
زنان ، مدیران سختگیرتری هستند
بررسی چالشهای مهم زنان و خانواده در دولت در گفتوگو با مریم کارگر نجفی، معاون سرمایه انسانی وزیر نیرو

سحر جعفریان-روزنامهنگار
هفته دولت بهانه خوبی است تا با موضوع بررسی چالشهایی بV ا محوریت حوزه خانواده به گفتوگو با مریم کارگرنجفی، معاون سرمایه انسانی، تحقیقات و فناوری اطلاعات وزیر نیروی دولت سیزدهم بپردازیم. کارگرنجفی از معدود بانوان دولتی است که سابقه فعالیت در ردههای مختلف مدیریت را دارد. او همواره در راستای ایجاد شرایط رشد و پیشرفت بانوان و نیز اولویتبخشی به اصول تحکیم خانواده، به جهد و جد، کوشیده است. میتوانید گزارش کامل این گفتوگو را در همشهری آنلاین بخوانید.
نه به رویکردهای جنسیتی
اوایل دهه70 که بنده با چند نفر از بانوان دانشجو در رشته فنی و مهندسی (یکی از رشتههای تحصیلی که آن سالها دختران و بانوان محدودی به آن ورود میکردند) درس میخواندیم نسبت به آقایان دانشجو جزو حداقل بودیم. اما خدا را شکر در دهههای اخیر در بسیاری از رشتههای دانشگاهی دختران از پسران سبقت گرفتهاند. اگر بانویی بخواهد با شرایط برابر در سیستمهای اداری رشد کند و به سطوح مدیریتی بالا برسد باید بیشتر از آقایان تلاش کند. چه خوب چه بد، این یک واقعیت است که اتفاقا در همه جای دنیا و حتی در دولتها و حکومتهایی از کشورهای بهاصطلاح پیشرفته هم مصداق دارد.
تضعیف عزت نفس در سایه فقدان حمایت
چالشهای بسیاری را میتوان برشمرد که پنجه در پنجه بانوان انداختهاند تا مانع از پیشرفت این قشر از جامعه شوند وعدمتمایل برخی از بانوان به پذیرش مسئولیتهای بزرگ که ممکن است ناشی از تضعیف عزت نفس فردی یا فقدان حمایتهای روانی جامعه باشد، نگرانی بانوان از عدمتوفیق در مسئولیت پذیرفتهشده که آن نیز ریشه در سابقه تاریخی این موضوع دارد، مخالفت برخی از مدیران با حضور و فعالیت بانوان در این سطح از مدیریت دولتی که از دیدگاههای شخصی و منفی که نسبت به این موضوع دارند، نشأت میگیرد، محدود و ناکافی بودن همراهی بانوان دارای مسئولیتهای مدیریتی که یکی از دلایلش میتواند تعداد اندک قشر بانوان در همان حوزه باشد، یکی دیگر از این چالشهای پر تکرار این است که بانوان درصورت پذیرش مسئولیت و وظایف جایگاههای مدیریتی و دولتی، اغلب بیشتر مقید به رعایت کامل و بیکموکاست ضوابط و مقررات هستند که همین مسئله باعث میشود سختگیریهای مضاعف و بدون تعارفی نسبت به نیروهای انسانی زیرمجموعه خود اعمال کنند. در توصیف یکی از دلایل این سختگیریهای مدیریتی زنانه میتوان از دشواریها و محرومیتهای فراوانی که آنها بیشتر از آقایان، در رسیدن به جایگاه مدیریتی متحمل شدهاند، یاد کرد.
چالش های زنان را با توجه به احکام اسلام رفع کنیم
فقدان برنامهریزی صحیح وتغییر مکرر ریلگذاریها در حوزه زنان با توجه به تغییر دولتها باعث شده که حرکت گروههای مختلف توسط یکدیگر خنثی شود. ساختار و سیاستهای کلان حوزه زنان نیاز به یک بازنگری کلی دارد. اسلام نیز در رشد انسانها، رویکرد جنسیتی ندارد همچنان که برای مردان در برابر زنان برتری معناداری قائل نشده است. اگر چالشهای بانوان در همه ابعاد را با توجه به آموزهها و احکام انسانی اسلام، شناسایی و رفع کنیم، قرائتهای غرضورزانه، اختلافبرانگیز و تحریفآلود دشمن از توجه ویژه و ارزشمند اسلام به حفظ حرمت و جایگاه زنان، بیاثر خواهد ماند.
تأثیر خستگی مادران شاغل بر خانواده
وضعیت اقتصادی جامعه باعث شده که در بسیاری از موارد بانوان پابه پای مردان وارد عرصههای اقتصادی شوند، درحالیکه متولیان و مسئولان، پیشبینی چنین وضعیتی را نکرده بودند. این وضعیت باید با اصلاح برخی قوانین و مقررات، سامان گیرد. اما این اتفاق رخ نداد و خستگی روحی و جسمی مادران شاغل، بر نهاد خانواده اثر گذاشت. از سویی از منظر اجتماعی اختلاف دیدگاه زیادی بین نسلها ایجاد شد، سرعت فناوری اطلاعات و استفاده از شبکههای مجازی افزایش یافت و شاید مادران به سبب همان خستگی روحی و جسمی ناشی از شغل از آگاهی و نظارت در آن عرصه جا ماندند و دختران نیاز به نشاط مبتنی بر حریم ارزشهای کشور داشتند که در ارتباط با آن نیز اقدام مطالعاتی صورت نگرفت.
مکث
ایجاد نهاد فراقوهای به توصیه مقام معظم رهبری
من از دولت و مجلس درخواست دارم یک نهاد مستقل و با اعطای تمام اختیارات و فراقوهای در حوزه زنان و خانواده ایجاد کنند که با تغییر دولتها، دستخوش تغییر نشود. برای بازنشستگی زودتر از موعد بانوان بالای 20سال با سنوات تشویقی قانونی مناسب وضع شود و خانواده در محور برنامههای دولت قرار گیرد. با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری، در شورا و کمیتههای مهم تصمیمگیر بانوان متخصص عضو شوند تا از دیدگاههای آنان به خوبی استفاده شود.