• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
پنج شنبه 13 مهر 1402
کد مطلب : 204712
+
-

پیگرد قضایی در انتظار قاچاقچیان کوسه‌ها و سفره‌ماهیان

رئیس گروه بیولوژی دریا در سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: حدود ۴۴گونه تاکسون از سفره‌ماهیان و کوسه‌ماهیان برای نخستین‌بار در فهرست ملی گونه‌های جانوران وحشی مشمول قانون شکار و صید ذکر شده است و این اقدام راه را برای برخورد با قاچاقچیان این گونه‌ها هموار می‌کند.
مهتاب شجاعی به ایسنا گفت: ایران از نظر تنوع زیستی به‌ویژه از نظر تنوع گونه‌های آبزیان از نقاط داغ جهانی محسوب می‌شود. معاونت محیط‌زیست دریایی متولی حفاظت از تاکسون‌ها (آ‌رایه‌‌بندی) یا تنوع گونه‌ای ساحلی و دریایی ازجمله پستانداران دریایی مثل دلفین‌ها و نهنگ‌ها، فک خزری، خزندگان دریایی مثل لاک‌پشت‌های دریایی، مارهای دریایی، گونه‌های مرجانی، انواع اکوسیستم‌های حساس، سخت‌پوستان، نرم‌تنان و علف‌های دریایی و حرّ است.
وی افزود: کاهش تنوع زیستی در دنیا به‌طور عمده ناشی از فعالیت‌های انسانی مثل تخریب زیستگاه‌ها، برداشت بی‌رویه بر اثر صید و شکار، گردشگری، آلودگی‌ها و حتی تغییر اقلیم است. اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) برای حفاظت، نظارت و مدیریت بهتر گونه‌ها یک چارچوب جهانی تعریف کرده و ۹گروه را درنظر گرفته است که شامل گونه‌های منقرض‌شده، منقرض‌شده در طبیعت، در معرض انقراض، در معرض خطر، آسیب‌پذیر، در آستانه تهدید، کمترین نگرانی، اطلاعات کم و بررسی‌نشده می‌شود.
رئیس گروه بیولوژی دریا در سازمان حفاظت محیط‌زیست با بیان اینکه دریای خزر آبزیان متنوعی دارد، گفت: ازجمله این آبزیان می‌توان به انواع کپورماهیان و گاوماهیان اشاره کرد که از نظر تعداد و جنس متنوع‌ترین هستند. با درنظر‌گرفتن ماهیان غیربومی در خزر حدود ۵۳جنس، ۷۲گونه، متعلق به ۱۸خانواده و ۱۰راسته را شناسایی کرده‌ایم. ۲۴درصد این گونه‌ها انحصاری دریای خزر و بیشتر آنها از خانواده گاو‌ماهیان هستند. ماهیان خاویاری و فک خزری هم از ظرفیت‌های مهم و ارزشمند دریای خزر به شمار می‌روند.
وی ادامه داد: در جنوب کشور نیز گونه‌های متنوع گیاهی و جانوری وجود دارد که شامل 5گونه از 7گونه لاک‌پشت دریایی، ۱۶گونه پستاندار دریایی، ۱۲۶گونه مرجان سخت، ۳۰گونه مرجان نرم، 4گونه علف دریایی، کوسه‌ماهیان و سفره‌ماهیان می‌شود، بنابراین ظرفیت بسیار غنی و ارزشمندی از تنوع زیستی در جنوب کشور داریم.
شجاعی با بیان اینکه معاونت محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست در جهت حفاظت و مدیریت این گونه‌ها اقداماتی در سال‌های اخیر کرده است، گفت: خرداد‌ماه امسال در آخرین اصلاحیه مصوبه ۱۶۸ شورای‌عالی حفاظت محیط‌زیست براساس معیارهای ملی و شاخص‌ها حدود ۴۴گونه تاکسون از سفره‌ماهیان و کوسه‌ماهیان را برای نخستین‌بار در فهرست ملی گونه‌های جانوران وحشی مشمول قانون شکار و صید وارد کردیم و در ‌ روزنامه رسمی آگهی شده است.
وی با بیان اینکه فهرست ملی گونه‌های جانوران وحشی مشمول قانون شکار و صید مربوط به سال۷۸ بود، گفت: 2سال قبل بخش مهره‌داران به‌روزرسانی شد ولی امسال این فهرست را درباره کوسه‌ماهیان و سفره‌ماهیان با تأکید بر آبزیان دریایی بازنگری و در جلسه با متخصصان براساس معیارهای ملی آن را به‌روز‌رسانی کردیم.
رئیس گروه بیولوژی دریا در سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به اینکه در جنوب کشور سفره‌ماهیان و کوسه‌ماهیان قاچاق می‌شوند، گفت: یکی دو سال قبل 8 هزارقطعه از کوسه‌ماهیان و وال‌ها در سردخانه چابهار کشف شد ولی در برخورد قضایی با این موضوع خیلی با چالش مواجه بودند، چون این گونه‌ها در قانون و فهرست ملی ذکر نشده بود اما با اقدامی که امسال انجام شد، پیگیری‌های قضایی متخلفان برای ما بسیار آسان‌تر شده است. درواقع این کار باعث حفاظت بیشتر از گونه‌ها می‌شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید