بانک مرکزی از صدور رأی دیوان عالی لوکزامبورگ به نفع ایران خبر داد و اعلام کرد با این رأی موانع قضایی برای دسترسی به معادل 1.7میلیارد دلار از داراییهای ارزی این بانک برطرف شد. آیا دسترسی ایران به این دلارها باعث بازتر شدن دست بانک مرکزی برای حفظ ثبات در بازار ارز خواهد شد؟
به گزارش همشهری، اموال و دارایی ارزی بانک مرکزی ایران نزد مؤسسه کلیراستریم لوکزامبورگ در سال ۲۰۲۰ با شکایت برخی از اتباع آمریکایی توقیف شده بود که با اعتراض و پیگیریهای حقوقی ایران باعث شد تا دیوان عالی کشور لوکزامبورگ اعتراض و دلایل بانک مرکزی را بپذیرد و رأی قبلی دادگاه این کشور را نقض کند.
9شهریور سال 1399بود که امیرحسین طیبی فرد، معاون حقوقی وقت بانک مرکزی فاش کرد که آمریکاییها باتوجه به شکستهای چندباره حقوقی در لوکزامبورگ، با طرح دادخواست نزد دادگاههای آمریکا، در تلاش برای الزام مؤسسه «کلیراستریم» لوکزامبورگ به انتقال وجوه به آمریکا هستند، اما همچنان پیگیریهای حقوقی جدی بانک مرکزی و دولت برای آزادسازی این 1.7میلیارد دلار از داراییهای مسدود شده کشور، در جریان است.
او با بیان اینکه تاکنون آمریکاییها اقدامات قضایی متعددی را بهمنظور توقیف این وجوه در لوکزامبورگ انجام دادهاند، تأکید کرد: با اقدامات و پیگیریهای حقوقی متقابل ایران که طی چند سال اخیر با هماهنگی مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاستجمهوری انجام شده، آمریکاییها موفق به توقیف و مصادره آن نشدهاند.
حالا و پس از گذشت 3سال بانک مرکزی با اعلام رسمی آزادشدن دلارهای ایران خبر داد: بخش دیگری از منابع ارزی ایران به ارزش ۱.۷ میلیارد دلار در دسترس بانک مرکزی قرار گرفته تا برای اهداف و نیازهای مورد نظر استفاده شود.
پس از آزادشدن 5.5میلیارد یورو از منابع ارزی ایران که تحت فشار آمریکا در بانکهای کرهای بلوکه شده بود، حالا با آزادشدن 1.7میلیارد دلار دیگر انتظار میرود دست بانک مرکزی بهعنوان بازارساز برای حفظ ثبات ارزی بازتر شود. این درحالی استکه برخی منابع خبری از احتمال دسترسی زودهنگام ایران به منابع ارزیاش در بانک تجارت عراق حکایت میکنند.
داستان یک آزادی
7فروردین 1398رئیسکل وقت بانک مرکزی از لغو حکم توقیف ۱.۷میلیارد دلار از داراییهای این بانک خبر داد و اعلام کرد: خبر خوبی از همکاران حقوقیام دریافت کردم. خبر کوتاه اما بسیار مهم بود. جمهوری اسلامی ایران به یک پیروزی مهم حقوقی دیگر در مقابل آمریکا دست یافت و درپی شکایت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و همکاری وزارت امورخارجه، معاونت حقوقی ریاستجمهوری و مرکز حقوقی ریاستجمهوری و دفاعیات حقوقدانان ایرانی، حکم توقیف 1.7میلیارد دلار از داراییهای بانک مرکزی در دادگاه لوکزامبورگ لغو شد. اکنون بهنظر میرسد این پرونده بسته شده و دیگر آمریکاییها بهانهای برای دستبرد زدن به دلارهای ایران ندارند.
انتظار ثبات بازار ارز
محمدرضا دشتی اردکانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، با اشاره به برطرف شدن موانع قضایی برای دسترسی به یک میلیارد و
۷۰۰ میلیون دلار از داراییهای ارزی بانک مرکزی در لوکزامبورگ گفت: در سایه دیپلماسی فعال دولت سیزدهم و بانک مرکزی شاهد آزادسازی داراییهای بلوکه شده ایران در کشورهای مختلف هستیم که میتواند تأثیر مثبتی در بازار ارز داشته باشد. مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین هم در مورد اثر آزادسازی منابع ارزی ایران، میگوید: منابع آزاد شده در اختیار بانک مرکزی قرار میگیرد؛ بنابراین در این شرایط بانک مرکزی که نقش تنظیمگری در بازار ارز دارد از قدرت مانور بیشتری برای اعمال سیاستهای مناسب ارزی برخوردار میشود که نمونه آن اتخاذ سیاست تثبیت است.
مکث
دسترسی ایران به 18/4 میلیارد دلار
با آزاد شدن منابع ۱.۷ میلیارد دلاری ایران در لوکزامبورگ، ایران در ماههای گذشته به ۱۸.۴ میلیارد دلار از منابعش در کشورهای مختلف و صندوق بینالملی پول دسترسی پیدا کرده است. انتظار میرود با آزادسازی ارزهای بلوکه شده در ترکیه و ژاپن این رقم به بیش از ۲۵میلیارد دلار برسد. پیش از این رئیسکل بانک مرکزی گفته بود: منابع ارزی بلوکه شده با رقم بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار در خارج از کشور ناشی از تحریمهای ظالمانه وجود دارد که با کمک دستگاه دیپلماسی دسترسی به بخشی از این منابع امکانپذیر شده است و بهزودی شاهد آثار آن بر اقتصاد کشور خواهیم بود.
یکشنبه 16 مهر 1402
کد مطلب :
205055
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/wjxOg
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved