عراق جبهه واحدی را در برابر صهیونیستها و متحد کلیدی آن یعنی آمریکا تشکیل دادهاند. همین هفته گذشته بود که انصارالله یمن به 2 کشتی اسرائیلی در دریای سرخ حمله کرد و نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه هدف موشکها و پهپادهای نیروهای مقاومت قرار گرفتند. خبرگزاری آناتولی نیز دیروز (چهارشنبه) با انتشار اطلاعیهای از حمله به ۴مرکز نظامی ارتش رژیمصهیونیستی خبر داد.