دروغ بزرگ درخت فروشی
رئیس سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران: مدیریت شهری در پی کسب درآمد از قطع درختان نیست
زینب زینالزاده-روزنامهنگار
منتقدان دوره ششم مدیریت شهری، فضای سبز تهران را تبدیل به پیکان کرده و مدام به سمت شهرداری تهران نشانه میروند. اخیرا هم موضوع کسب درآمد از جرایم قطع درختان را مطرح کردهاند و عنوان میشود: «شهرداری تهران در این دوره بیش از یکهزار میلیارد تومان درآمد پایدار از محل جرایم قطع اشجار کسب کرده است.» براساس قانون حفظ و گسترش فضای سبز، این ادعا صحت ندارد و شهرداری براساس مصوبه شورای شهر تهران نمیتواند از جرایم قطع اشجار درآمد پایدار کسب و آن را در موضوعات دیگری هزینه کند؛ چراکه جرایم قطع اشجار براساس تشخیص کمیسیون ماده 7باید صرف توسعه و حفظ فضای سبز شود. علیمحمد مختاری، مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران در گفتوگو با همشهری با رد هجمههای وارده و کسب درآمد پایدار از محل جرایم قطع اشجار، توضیحاتی داده که بیانگر اصل ماجراست.
افزایش وصول جرایم قطع درختان
وصول عوارض قطع درختان در این دوره (1400تا شهریور 1402) حدود هزار و 134میلیارد تومان است. اعداد و ارقام رشد 95درصدی را نشان میدهد؛ درحالیکه دوره پنجم تنها شاهد رشد 20درصدی بودیم. این گفتههای منتقدانی است که همچنان درخت و فضای سبز بهانهشان برای حمله به مدیریت شهری دوره ششم است؛ البته در این میان محل هزینه عوارض را هم نقد کرده ومدعی هستند که شهرداری تهران درصدد کسب درآمد پایدار از عوارض قطع اشجار است و تاکنون (با گذشت حدود 2سال) هنوز اقدامی در راستای توسعه فضای سبز تهران از سوی مدیریت شهری صورت نگرفته و اظهارنظرها مصداقهای واقعی ندارند. امامدیرعامل سازمان فضای سبز و بوستانهای شهر تهران با رد این اظهارنظرها به صراحت میگوید: «این موارد دروغپردازی است؛ چراکه شهرداری تهران در این دوره برنامهای جز حفظ و توسعه و گسترش فضای سبز پایتخت و تامین و افزایش سرانه فضای سبز در مناطق کمبرخوردار ندارد.»
توجه ویژه به6منطقه تهران
میزان عوارض حاصل از خشک یا قطع درختان و محل واریز این جرایم، توسط شورای شهر تهران تعیین شده است و شهرداری تهران خلاف مصوبه شورای شهر عمل نکرده و نمیکند. علیمحمد مختاری با بیان این مطلب تأکید میکند: «در تهران 16منطقه دارای سرانه فضای سبز استاندارد (15تا 16مترمربع به ازای هر نفر) و در برخی از موارد بیش از میزان استاندارد است، اما در 6منطقه کمبرخوردار (8، 9، 10، 11، 12و17) سرانه فضای سبز کمتر از 10مترمربع است؛ به همین دلیل شهرداری تهران تامین سرانه فضای سبز در این مناطق را با اولویت پیگیری میکند و از اینرو جرایم قطع اشجار با هدف تامین سرانه فضای سبز در 6منطقه کمبرخوردار هزینه میشود.» بهگفته این مقام مسئول، تاکنون حدود 87باغ و زمین مشجر و... با هدف احیای فضای سبز و تبدیل به بوستان عمومی، تملک شده است.
تأمین سرانهها با دستور شهردار
براساس دستور علیرضا زاکانی، شهردار تهران موضوع تامین و افزایش سرانه فضای سبز در مناطق کمبرخوردار باید سالانه پیگیری شود. مدیرعامل سازمان فضای سبز و بوستانهای شهر تهران با بیان این مطلب میگوید: «در این دوره مدیریت شهری حدود یکمیلیون و 126هزار و 358مترمربع فضای سبز در مناطق کمبرخوردار تملک شده که این کار با هزینه بیش از هزار میلیارد تومان صورت گرفته است؛ بهعنوان مثال میتوان به باغ نظر در منطقه 10و بوستان باغ سبزی در منطقه 17و... اشاره کرد؛ بنابراین این اعداد و ارقام و اقدامات نشان میدهد که مدیریت شهری و بهویژه شهردار تهران اهتمام ویژهای برای توسعه فضای سبز پایتخت دارد و اظهارنظر منتقدان دروغی بیش نیست.»
برخورد با متخلفان در چارچوب قانون
هیچ شهروند و ارگانی اجازه قطع درختان را ندارد و درصورت بروز تخلف در این حوزه در چارچوب قانون با متخلفان برخورد میشود. مختاری این مطلب را میگوید و ادامه میدهد: «در خیابان ولیعصر شاهد قطع چند اصله درخت با بن بالا بودیم که مدیریت شهری به موضوع ورود کرد و با پیگیری از سوی مراجع قضایی با متخلفان برخورد و جریمه برایشان تعیین شد.» تصمیمگیری درخصوص جابهجایی یا قطع درختان خشکیده و آسیبدیده در کمیسیون ماده 7صورت میگیرد.