هر چه بالا رفت، پایین آمد الا پرچمت
از اراضی عباسآباد تا پلازای میدان هفتم تیر، تهران آماده تاسوعا و عاشورای حسینی است
زینب زینالزاده- مهدی اسماعیلپور-روزنامهنگار
هیئتها و تکایا در سوگ سالار شهیدان بنا شدهاند و شهر، سیاهپوش است و از گوشهگوشه معابر صدای نوحه و مداحی به گوش میرسد. مدیریت شهری در این ایام برای برگزاری هر چه بهتر مراسم عزا و تسهیل دسترسی شهروندان به هیئتها برنامههایی پیشبینی کرده است. همچنین به مناسبت ایام تاسوعا و عاشورای حسینی تدابیری اندیشیده شده تا نوای کل یوم عاشورا، کل ارض کربلا در شهر طنینانداز شود. در ادامه به اهم اقدامات مدیریت شهری به مناسبت ماه محرم اشاره شده است.
برافراشته شدن پرچمهای عزا
به همت سازمان زیباسازی شهر تهران، پرچمهای سیاه در شهر برافراشته شدند. اکرانهای فرهنگی ماه محرم با 2رویکرد «نگارخانه عاشورایی تهران» و «کتیبههای خطی اشعار عاشورایی» در میادین پرتردد مانند ونک، ولیعصر(عج)، انقلاب و... در حال برگزاری است. دیوارنگاره 1400مترمربعی میدان ونک، اهتزاز 450ابرپرچم، 500هزار متر ریسه مشکی، 50هزار کتیبه سیاه، 200هزار پرچم طرحدار و بزرگراهی و... اقدامات مهمی هستند که توسط سازمان زیباسازی انجام شده است. در رویدادهای نشان عاشقی بیش از 300 نقاشی خط (کالیگرافی) و در کاتبان سوگ 250اثر خطاطی روی پارچه، خلق و در سطح شهر نصب شدند.
توزیع کیسههای پارچهای برای کفش
امسال به همت اداره کل محیطزیست و توسعه پایدار شهرداری تهران کیسههای پارچهای ویژه نگهداری کفش عزاداران حسینی بین هیئتهای مذهبی توزیع میشود. کمک به پایداری محیط زیست از طریق کاهش تولید کیسههای پلاستیکی در ایام سوگواری امام حسین(ع) مهمترین هدف این کار بوده است. مدیریت شهری در این حوزه تلاش میکند تا با تأسی از آموزههای ارزشمند حماسه بزرگ امام حسین(ع) و با استفاده از فرصت ارزشمند دهه محرم با همراهی دوستداران آن حضرت، در تبیین و ترویج فرهنگ حفظ محیطزیست تلاش و از تخریب آن، جلوگیری کند.
برپایی خیمه عاشورایی در میدان هفت تیر
این خیمه با ۸۰۰ مترمربع مساحت و ارتفاع ۱۸متر در راستای برگزاری باشکوه مراسم عزاداری تاسوعا و عاشورای حسینی، برپا شده و تعزیهخوانان و هنرمندان تجسمی با خلق آثار عاشورایی و نوحهخوانان با مرثیههای حسینی به همراه کاتبان سوگ در پلازای میدان هفتم تیر، گردهم آمدهاند. همچنین تا پایان ماه صفر برنامههای متنوعی مانند اجرای سرود، دمامزنی، سنجزنی، تعزیه، پردهخوانی، شعرخوانی و مجلس روضه و ... در این خیمه اجرا میشود. اثر حجمی اسب ذوالجناح به هنرمندی حسین ملاعبداللهی از جنس فایبرگلاس و شیشه مقرنس در ابعاد ۳۵۰ سانتیمتر ساخته و مقابل خیمه قرار داده شده است.
المان نوری بینالحرمین در جوار مقبره شهدا
بزرگترین المان نوری عاشورایی در مجاورت آرامگاه شهدای گمنام دریاچه چیتگر در وسعت 2هزار مترمربع جانمایی شده است. این المان نوری 10متر عرض، ۳۱ متر طول و 7متر ارتفاع دارد که در ساخت آن بیش از 5تن آهن و ۴۵۰۰ مترمربع ریسه نوری استفاده شده است همچنین ۳۱ المان شمعدانی نوری منقوش بهعبارت «السلام علیک یا اباعبدا...الحسین» و «یا حسین شهید» به ارتفاع ۳متر از جنس فلز و شیشه الوان در اطراف دریاچه چیتگر و میدانهای هفت تیر و امام خمینی(ره) و... جانمایی شده است.
روایت دلداگی در میدان نبوت
تعزیهخوانی(شبیهخوانی) یکی از آیینهای سنتی است و به همت شهرداری منطقه8 بهمدت 10 شب این مراسم از ساعت 18تا اذان مغرب در آمفیتئاتر روباز میدان نبوت اجرا میشود. هنرمندان با اجرای روضه ورود کاروان امام حسین(ع) به کربلا، روضه حضرت رقیه(س) و روایت دلدادگی دوطفلان حضرت زینب(س) فضای بزرگترین میدان این منطقه را عطرآگین میکنند و عاشقان و دلدادگان اهلبیت(ع) در مظلومیت اهالی کربلا، به سوگوارای میپردازند.
سوگواری در جوار شهدای بهشت زهرا(س)
مراسم عزاداری از روز اول محرم در قطعه40 بهشت زهرا(س)(مزار شهدا) دایر شده و در تاسوعا و عاشورای حسینی هم ادامه خواهد داشت. سخنرانی، مداحی، سینهزنی و برپایی موکب پذیرایی از برنامههای پیشبینی شده هستند. همچنین روز پنجشنبه ساعت 19مراسم چهارپایهخوانی در گلزار شهدا و اجتماع بزرگ عزاداران حسینی ظهر عاشورا با سخنرانی حجتالاسلام علیرضا پناهیان در گلزار شهدای بهشت زهرا(س) برگزار میشود.
چهارپایهخوانی در سبزهمیدان بازار
آیینهای تعزیهخوانی و چهارپایهخوانی به مناسبت ایام سوگواری در سبزهمیدان بازار تهران برگزار میشود. هنرهایی همچون تعزیه و چهارپایهخوانی قالبهای خودجوشاند که در طول تاریخ در خدمت دین قرار گرفتهاند و از غنای فکری و فرهنگی این مرزوبوم خبر میدهند. اشاعه این هنرها به نسل جوان ضروری است و با اجرای این برنامهها میتوان از این آیینهای ارزشمند صیانت کرد. مراسم چهارپایهخوانی و عزاداری تیمچه حاجبالدوله تاسوعا و عاشورا هم برگزار میشود.