• پنج شنبه 18 اردیبهشت 1404
  • الْخَمِيس 10 ذی القعده 1446
  • 2025 May 08
سه شنبه 16 آبان 1402
کد مطلب : 208349
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/nZV0Y
+
-

ضد‌زلزله با سقف برگ خرمایی

گرینویچ
ضد‌زلزله با سقف برگ خرمایی

مهتاب خسروشاهی

بلایای طبیعی، کابوس زندگی انسان است و این مسئله برای کشورهایی مانند کشور ما که زندگی در آن روی گسل‌ها بنا شده، پررنگ‌تر است. بنابراین بسیاری از پژوهشگران در تلاش یافتن راهکارهایی برای مقاوم‌سازی خانه‌ها و زندگی بشر در مقابل زلزله هستند. به‌تازگی گروهی تحقیقاتی در کشور گواتمالا، طی 26ساعت خانه‌ای سه‌بعدی را طراحی‌ کرده‌اند که می‌تواند در برابر زلزله‌ای به قدرت 9ریشتر مقاومت کند. این خانه که با چاپگر سه‌بعدی ساخته شده، کاملا ضد‌زلزله و نویدبخش آمار مرگ‌ومیر کمتر در کشورهای زلزله‌خیز است. گرچه این نخستین بار نیست که خانه‌ای سه‌بعدی با قابلیت ضد‌زلزله ساخته می‌شود؛ با این حال گروه سازنده این خانه معتقدند ویژگی‌های موجود در ساختار این خانه، برای ساختمان‌های بلندمرتبه هم قابل اجراست.
دیوارهای ارگانیک ساخته‌شده با چاپگر، با روش‌های سنتی ساخت خانه در این منطقه تلفیق شده است؛ مانند استفاده از برگ درخت خرما برای سقف. سازندگان این خانه عقیده دارند می‌توان از سازه‌هایی شبیه به برگ درخت خرما برای ساخت ساختمان‌های شهری استفاده کرد؛ سازه‌های سبک و مقاوم که به لحاظ وزن و ساختار در مقابل زلزله مقاوم باشند.
این خانه 49مترمربع است که پرینترهای سه‌بعدی آن مربوط به شرکت COBOD International است. شرکت معماری دانمارکی 3DCP Group نیز شرکت موردنظر را برای ساخت و طراحی این پروژه همراهی کرده است. این خانه که از دیوارهایی به ارتفاع 3متر ساخته شده، در 26ساعت طراحی و در مدت یک هفته ساخته شده است. این معماری براساس اشکال ارگانیک است؛ چرا که در غیراین صورت هزینه ساخت آن بالا می‌رفت. در واقع ساخت آن با بلوک بتونی و مصالح ساختمانی رایج منطقه نیز هزینه‌بر بود. اگر به نقشه این خانه دقیق نگاه شود، دیوارهای آن طوری طراحی‌ شده‌اند که شبیه پنجه جگوار است. این شکل طراحی خانه در خانه‌های گواتمالا رایج است. سقف ساخته شده از برگ خرما یادآور
« پالاپاها»- خانه‌هایی با سقف کاهگلی- است که در سراسر آمریکای مرکزی یافت می‌شود. این نوع سقف ارزان بوده و از نظر حرارتی مانند عایق عمل می‌کند. انعطاف‌پذیربودن این مواد آنها را برای مناطق زلزله‌خیز مناسب کرده است.
اما درباره خانه‌های سه‌بعدی، نور مستقیم خورشید و حرارت بالای 40درجه سانتی‌گراد آسیب‌رسان بوده و آنها را مستعد ترک‌خوردن می‌کند. باران نیز آسیب دیگری است. این خانه‌ها گرچه در شهرهایی مانند کپنهاگ- پایتخت دانمارک به‌عنوان خانه و مدرسه مورد استفاده قرارمی‌گیرند یا در اوکراین در بحبوحه جنگ برپا شده و استفاده شدند، اما باید موارد آسیب زننده به آنها برطرف شود. با این حال استفاده از این خانه‌ها نور امیدی است برای حفظ سلامت انسان‌ها در برابر زلزله و کاهش میزان تولید گازهای گلخانه‌ای، به این دلیل که صنعت ساخت و ساز، 40درصد از منابع مادی جهان را استفاده کرده و مسئول تولید 38درصد از گازهای گلخانه‌ای است. علاوه براین تولید بلوک‌های بتونی مسئول تولید 8درصد از گازهای گلخانه‌ای و به‌دلیل سنگینی، عامل اصلی آسیب به بدن انسان در زمان زلزله است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید
در همینه زمینه :