خانه ات را به روبات بسپار
با پیشرفت هوش مصنوعی احتمالا تا 10سال آینده روباتهای انساننمای خانه دار عرضه خواهند شد
زهرا خلجی-روزنامهنگار
با پیشرفتهای اخیر هوشمصنوعی، دهه آینده را باید دهه روباتهای انساننما نامگذاری کرد. غولهای فناوری که هنوز با معرفی انواع گوشیهای هوشمند، خودروهای خودران و پهپادهای بدون سرنشین با ویژگیهای عجیب و غریب، خودنمایی میکنند، بهزودی با ورود گسترده روباتهای کارآمد به زندگی روزمره مردم، جذابیت خود را از دست خواهند داد. روبات انسان نمایی که بتواند کارهای خانه را تمام و کمال، انجام دهد آخرین ترفند دنیای هوش مصنوعی است.
سلطه روباتها بر بازار فناوری
یک شرکت مستقر در ونکوور در حال توسعه یک روبات انساننما به نام Phoenix است که پس از تکمیل فرایندهای عملکردیاش، حرف انسان را میفهمد، نحوه تعامل را درک میکند و تمام مهارتهای لازم برای اجرای دستورات انسان را دارد. جوردی رز، مدیر اجرایی شرکت Sanctuary AI سازنده این روبات میگوید: گجتهای فناوری در حال حاضر بازار بزرگی دارند اما در دهههای آینده محصول جدیدی عرضه خواهد شد که غولها را از میدان به در میکند. به اعتقاد رز، روباتی که بتواند همه کارهای خانه را انجام بدهد، همان چیزی است که بر بازار فناوری سلطنت خواهد کرد.
خیز کشورها برای روباتهای خانهدار
البته رز بازه زمانی معینی برای روزی که یک روبات در خانه ما باشد که شستن لباسها یا تمیزکردن حمام و کشیدن جاروبرقی را انجام دهد، تعیین نمیکند اما متخصصان این حوزه میگویند ممکن است ظرف 10سال آینده شاهد به حقیقت پیوستن این رویا باشیم. دهها شرکت دیگر نیز در سراسر جهان روی این فناوری کار میکنند. در بریتانیا، شرکت دایسون در حال سرمایهگذاری روی هوش مصنوعی و روباتیک با هدف انجام کارهای خانه است.
ورود ماسک به دنیای روباتها
مطرحترین شرکت در بازار خودروهای الکترونیک، تسلا متعلق به ایلان ماسک است. این شرکت نیز روی روبات انسان نمای Optimus در حال کار است و به ادعای ماسک تا چند سال دیگر به فروش عمومی میرسد. جهشهای رو به جلو در هوش مصنوعی به این معنی است که توسعه روباتهای انسان نما در حال شتاب گرفتن است.
تأثیرگذارتر از ChatGPT
برخلاف ChatGPT و رقبای آن، روباتهای انساننما باید در دنیای فیزیکی حرکت کنند و بدانند اشیاء چگونه با یکدیگر ارتباط دارند. کارهایی که برای بسیاری از انسانها آسان بهنظر میرسند، میتواند شاهکار بزرگ روباتهای انساننما باشد. برای مثال، در یک پروژه آزمایشی، روبات فونیکس، لباسها را در کیسههای پلاستیکی در اتاق پشتی یک مغازه کانادایی بسته بندی میکند. این کار برای اکثر روباتها مشکل است اما فونیکس از پس آن
بر میآید. این روبات برای انجام حدود 20نقش مختلف آموزش دیده است. یکی از بزرگترین چالشها دادن حس لامسه به روبات است تا بداند چه فشاری باید به یک جسم وارد کند. برای ساخت چنین روباتی، هنوز کار زیادی باید انجام شود.
درک شهودی انسان و روبات؛ نقطه تمایز
پروفسور علیرضا محمدی مؤسس آزمایشگاه هوش حرکتی روباتیک در دانشگاه میشیگان، میگوید: نمیتوان یک روبات را در یک محیط بدون ساختار قرار داد و از آن خواست بدون آسیب زدن به چیزی، حرکت کند. حتی اگر هوش مصنوعی را با میلیونها سناریو آموزش بدهید، همیشه در دنیای واقعی امکان دارد با چیزی که قبلا هرگز ندیده است روبهرو شود و به روشی غیرقابل پیشبینی و شاید خطرناک واکنش نشان دهد. بخشی از مشکل این است که انسانها درک شهودی از زمینه و پیامدها دارند اما ایجاد آن در یک روبات بسیار دشوار است.
جاروی روباتیک نمونه کوچک روبات خانهدار
برای درک بهتر از آنچه قرار است روباتهای انساننما انجام دهند، جاروهای روباتیک که به راحتی کف خانه را جارو و حتی با بخار تمیز میکنند را میتوان مثال زد. این وسیله محبوب در حال حاضر بهطور گسترده در بازار وسایل خانه به فروش میرسد. این جاروها را میتوان نمونه کوچک و اولیه از روباتهای انسان نمای خانه دار آینده دانست.