
خودروسازان وارد سامانه یکپارچه میشوند؟

داستان فروش خودروهای صفر به مرحلهای کلافهکننده رسیده؛ یک روز یک شرکت خودروسازی از فرایند عرضه محصولاتاش از سامانه یکپارچه خارج میشود و روزی دیگر تعدادی از محصولات یک خودروساز در این سامانه باقی میماند و همین بلاتکلیفی خریداران را دچار سردرگمی کرده و مشخص نیست چه زمانی این معما حل خواهد شد. اما اصل ماجرا چیست؟
به گزارش همشهری، منوچهر منطقی که روزگاری خودش مدیریت شرکت ایرانخودرو را برعهده داشته و حالا بر صندلی معاونت حملونقل وزیر صمت تکیه زده با بیان اینکه عرضه بعدی ایرانخودرو و سایپا در سامانه یکپارچه منوط به کوتاهشدن صف نوبتدهی تحویل خودرو و تحویل به متقاضیان ثبتنامکننده است، میگوید: هر دو خودروساز، محصولاتشان را تا پایان 1403در سامانه یکپارچه برای فروش، نوبتدهی کردهاند. او درباره نحوه عرضه خودرو در سامانه یکپارچه و زمان بازگشایی نوبت بعدی سامانه یکپارچه خودرو، اظهار داشت: درخصوص عرضه خودرو، در مرحله اول و دوم خودروسازان ظرفیتشان را اعلام و براساس این ظرفیت، عرضه خودرو در سامانه یکپارچه انجام شد، متقاضیان در نوبت تحویل خودرو قرار گرفتند و در حال حاضر عرضه خودرو در سامانه یکپارچه براساس افزایش ظرفیت صورت میگیرد. حال سؤال اینجاست که زمان بعدی عرضه محصولات ایرانخودرو و سایپا کی خواهد بود و چه زمانی قفل ایجاد شده بازخواهد شد؟ منطقی توضیح میدهد: با توجه به ظرفیتهای موجود خودروسازان اگر الان عرضه خودرو برای مرحله بعد صورت گیرد، تعداد بیشتری در نوبت تحویل قرار میگیرند و بهعبارتی صف طولانیتری تشکیل میشود و ممکن است نوبتهای تحویل به زمان دورتری موکول شود.
با این حساب متقاضیان خرید خودرو از سایپا و ایرانخودرو تا اطلاع ثانوی باید در صف انتظار باشند چرا که معاون صنایع حملونقل وزارت صمت میافزاید: براساس تجربهای که از عرضههای یکپارچه در سامانه خودرو داشتیم، متقاضیان خرید خودرو که نوبت تحویل خودروهایشان در سال دوم قرار گرفته است، نگرانیهای زیادی دارند بنابراین با توجه به این بازخوردها، تصمیم گرفتهایم تا برای عرضههای بعدی منتظر بمانیم تا صف نوبتدهی تحویل خودرو کوتاهتر شود.
قیمتگذاری دستوری بازار خودرو را از وضع منطقی و شفاف دور کرده و همچنان صف به قوت خود باقی است و منوچهرمنطقی هم تأیید میکند که قطعا قرار گرفتن در یک نوبت یک یا 2ساله برای خرید خودرو مطلوب مشتریان نیست بنابراین سیاست ما هم پاسخگویی به صف ایجاد شده برای خرید خودرو است و نکته مهم این است که اگر عرضه خودرو به اندازه کافی صورت گیرد آن وقت دیگر نیازی به این صفها و نوبتدهیها هم نیست.
او افزود: 2خودروساز بزرگ محصولاتشان را تا پایان 1403در سامانه یکپارچه برای فروش، نوبتدهی کردهاند و برای اینکه این نوبتدهی را تمدید کنند باید به این نوبتها پاسخ دهند و ظرفیت آینده را محاسبه کنند و بر مبنای آن عرضه بالا داشته باشند. با این توضیح منطقی بعید است که با مداخله در قیمتگذاری بازار خودرو، صف انتظار کوتاهتر شود و البته خودروسازان هم برای اینکه جلوی ضرر قیمتگذاری را بگیرند سیاست آپشنگذاریهای خاص را برای محصولاتشان در پیش گرفتهاند و شورای رقابت هم هرچند قیمتها را تغییر میدهد اما مشکل حل نمیشود.