• پنج شنبه 12 تیر 1404
  • الْخَمِيس 7 محرم 1447
  • 2025 Jul 03
چهار شنبه 4 مرداد 1402
کد مطلب : 198341
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/8qK75
+
-

کل ارض کربلا

کل ارض کربلا

عاشورا، آیینی جهانی است که شیعیان در مناطق زیادی از دنیا آن را گرامی می‌دارند و در این روز، به عشق امام حسین(ع) دور هم جمع می‌شوند و عزاداری می‌کنند؛ از آسیای جنوب شرقی گرفته تا خاورمیانه، و از اروپا گرفته تا آمریکا، سنت‌های عزاداری امام حسابی پاگیر شده و هزاران نفر در آنها شرکت می‌کنند.
نه فقط شیعیان که مسلمانان سنی هم این روز عزیز را گرامی می‌دارند و همراه با شیعیان در این مراسم شرکت می‌کنند.
سابقه این عزاداری‌ها در کشورهای خاورمیانه و همینطور هند و پاکستان بیشتر است اما در دهه‌های اخیر، مهاجران شیعه‌ای که به اروپا و آمریکای‌شمالی رفته‌اند هم سنت عزاداری عاشورا را جا انداخته‌اند.
ما با عزاداری برای امام حسین(ع) در ایران و عراق آشناییم و چیزهای زیادی از آن شنیده‌ایم اما این سنت، در کشورهای مختلفی که حتی فکرش را هم نمی‌کنیم در جریان است. برخی از این سنت‌ها اینها هستند:
   برمه: شیعیان در برمه، بیش از 2 سده است در ایام محرم عزاداری می‌کنند اما این سنت آنها، حتی در دنیای خود شیعه هم چندان شناخته شده نیست. شیعیان اقلیت بسیار کوچکی از 10میلیون مسلمان برمه هستند با این حال عزاداری محرم را با همان شور و عشق شیعیان در کشورهایی مثل هند و پاکستان برگزار می‌کنند. سینه‌زنی، خواندن نوحه و گوش دادن به سخنرانی، از سنت‌های عزاداری مردم در برمه است.
   ترکیه: ترکیه کشوری سنی‌نشین به شمار می‌رود اما عزاداری
امام حسین(ع) در این کشور ریشه‌دار و البته فراگیر است. پوشیدن لباس مشکی در 10 روز محرم، تجمع برای عزاداری مشترک و برگزاری نمایش‌هایی برای تصویر کشیدن نبرد کربلا، از سنت‌های محبوب شیعیان ترکیه است. نذری هم بخشی از این سنت‌هاست. در مراسم خاصی، در بزرگداشت حضرت زینب، در سال‌های اخیر رهبران این کشور هم شرکت کرده‌اند و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور، به مناسبت روز عاشورا پیام هم داده است. او 2 سال پیش در پیام خود آورده بود:
« سرورمان حضرت حسین(ع)، نوه پیامبر و سرور شهیدان و تمامی شهدای کربلا را در 1381‌مین سالگرد شهادت‌شان با احترام یاد کرده و بر آنها رحمت می‌فرستم.»
   انگلیس: در انگلیس، شیعیان و مسلمانان سال‌هاست کمپینی با نام روز دهم به راه انداخته‌اند و یک راهپیمایی عظیم هم در نزدیک‌ترین روز تعطیل (یکشنبه) به عاشورا در لندن و شهرهای دیگر این کشور برگزار می‌کنند. مهاجران ایرانی، عراقی، افغان، ‌هندی، پاکستانی و دیگران دسته‌های عزاداری به راه می‌اندازند و مراسم چنان باشکوه است که توجه غیرمسلمانان را هم به‌خود جلب می‌کند.
   تونس: شیعیان در تونس هم آیین‌های خاصی برای بزرگداشت عاشورا دارند. در 10 روز اول محرم، شیعیان از غذاهای مفصل و رنگارنگ دوری می‌کنند و علاوه بر عزاداری‌های جمعی، به زیارت اهل قبور هم می‌روند.
   آمریکای شمالی: در شهرهای زیادی در آمریکا که شیعیان در آنها ساکن هستند، جلسات روضه به زبان‌های مختلف برگزار می‌شود. در نیویورک، نزدیک‌ترین یکشنبه به عاشورا، «روز حسین» نام‌گذاری می‌شود و شیعیان در منهتن، دسته‌های عزاداری به راه می‌اندازند و با پخش نذری بین غیرمسلمانان، به آنها درباره این روز و اهمیت آن توضیح می‌دهند. در کانادا هم در سال‌های اخیر پخش نذری و به راه انداختن دسته‌های عزاداری رونق زیادی گرفته است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید