برچسبی که نمیچسبد!
علی ترابی؛ دبیر گروه سیاسی
یکبار دیگر خبر فسادی بزرگ جامعه را تحتتأثیر خود قرار داد؛ مبلغ هنگفت 3میلیارد دلار هر ذهنی را معطوف بهخود میکند که مگر نیاز کشور در حوزه چای چقدر است که تنها سهم یک شرکت این میزان تخصیص ارز باشد. البته در مذمت فساد در هر زمانی که رخ دهد شکی نیست اما شایسته است به چند نکته مهم درباره خبر فساد شرکت چای دبش توجه کرد.
اول، اینکه نحوه مواجهه با فساد باید مورد توجه قرار گیرد؛ اینکه حکومت و دستگاه اجرایی کشور چگونه با فساد برخورد میکند؟ آیا خود سعی دارد با چشمپوشی و عبور از کنار دستدرازی به بیتالمال عبور کند یا بیم انگخوردن و شاید در مظان اتهام قرارگرفتن را بهجان میخرد و دست شیاد را از جیب مردم کوتاه میکند؟
دولت سیزدهم در این دو سال و چندماه نشان داده که همواره راه دوم را انتخاب میکند و همت خود را صرف کشف و مقابله با فساد میکند.
دوم، درخصوص فساد چای دبش و پرونده تخصیص عجیب ارز به این کارخانه، دستور پیگیری ویژه از سوی معاون اول دولت صادر شده و دست بر قضا وزارت اطلاعات بهعنوان ضابط وارد کار شده و فرایند مقابله با فساد را پیگیری کرده است.
سوم، از آغاز بهکار دولت فعلی و حتی در ایام انتخابات، سیدابراهیم رئیسی از گشت ارشاد مدیران سخن گفت و غلامحسین محسنی اژهای در کسوت رئیس دستگاه قضا از سوتزنی و افشای فساد حمایت کرد.
خبر بازداشت مدیرعامل شرکت چای دبش و تعدادی از مسئولان و مدیران در ماجرای این فساد 3 میلیارددلاری، از همین جنس بود و مصداقی دیگر بر فعالیت گشت ارشاد مسئولان در دولت سیزدهم؛ رویکردی که پیش از این حتی برخی از وزرا را هم از قطار دولت پیاده کرده بود.
چهارم، در این میان برخی افراد که پیشتر در برابر برخی فسادهایی که در زمان زمامداری دوستانشان برملا میشد سکوت میکردند، امروز در نقش دایه دلسوزتر از مادر سعی دارند خود را دلسوز خزانه بیتالمال نشان دهند. مسلما حافظه مردم ایران برخلاف تصور آنها اینقدر محدود نیست که ماجرای واردات سنگپا با ارز دولتی را فراموش کرده باشد. برخی افراد که سعی دارند اذهان عمومی را منحرف کنند تا کسی نسبت به زمان وقوع فساد چای دبش سؤال نکند و نگوید چرا در کنار تخصیص ارز چای مورد نیاز کشور برای 2سالونیم، 7ماه هم انحصار واردات به این شرکت واگذار شد، به این سؤال نماینده مجلس در سال97 پاسخ دهند که تخصیص ارز دولتی برای واردات 13هزار کیلو سنگپا برای چه بوده است.
پنجم، کشف فساد و قطع ید سارقان بیتالمال قطعا اتفاق مثبتی است اما جنجالسازی و ایجاد حاشیه برای دولت شاید یک علت دیگر هم داشته باشد؛ اینکه برخی ممکن است در هراس باشند که مبادا فسادهای دیگری مربوط به دوره دوستانشان برملا و کار برایشان از این هم سختتر شود.