دریاچه ارومیه خشک نمیشود
معاون محیطزیست دریایی: مرگ دریاچه ارومیه صحت ندارد و پس از تابستان سخت، جان تازه میگیرد
زهرا رفیعی-روزنامهنگار
عکسهایی که این روزها از وضعیت دریاچه ارومیه منتشر میشود، نشان میدهد بخش زیادی از دریاچه خشک شده و مقدار کمی آب در بخشهای عمیقتر آن باقی مانده است، ولی آمارها نشان میدهد، دریاچه زنده است و امیدها برای زنده ماندنش هنوز وجود دارد. تبخیر در این تابستان بسیار شدید است و ممکن است شرایط دریاچه تا پاییز از این هم بدتر شود، اما از اواسط پاییز بارندگیها مجدداً آغاز و تبخیر کاهش مییابد که در نتیجه دریاچه خشک نخواهد شد. این جملات امیدبخش را معاون محیطزیست دریایی سازمان حفاظت محیطزیست گفته و افزوده است: دریاچه ارومیه هنوز حدود 960میلیون مترمکعب آب داشته و این مقدار آب در 408کیلومتر از مساحت دریاچه وجود دارد؛ لذا این امید را داریم که دریاچه به شرایط خوب بازگردد.»
بارندگی حوضه آبخیز ارومیه افزایش مییابد
مجتبی ذوالجودی، معاون محیطزیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیطزیست: آبگیری دریاچه ارومیه در سال آبی جاری مجموعاً 850میلیون مترمکعب بود که حدود 160میلیون مترمکعب از سد کانیسیب و 369میلیون مترمکعب از سدهای داخل حوضه آبریز دریاچه ارومیه، تامین شد. امسال گرمای شدیدی را تجربه میکنیم و افزایش شدید تبخیر باعث شده براساس آمار وزارت نیرو از 10خرداد تاکنون، تراز آب دریاچه ارومیه 24سانتیمتر کاهش یابد، اما مرگ دریاچه ارومیه صحت ندارد. با عبور از تابستان سخت، دریاچه ارومیه جان دوباره میگیرد و پیشبینیهای بلندمدت اقلیمی تأکید دارند که بارندگی حوضه آبخیز دریاچه ارومیه افزایش خواهد یافت.
دلایل خشکیدگی دریاچه ارومیه
افزایش سطح زیرکشت با روشهای کشاورزی غیرپایدار، وخامت وضعیت دریاچه را شدیدتر کرد. کشاورزی بهصورت غرقابی صورت میگیرد و طرحهای آبیاری قطرهای و تجمیعی که از اصلیترین برنامههای اولیه ستاد احیای دریاچه ارومیه است در مناطق محدود اجرایی آن به گفته مسئولان سازمان حفاظت محیطزیست، باید مدیریت منابع آب، اصلاح الگوی کشت و پلمب چاههای کشاورزی انجام شود.
امکان احیا وجود دارد؟
احیای دریاچه ارومیه به گفته کارشناسان، مشروط به تصویب بهموقع بودجه، راهاندازی همزمان پروژهها و همکاری مردم است. اگر فازهای پروژه تونل انتقال آب زاب کامل شود و آب صرف توسعه اراضی نشود، اگر تصفیهخانههای 17شهر اطراف دریاچه راهاندازی و پساب شهرها قابلیت انتقال به دریاچه داشته باشد، اگر روشهای کشاورزی تغییر کند و کشاورزان سراغ چاههای غیرمجاز نروند امید است که حقابه ارومیه به 3.4میلیارد مترمکعب در سال برسد.