جشن سرخ در نارنجی پاییز
ماه مهر که به نیمه میرسد، وقت چیدن انارهاست که کمر درختان را خم کردهاند. آخرهایماه هم وقت جشن انار است در خیلی از روستاهای کشور. برداشت انار هم، مثل برداشت هر محصول دیگری طبق رسم و رسوم گذشتگان و برای شکرگزاری، جشن دارد و در بسیاری از شهرها جشن انار با فاصله زمانی کوتاهی از برداشت برگزار میشود تا روستاییها بتوانند محصولات خود را در این جشن به فروش برسانند. مردم روستا در این روز لباسهای محلی میپوشند، به یکدیگر تبریک میگویند و برای برداشت محصول باغها، با هم همراه میشوند. این روزها مثل هر سال وقت حیات جشن انار است در استانهای مختلف. از کردستان بگیر تا گیلان، مردم برای این جشن خودشان را آماده میکنند.
* * *
ترش، شیرین، آبدار، سنگین، کوچک، پوست صاف، شفاف، نازک و بدون ترک... همه خصوصیاتیاند که درباره کیفیت انار میگویند. انار ساوه شیرین است، پوستی نازک و ماندگاری زیادی دارد. انار نیزار قم دانهدرشت و دیررس است و طعمی ملس دارد. انار فردوس خراسان نسبت به سایر انواع انار قند مفید بیشتری دارد و برای درمان مسمومیت کبد مفید است. انار شیرین یزد با دانههای سفید و صورتیاش از انار فردوس هم شیرینتر است. انار خفر شیراز دانه سفید و شیرین است و در ایران بهخاطر سرخ نبودنش ارزان قیمت است، اما در کشورهای اروپایی طرفداران زیادی دارد و با قیمت بیشتری به فروش میرسد. انار فیروزکوه دانهدرشت و آبدار است، طعمی ملس و پوستی ضخیم دارد و بهترین انتخاب برای آبلمبو کردن است. همه این خصوصیات در جشن انار عنوان میشود تا باغداران فروش بهتری داشته باشند.
شیراز، یزد، کاشان، منطقه اورامانات، ساوه، پاوه، رودبار و حتی قزوین نیز هر سال با برگزاری جشنواره انار، شکرگزار این نعمت هستند.
این روزها برداشت انار، به رسم هر سال و در هفته آخرماه مهر، در روستای «انبوه رودبار» که در دل کوه و کنار رودخانهای پر آب قرار دارد در حال برگزاری است. در این مراسم ابتدا مردم محصول باغات را برداشت میکنند و بعد از پایان، اداره کل میراث فرهنگی استان گیلان با برپایی «جشن انار» کمک میکند تا با حضور بازدیدکنندگان در روستا، محصول باغات انار کشاورزان، بدون هیچ واسطهای به فروش برسد.