بعد از زمین، هوا و دریا چندین سال است که فضا در کنار حوزه سایبری به حوزههای دیگر رقابت کشورها تبدیل شده است. اما در تحولی جدید دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا دستوری جنجالی صادر کرده و به وزارت دفاع این کشور تأکید کرده که یک نیروی فضایی بهعنوان شاخه ششم ارتش راه بیندازد. بهگزارش همشهری هماکنون ارتش آمریکا از 5 شاخه نیروی زمینی، نیروی هوایی، نیروی دریایی، تفنگداران دریایی و نگهبانان ساحلی تشکیل میشود. ترامپ که پیش از این دکترین جدید فضایی را برای ناسا تعیین کرده و به این سازمان مأموریت داده که همه تلاشهای خود را برای رسیدن به مریخ وماه متمرکز کند حالا میخواهد قدرت نظامی را وارد فضا کند. رئیسجمهور آمریکا قول داده که دولتش «آمریکاییها را به ماه برمیگرداند» و در نهایت هم به کره مریخ انسان خواهد فرستاد.
از نظر رئیسجمهور آمریکا آینده روشنی در انتظار برنامه فضایی آمریکاست و او امیدوار است که نیروی فضایی آمریکا بتواند تلاشهای آمریکا را در زمینه اقدامات فضایی بهبود بخشد. اهداف اصلی این نیرو، شامل بازگشت بهماه و قدمگذاشتن روی سطح مریخ میشود. پیش از این ترامپ اعلام کرده بود که قصد دارد نیروی فضایی ارتش آمریکا را برای شرکت در جنگهای فرازمینی تشکیل دهد. به باور وی ابر قدرتهایی نظیر چین، روسیه و آمریکا، آنقدر قدرتمند شدهاند که بهدنبال دفع خطرات احتمالی حتی از فضا هستند.
مسئله تشکیل نیروی فضایی در آمریکا ماجرایی جدید نیست. پیش از ترامپ هم یکبار دونالد رامسفلد، وزیر دفاع آمریکا، در سال۲۰۰۰ از چنین ایدهای حرف زده بود.
بهطور کلی جنگ فضایی جنگی است که در فضای بیرونی (خارج از جو یا اتمسفر کره زمین) صورت میگیرد و معمولا در آن از موشکهای زمین به هوا یا هوا به هوا، برای از بین بردن ماهوارهها استفاده میشود. در جنگهای فضایی ماهوارههای جاسوسی و نظامی و نظارتی، از بین میروند. آمریکا سازمانی به نام فرماندهی فضایی برای مقابله با اینگونه حملات و انجام عملیاتهای فضایی داشت که در سال۲۰۰۲ با سازمان فرماندهی راهبردی ایالات متحده ادغام شد. گزارشهایی طی سالهای اخیر منتشر شده که نشان میدهد روسیه و چین در حال توسعه سریعتر جنگافزارهای فضایی هستند که در سالهای آتی قابل بهرهبرداری خواهند بود.
فناوری جنگافزارهای ضدماهواره ماجرایی جدید نیست. اتحاد جماهیر شوروی در سال۱۹۶۱ پژوهشها و آزمایشهای خود را روی پروژهای به نام Istrebitel Sputnik آغاز کرد. «ماهواره جنگی» که دانشمندان روسی در قالب این پروژه سرگرم کار روی آن بودند، باید به هدف خود در مدار زمین نزدیک شده و سپس بهصورت ابری از گلوله منفجر میشد. اما در سالهای اخیر فناوریهای نظامی برای نبرد در فضا پیشرفتهای چشمگیری داشته است. کارشناسان نظامی میگویند یک جنگ تمامعیار بدون شک ابتدا از فضا آغاز خواهد شد. منابع اطلاعاتی آمریکا میگویند روسیه و چین در جنگهای احتمالی با آمریکا میتوانند از تسلیحات ضدماهواره استفاده کنند تا به این ترتیب با نابودی این تجهیزات حیاتی، کارایی ارتش آمریکا و متحدانش را به میزان بالایی کاهش دهند. سازمان امنیت ملی آمریکا (اناسای) اعتقاد دارد بهینهسازیهایی که در ارتش 2کشور روسیه و چین اعمال شده نشان از افزایش میزان تمرکز بر سازماندهی نیروهای عملیاتی برای حمله به سیستمهای فضایی دارند.
هنوز یک قرارداد بینالمللی که از نظامیشدن فضا جلوگیری کند، وجود ندارد. اگرچه در سال۱۹۶۷ «پیمان فضایی ماورای جو» (Outer Space Treaty) از سوی سازمان ملل به تصویب رسید، اما این پیمان تنها استقرار سلاحهای کشتار جمعی در فضا را ممنوع اعلام کرده است. هر اقدام دیگری بهجز این، آزاد و بدون منع قانونی است.
چهار شنبه 30 خرداد 1397
کد مطلب :
20293
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/nGPY
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved